• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2-drożne] Usher 8948a + Scan Speak D2608/913000 UsherHDS by Pteterycz

Pteterycz,

Jakich wkrętów użyłeś do ushera? Pytam, bo mam szerokości 4mm i one robią delikatny gwint w otworze kosza, i sie zastanawiam czy mnie kupić węższych, czy te 4 mm jednak troche na siłę przepchać przez wszystkie otwory. Otwór tez niby 4mm wiec sa na mega styk, a tak naprawde szersze niz otwór, przynajmniej u mnie.

Uważaj aby lakier nie odprysnął z kosza.

Ostatnia edycja:
Jakie wygłuszenie zastosowałeś w środku?
Kształt równoległoboku ma jakieś zalety - czy to czysto estetyczny zabieg. Pochylenie tylko jednej ścianki nie byłoby bardziej proste w wykonaniu?

Kolega przeczyta jeszcze raz dokładnie wszystkie informacje w projekcie a napewno rozwieje wiele wątpliwości. ;)

Kolega przeczyta jeszcze raz dokładnie wszystkie informacje w projekcie a napewno rozwieje wiele wątpliwości. ;)
w projekcie jest napisane:
Pochylić można kolcami (ok 4.5cm z) można też zrobić pochyloną przednią ściankę .
Jak ko woli

nie ma mowy o pochyleniu dwóch ścianek i to nie żebym się czepiał, z ciekawości zapytałem.
Rozumiem że wygłuszenie zgodnie z zaleceniem autora - tylko na tylnej ściance?

Pochyliłem obie bo ładniej wygląda. Przednia musi być do zgrania fazowego.
Wytłumienie na słuch ja dałem na tylną i górna.
Odpowiem odrazu na Twoje pytanie z projektu.
Czy zachowanie odległości głośnika wysokotonowego od górnej krawędzi musi być bezwględnie zachowane? Dopuszczalne są jakiekolwiek zabiegi "optycznie" typu ukosowanie lub zaokrąglanie krawędzi frontu?
Jak zwykle nie narzucam nic po za rozmieszeniem głośników i frontem

Powrót