• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Czy jest jakaś przeszkoda, żeby tak zrobić?
i (oczywiście) R48 przylutowany do "+"...

[ Dodano: 2008-06-30, 17:07 ]
no i jaki potek dać przy założeniu, że źródło to:
1) CD
2) Karta na PCM2702

[ Dodano: 2008-06-30, 22:01 ]
Czy nadal konieczne jest:
http://diyaudio.pl/files/uniamp_stereo_poprawka1_138.jpg

w wersji płytki 1.0 (WZMAK2100)?

Załączniki

• pytanko_1_145.gif
    pytanko_1_145.gif
    24.4 KB · Wyświetleń: 0
Mozna tak podlaczyc ale nie bedzie dzialal detektor napiecia sieci i wzmacniacz chyba nie bedzie sie cicho wylaczal.
Ten kondensator 100nF warto dolutowac a byl potrzebny w 20% uruchomionych wzmacniaczy. Do konca nie wiem dlaczego tylko w 20% i co jest za to odpowiedzialne.
Jak wroci do mnie prototyp z ta poprawka to zbadam to dokladniej.

Przecież detektor napięcia sieci jest za R48, potem jest D9 która i tak prostuje... więc jak podłączę R48 zamiast do prawego AC (u mnie -) do lewego (u mnie +) to powinno działac jak gdyby nigdy nic...

No i co z tego? A gdzie go mam przylutować na radiatorze może :neutral: Z zdjęcia nic się nie dowie nikt, w elektronice konkretne się rzeczy podaje a nie wszystko pokazane na zdjęciu :roll: Musze o tym też napisać na mojej stronie o uruchomieniu UNI tak więc pytam się szczegółowo. ;)

Hehehe po zdjęciu nie dojdziesz?
Przyjrzyj się płytce, ja to miejsce znalazłem bez problemów, potem schemat w dłoń i jazda.

Ok każdy taki kądek znajdzie w swoim warsztaciku ;)

Szopler Pokaż na schemacie gdzie ten kondensator ma być wlutowany jeśli możesz..

bawolek gupolu ja się produkuje a Ty z takimi tekstami... Na stronie macie podane wszystko jak na tacy.. Jakieś nie poruzumienie...

UWAGI MODERATORA
MariuszElektro napisał:
bawolek gupolu ja się produkuje a Ty z takimi tekstami... Na stronie macie podane wszystko jak na tacy.. Jakieś nie poruzumienie...
Lepiej się uspokójcie bo takie zachowanie to świetny początek do powstania niemiłej atmosfery i zdobycia warnów.

MariuszElektro napisał:
Szopler Pokaż na schemacie gdzie ten kondensator ma być wlutowany jeśli możesz...

Po analizie PCB i schematu wyszło mi coś takiego:

Załączniki

• poprawka_167.gif
    poprawka_167.gif
    12.3 KB · Wyświetleń: 0
To dodatkowy kondensator w zasilaniu ktory je poprawia bo biegna do tego punktu dosc dlugie sciezki.

Detektor napiecia sieci pracuje na napieciu zmiennym i jak je wykryje to umozliwia wlaczenei wzmacnaicz a po zaniku seici bardzo szybko wzmacnaicz zostaje wylaczony. W przypadku zasilania z napiecia stalego detekcja wylaczenia sieci nie bedzie prawidlowa.

Witam!Jestem w trakcie montażu uniampa(czekam na radiator i mozna uruchomic) i zaczął bym obudowe gdybym wiedział jak ma wygladac przedwzmacniacz.I tu pytanie do irka-na kiedy planujesz jego prezentacje?Tak przy okazji to mozna by temat koncówki uniamp zakończyc dodając do plików ze schematem i pcb plik zawierajacy dane techniczne i wskazówki dotyczące uruchomienia,elementów zastępczych,montażu,jakieś uwagi Twórcy itp.Po prostu zebrać to w konkretną całość ułatwiając zyci tym,którzy nie kupili gotowych modułów.

dzieki cudny90 za link.To już prawie to o co mi chodziło ale nie do konca.Skupic wszystko w jednym miejscu,dodac dane techniczne ,precyzyjniejszy spis elementów,info o ewentualnym potku na wejściu.

o,to to :wink: jeszcze tylko zaznaczyć ,że rezystory 47k 1% a pozostałe 5%dzięki za szybką reakcje.

Powrót