z tego co Irek pisał w swojej nowszej wersji UniAmpa którą aktualnie sprzedaje poprawił symetrię układu w stosunku do tej wersji która jest opublikowana dla ogółu ...
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
.O tym było już pisane,że lutować te 100nF gdy brumi a nie" na zaś".grzegorz141084, lepiej napisz jak podoba Ci sie brzmienie uni (moze nie?),jeśli możesz porównaj do sprzętu słuchanego przed uni. :wink:grzegorz141084 napisał:Odnośnie brumienia wzmacniacza, miałem lekko słyszalne i wczoraj trochę z tym walczyłem. Kondensator 100nF ten od spodu PCB wlutowany był od samego początku i okazało się, że to on powodował brumienie.
Arek460 napisał:Co to jest ten cały Uniamp ???
może mały banik dla kolegi, albo chociaż warning? | ![]() |
Valerian napisał:W którym miejscu znajdę info jakich firm podzespoły są użyte...dostaję już głupawki :roll: od przeglądania stron..
mozesz wstawic jak masz więcej kasy.Na pewno Uni to nie zaszkodzi a czy coś zmieni w brzmieniu-nie wiemValerian napisał:,myślałem,że rezystory i kondensatory są wymagane lepszej jakości
farmi18 napisał:kurcze Panowie,
wylutowałem do sprawdzenia d7 i d8 i...... przewodzą 614mV, a w drugą OL.
Niestety jedną pomyłkę też znalazłem. T6 i T16 odwrotnie wlutowałem.
Składam te diody spowrotem i jeszcze raz uruchamiam.
Jak dlugo rezystor podpiety podczas uruchamiania powinien się nagrzewać?? Po jakim czasie stan ustalony we wzmacniaczu bedzie??
Jak pomiar bez wylutowywania diody jest OK, to dioda jest OK, czy to tez nie pewne?
Chodzi o to, że niektóre wydaje się że są OK na płytce wiec nie wiem czy trzeba je odlutować celem sprawdzenia, a inne przewodzą w 2 kierunkach, a po wylutowaniu okazuje się że jest jednak OK.
Tak, przed włączeniem skręć w lewo i reguluj prąd spoczynkowy kręcąc w prawą stronę.farmi18 napisał:Wlutowałem te dioddy i zamieniełem tranzystory i....... nie grzeje się juz ten cały rezystor na zasilaniu, ale napięcie na rezystorze, tym od spodu jest 0mV! (na dwóch po tej samej stronie). Tak powinno byc i własnie teraz Potkiem trzeba ustawic 5-10mV?
Ile czasu musi minąć od podłaczenia do 230V, aby ustabilizował się ten cały wzmak, kendziory naładowały się i na rezystorze 0,22ohm pojawiło się..... jakieś napiecie??