• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2-drożne] Usher 8945A + 9950 TL

można dodać filtr akustyczny. Falowód + komora + falowód = Filtr dolno przepustowy

A możesz wytłumaczyć dokładnie, jak zrobić to w tych gotowych kolumnach?
Ja myślę że to brak owaty powoduje taki efekt, po prostu jest zbyt słabe tłumienie tych częstotliwości (w projekcie owata jest, u Gokara jej nie ma).

Owata nie owata, trzeba spojrzeć na pomiar i wytłumić to co zbędne dla naszych potrzeb. Stąd też projektowanie TLki nie ogranicza się tylko do wyliczenia teoretycznej długości i przekroju tunelu..
Pogromca pokazywał to nie raz w temacie o TL..

A możesz wytłumaczyć dokładnie, jak zrobić to w tych gotowych kolumnach?
Nie proejktowałem nigdy TLki ale:
Hmm, no w TLce nie da się perfekcyjnie wytłumić wyższych składowych, czy całego pasma (tam powyżej np:200Hz) samym materiałem tłumiącym. No dobra da się, ale spieprzysz TLke :) Ale można się wycwanić i dodać mechanicznie dolno przepustowy filtr akustyczny. O to jak on wygląda:

rtl08yjgwfhyknpymvca_1420572997.jpg

a to jest jego przełożenie na schemat elektryczny:
beg0o8gnyn5e2g5oznhq_1420572996.jpg

Teraz nasuwa mi się tylko pytanie czy taki filtr należy wstawić W linię transmisyjną (siedzi sobie w tunelu TLki)
czy
ma być jej częścią (jest przedłuzeniem, albo śrdokowym elementem)
MYślę że powinna być jej częśćią, a to oznacza spore wypociny jak wtedy zestroić prawidłowo TLkę :)
Ale jak nauczysz sie obsługiwać Akabak http://www.randteam.de/AkAbak/Index.html to z łatwością to zasymulujesz.

Coś na zasadzie rezonatora helmholza, tylko problem w tym że przy częstotliwościach które potrzbujemy tłumić wychodzi to dość spore.

Tylko ze taki filtr ma niewielki nachylenie zbocza opadajacego 6dB/oct. W samej TL'ce mysle ze latwiej by bylo o filtr środkowozaporowy ze wzgledow konstrukcyjnych.

Powrót