Nie rozumiem. jesli mierzę głosniki mikrofonem z jednej pozycji to offset powinien być już uwzgledniony w czasach dolotu z dwóch róznych żródeł. Gdyby je mierzyć z bardzo daleka, to róznica odległości w ramionach kąta nie miałaby znaczenia.
Nieprawda. Program symulacyjny musi znac offsety glosnikow, ich polozenie w obudowie, ktora mierzysz. Inaczej symulacja nie bedzie sie zgadzac.
Mikrofon ustawiłem w centrum akustycznym kolumny nie głosnika, a dl amonitora powinno wypadac gdzies pomiędzy głosnikami. Oczywiście jak zmienię wysokośc ustawienia kolumny to wykresy się zmienią.
Centra akustyczne nie wyznacza sie na oko miedzy glosnikami. To musi byc poprzedzone pomiarem, odlegloscia od mikrofonu. Bezpieczniej jest robic pomiar na osi tweetera i do tego dostosowac offsety midwoofera.
Samo projektowanie w tym przypadku przebiegło inaczej. najpierw wprowadziłem wykresy producentów do SpeakerPro, ustawiłem offset "na oko" to znaczy z wymiarów głosników i zaprojektowałem zwrotnicę. Przebieg symulacji wyszedł płaski a przebieg afazowy wzorcowy.
I tu jest blad. To by dzialalo jakbys projektowal na tych charkach zwrotnice do glosnikow umieszczonych w odgrodach pomiarowych. Moim zdaniem charki producentow sa tylko dla pogladu mozliwosci glosnika. To jak zachowa sie w docelowej obudowie jest kompletnie inna bajka. Dlatego trzeba mierzyc glosniki w obudowach, a nie patrzec na charki producenta w pomiarze z danej normy.
---------- Post dodany o 00:46 ---------- Poprzedni post o 00:36 ----------
Przy okazji wrzucam prosty przyklad:
Zrobilem pomiar glosnika Tonsil GDWK 10/80/19 2. Glosnik zamontowalem w odgrodzie o wymiarach 51cm x 47cm. Glosnik podfrezowany i dla pewnosci zaklejony tasma. Nastepnie wykonalem dwa pomiary:
Zielony - to pomiar z 4 cm od kopulki
Niebieski - to pomiar z ponad 50cm od kopulki
Nastepnie ten sam glosnik zamontowalem w obudowie z prototypu mojego monitora TL na Tonsilach. Glosnik bez frezu.
Czerwony - pomiar z 4 cm od kopulki
Szary - pomiar z 50cm od kopulki
To powinno wyraznie obrazowac jak wazne jest stosowanie pomiarow do symulacji wylacznie z docelowej obudowy, a nie innej przypadkowej, czy to producenta czy z innego zrodla.