• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Odkupiłem od użytkownika Tanner ten wzmacniacz i tak jak się spodziewałem, brak doświadczenia w posługiwaniu się lutownicą(i nie tylko).Oczywiście wiedziałem, że kupuję niesprawny układ. Pokazuję to żeby przestrzec początkujących składaczy a nie pastwić się nad poprzednim właścicielem. Może lepiej poćwiczyć najpierw lutowanie i montaż na jakiś prostszych układach?

To tylko kilka przykładów po delikatnym "obmacaniu" elementów. Takich kwiatków jest więcej.

dscf5551.jpg

dscf5553.jpg

dscf5548.jpg

dscf5550.jpg

Tym czasem ja zabieram się za złożenie tego jak należy (:

A ja zauważyłem kolejną ciekawostkę. Po włączeniu i wyłączeniu wzmacniacza i dotknięciu zwór tuż pod rezystorami/zworami R21 i R67 słychać w głośniku trzaski i głośny brum.

Niestety układ dalej nie działa jak należy :cry: Sprawdziłem wszystkie zwory i przelutowałem prawie wszystkie luty. Dodam tylko tyle, że moje luty wyglądają 100 razy lepiej niż na powyższych zdjęciach.

Dodam tylko tyle, że moje luty wyglądają 100 razy lepiej niż na powyższych zdjęciach.

A pokaż fotkę :) Tylko makro, najlepiej ze statywem ( albo na czymś aparat połóz ) i przy świetle dziennym - poczekamy do jutra ;)

ee moje były z ręki i przy świetle zwykłej lampy na suficie d:

Co do płytki to dodam, że jedna ścieżka była odparzona i tranzystory końcowe z jednej strony same odpadły z lutów(nie ułamały się tylko wyszły) jak narazie wylutowałem elektrolity i wszystkie tranzystory, uszkodzenia stwierdziłem w:

T15 2sc5200 - zwarcie
D7 1n4002 - zwarcie
jeden z rezystorów emiterowych 0R22 - brak przepływu

dscf5557.jpg

tranzystory sterujące sprawne, MJE też, wszystkie BC wymieniłem profilaktycznie

dscf5554.jpg

płytka w miarę oczyszczona więc zabieram się za lutowanie (: może dzisiaj zdam relację z uruchomienia

dscf5559.jpg

Panowie, czym wyczyścić płytkę z kalafonii? Bo coś czuję, że szybciej będzie jak wylutuję wszystkie elementy, sprawdzę płytkę i wlutuję na nowo.

eh (:

wzmacniacz oczywiście ruszył odrazu, zabezpieczenia działają wyśmienicie, jutro testy wytrzymałościowe oraz pomiary elektryczne i będę mógł posłuchać tego co tak się tu chwali

flodins, gratulacje ;)

BTW: Możesz zdradzić za ile go kupiłeś? ;)

bart210 po postach flodinsa postanowił zrobić to samo ^^

Ciesze sie, że będzie pożytek ze sprzętu :) Co do lutów itp, chyba 3 razy każdy był przelutowywany, stad taki nadmiar wszystkiego, potem juz mi sie odechcialo z nim robic :)
Co jak co, ale uni odpalił mi za 1szym razem :P a klopoty zaczęły się dopiero później więc aż tak ciała nie dałem :mrgreen:

n_omyzs, nie takie rzeczy się widuje... Dla Twojej świadomości 8 lat siedze w elektronice...

flodins, Spalone, uszkodzone elementy odrazu kierunek kosz...

Powrót