• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Upgrade kolumn Microlab Solo7C

Z gg dysku foty nie znikną, robiłem zdjęcia fonem i od razu się wrzucało więc mi szybciej było, wybacz

No trochę się nie mieszczą :D Bałem się, że całkiem nie wejdą ale ostatecznie tak nakombinowałem że się mocno trzymają i wszystko pięknie działa :) A to dzięki wam panowie, gdybym nie pomyślał o tym forum to pewnie skończyłbym na lutowaniu ałdiofilskich kabelków

O to samo miałem zapytać. To są jantzeny czy polink ma jakieś swoje zwykłe foliowe?

To są POLNIK Audio a nie Polink :)
http://www.polnikbis.pl/index.php/kondensatory-audio/kondensatory-mkp-400vdc-600vdc

Btw jak mi wyszło jak na praktycznie pierwszy kontakt z lutownicą i takimi sprawami ? :D W sumie to nie było co tu zepsuć chyba, nie wiem tylko o co chodzi że dwa groty nagle rozerwały się na czubku i przeskakiwały iskry pomiędzy tymi dwoma częściami, przegrzałem je ? Lutownica jakaś stara czeska 100W

Fotki na naszym serwerze:

Ostatnia edycja:
nie wiem tylko o co chodzi że dwa groty nagle rozerwały się na czubku i przeskakiwały iskry pomiędzy tymi dwoma częściami, przegrzałem je ? Lutownica jakaś stara czeska 100W
tak, przegrzal sie grot i sie przepalil tam. to normalne zjawisko ;)
wymieniasz grot i dalej lutujesz

Mnie natomiast nadal nurtują kable. Jak to w końcu jest, bo w słuchawkach kable słyszy każdy (a na pewno miedź vs srebro) i raczej nikt tutaj nawet nie podchodzi do dyskusji bo to po prostu potrafi prawie że charakter grania przewrócić. W kolumnach jest mniejszy wpływ bo kabel nie idzie bezpośrednio do przetwornika czy na jakiej zasadzie się to odbywa?

Powiem Ci tak i myślę że większość przytaknie ... kup pan przewód głośnikowy przekrój 2.5 mm2 z miedzi beztlenowej i po problemie , srebro fakt ma mniejszą rezystancje ale raczej nie jest to zbyt opłacalne chyba że stać Cie na "kable" za kilka setek za metr :) a tak poza tym kable nie grają ,bardziej twoja autosugestia i wyobraźnia:)

W sumie bardzo możliwe, osobiście w kable się nie bawiłem i nie porównywałem bezpośrednio więc raczej tak jest :) Jutro polutuję tego opka jak mi się będzie chciało, dzisiaj nie mogłem się od odsłuchów odciągnąć :D

Słuchawki są zasilane sygnałem małej mocy, dlatego niewielkie wady potrafią namieszać. W kablach głośnikowych płyną już większe prądy, wiec ciężej taki sygnał zakłócić, a przynajmniej to usłyszeć. Wystarczy żeby kabel nie wprowadzał rezystancji, a ta się pojawi gdy przewód nie ma odpowiedniej średnicy, lub jest z kiepskiego metalu. Jeżeli na prawdę chcesz te zmienić, to kup coś dosłownie 0.2-0.5mm grubszego z miedzi OFC od tego co obecnie jest. 2.5mm2 będzie sporym zapasem jak na te podane przez producenta 100W RMS :D

Polutuj sobie podstawkę pod tego OP ampa, wtedy będziesz mógł sobie podmieniać do porównań.
Tylko kup podstawkę "precyzyjną".

W sumie bardzo możliwe, osobiście w kable się nie bawiłem i nie porównywałem bezpośrednio więc raczej tak jest :) Jutro polutuję tego opka jak mi się będzie chciało, dzisiaj nie mogłem się od odsłuchów odciągnąć :D

Jakieś różnice po wymianie kondensatorów? :)

Jakieś różnice po wymianie kondensatorów? :)

Opisałem jako tako wcześniej, generalnie polepszyło się wszystko, kolumny grają wyraźniej, jakby mniej zmulone, bardziej detalicznie, rozdzielczo etc. Generalnie czuję jakbym wydał drugie 400zł (bo tyle za nie dałem) a nie 50 :p

Zaraz biorę się za opka, podstawki nie będzie bo szkoda mi płacić 10zł za wysyłkę czegoś co kosztuje złotówkę.

Ostatnia edycja:
Poszukaj w sklepach w pobliżu. Dużo wygodniej i masz pewność, że przy 2-3wymianach nie pozrywasz padów :)

Powrót