Współczynnik tłumienia dla 8ohm
Wlasnie zmierzylem i jest >200 (100hz)
s/n dla 50W(8ohm)
Napiecie szumow i zaklucen na wyjsciu przy zwartym wejsciu wynosi 300uV co dla 1W daje 90dB a dla pelnej mocy (dynamika) rowno 100dB. Dla 50W latwo przeliczyc.
pasmo sięgnie od powiedzmy 5hz-100kz(0,-3db)
pasmo calosci od ok 4hz do 50khz, sama koncowka ma do 100khz ale sa zalozone filtry ograniczajace.
co do przed wzmacniacza to oczywiście chodziło mi tylko o selektor+volumne
Volume jest na plytce selektora, potek jest 2x50k logarytmiczny plus filtr DP (2k2/220pF)
co jest złego w mistralu(LFD-Audio)według mojej skromnej opinii wzmacniacz jest bardzo dobry żadna yamaha,denon ,sony w cenie do 2500pln nie możę się z nim równać,nie wspominając już o GC(to jest dopiero "zabaweczka"zresztą jak każda kostka),a wykonanie diy to już śmieszne pieniądze (wiem bo miałem-klona mistrala)
Ja nie mowie ze mistral zle gra czy cos takiego, ukladowo to jest to zabaweczka. Prosciutki schemacik bez zadnych zabezpieczen czy nawet opoznionego zalaczania kolumn. Za 2,5kzl kupujesz malo technologii a ze jest to inny wzmak niz wszystkie i ma swoich zwolennikow to w pozadku. Na pewno latwy jest w skopiowaniu choc uzyte w nim elementy sa dosc dziwne i nie dokonca wiadomo dlaczego takie sa.
Drabinka rezystorowa czyli wielostopniowy przelacznik gwarantuje idealna wspolbierznosc kanalow ale ogranicza dokladnosc nastaw. Zwykly potek zazwyczaj ma kiepska wspolbierznosc na poczatku regulacji dlatego dobrze kupic ze dwa i wybrac lepszy egzemplarz. Zaleta jest niska cena i zerowa ingerencja w sygnal. Dla duzych wartosci rezystancji mamy lepsze tlumienie w pozycji zero ale i wtracamy wieksza rezystancje szeregowa co ogranicza pasmo przenoszenia od gory i na odwrot.
Scalone drabinki sa dosc drogie wymagaja skomplikowanego sterowania i maja ograniczenia w postaci maksymalnego napiecia wejsciowego.
Moja plytka jest tak zaprojektowana ze mozna wlutowac zwykly potencjometr, potencjometr z silnikiem lub wlutowac scalona drabinke rezystorowa (najtansza na rynku) ktora bedzie tansza niz potencjometr z silnikiem a zapewni mozliwosc zdalnego sterowania.