• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

próbował ktoś może zasilić uni z trafka 2*21 na jałowo?
wpadło mi takie w łapy i bym je chciał z uni ożenić

Niestety transformatora jeszcze nie mam. Będzie gdzieś pod koniec listopada, na toroidach na wersje audio niestety trochę trzeba poczekać. Póki co zbieram wszystkie potrzebne elementy i wiedzę. Uruchamiał będę na przełomie grudnia i listopada.

Zamówiłem właśnie 2x35 V, a uruchomić chcę od nowa chociażby po to żeby się nauczyć i pobawić. Mam nadzieje, że nic nie spalę :) Jak będę wszystko miał to założę temat w Trakcie budowy i tam będę pytał jak pojawią się jakieś wątpliwości.

a niby dlaczego?
po wyprostowaniu jalowo bedzie ok 48vdc a przy obciazeniu przeciez lekko siadzie
jak dobre kondy to dadza rade ;)

a niby dlaczego?
po wyprostowaniu jalowo bedzie ok 48vdc a przy obciazeniu przeciez lekko siadzie
jak dobre kondy to dadza rade

Wątpie że jałowo a nawet pod obciążeniem będzie miał tylko 48Vdc przy trafie 250-300W.
A jak nagle w sieci podskoczy napięcie o kilka wolt?
Ja na chwilę obecną mam 234V w sieci.
Kondensatory mają jakąś tolerancję.
A ile wytrzymają działając przy znamionowym napięciu i jeszcze tak blisko radiatora?

banangti, jeśli zamawiałeś na toroidy.pl, to oni podają napięcia wtórne pod obciążeniem. 2*35V na wolnych wyprowadzeniach ma trafo oznaczone jako 2*32V/250VA i chyba o takie tutaj chodzi - ale niech to jeszcze potwierdzi ktoś, kto lepiej zna temat.

No właśnie nic nie powinno się stać, bo wg dokumentacji trafo może mieć maksymalnie 2*35V jałowo. W poprzednim wpisie chodziło mi o oznaczenia, jakie dla transformatorów stosują toroidy.pl (nie wiem jak to wygląda w przypadku innych producentów).

Zamawiałem na toroidy.pl trafo TS300VA PRI:230V SEC:2x35V, jak coś skopałem i zamówiłem zbyt mocne to może jeszcze zdążę to odkręcić.

Producent podaje napięcia pod obciążeniem.Myślę,że to będzie dobre:http://www.toroidy.pl/index.php?pag..._id=18&option=com_virtuemart&Itemid=3&lang=pl
dla 8ohm starczy spokojnie dla 4 -jak zabraknie to i tak nie zauważysz.Jak dobierasz trafo pamiętaj ,ze wiaże się to z obciążeniem (kolumnami) jakie podłączysz do wzm.To może "jęczeć" przy 4ohm i dość intensywnym (głośnym) słuchaniu ( aczkolwiek niekoniecznie;)

Ostatnia edycja:
No właśnie nic nie powinno się stać, bo wg dokumentacji trafo może mieć maksymalnie 2*35V jałowo.

Mnie nie chodzi o to czy z układem się coś stanie. Ja miałem trafo 300W 2x40Vac. I po za potrzebą zastosowania większego radiatora nic się nie działo.
Tu chodzi o napięcie pracy kondensatorów, co przekłada się na ich żywotność.

Powrót