• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Usher 8955a - projektujemy obudowy :)

To może napisz jaki litraż, strojenie, cięcie, oraz jak to grało :)

O litraż i granie pytajcie dj_zibi. Gra tym zestawem na co dzień.
Podziały: 370Hz i 2.4kHz, 12/12/12/18

Marian 30-35L oz
Bardzo fajny dynamiczny bas
Oczywiście bez mega niskich rejestrów
Ale stopa swietnie chodziła

Jak postepy? Moje zaczynaja sie kurzyc.
b473338c315d9cad032433130d35eca9.jpg

Panowie.
Również zakupiłem głośniki w promocji.
Mianowicie 8955 oraz 8945.
Też się zastanawiam jaką dać kopułkę.Proszę o rady i sugestie

Gdybyś kupił 8948A, który jest na średnicy lepszy niż 8945A to jakbyś pogadał z dj_zibi to byłaby zwrota do zestawienia z 970000 Scana :)

Widzę że nakupowaliście i teraz macie same problemy :)
Eksperymentować! robić zwrote samemu ;)

894aa niestety juz nie było.Wiec pozostał mi 8945
Lecz i tak jest super haha

- - - - - aktualizacja - - - - -

Widzę że nakupowaliście i teraz macie same problemy :)
Eksperymentować! robić zwrote samemu ;)

Taki problemy?

Nadmiar głośników u mnie to jest problem taki fajny.

Słuchałem tego scana, naprawdę dobre granie! Morela nigdy nie słuchałem ale nie każdemu się podoba. Dokładnie, szkoda że to nie 8948a, tu jest większe pole do popisu. Pracuję nad zestawem kolegi ravena z tweeterem HDS dobrze zachwala to połączenie, więcej życia niż z T9950-20. Połączyłem zwrotkę i odpaliłem w testowej obudowie i zapowiada się rewolucja.

Słuchałem tego scana, naprawdę dobre granie! Morela nigdy nie słuchałem ale nie każdemu się podoba. Dokładnie, szkoda że to nie 8948a, tu jest większe pole do popisu. Pracuję nad zestawem kolegi ravena z tweeterem HDS dobrze zachwala to połączenie, więcej życia niż z T9950-20. Połączyłem zwrotkę i odpaliłem w testowej obudowie i zapowiada się rewolucja.

Dzięki za opinie.
Do rozważenia doszły jeszcze 3 opcje tak zwana opcja ekonomiczna.Tzn głośnik tansze lub je już posiadam
http://loudspeakershop.eu/glosnik-scan-speak-discovery-d2608913000-p-1932.html
http://audiotransducers.com/pl/104mm/130-wavecor-tw030wa10.html
http://www.hiquphon.dk/page4.html

Widzę ze wszyscy pytaja o obudowy do ushera a jak przyjdzie zrobić kolumny to nikt nie zrobi jak to na forum bywa. Ja też kupiłem parkę "na zaś" mimo ze jedna para gra w kolumnach przytoczonych przez LuSztiego. Zwrotonice wykonał Luszti za co bardzo dziękuję i gdyby ktos chciał łączyć 8955 + 8948+SS9700 i Krzysiek wyraziłby zgode mógłby na podstawie mojego projektu opracować gotowca(jedyny problem to obudowa).

Co do litrazu, u mnie jak pamietam jest w granicy 50 litrów BR i w takiej obudowie głosnik gra naprawde bardzo dobrze, schodzi nisko granie bardzo zróznicowane. W mojej ocenie jest to najlepsza 8" w "średniej" cenie. Szkoda ze Usher wycofuje sie z rynku.

Aktualnie sam zastanawiam sie czy nie kupc Satori i nie zrobić z tego dobrego 3-way(moje kolumny maja praktycznie nowego właściciela).

Gdyby ktoś chciał sprzedać Usher 8948A to jestem 100% chętny.

Ostatnia edycja:
Widzę ze wszyscy pytaja o obudowy do ushera a jak przyjdzie zrobić kolumny to nikt nie zrobi jak to na forum bywa.

Ja zrobię ;)

Aktualnie sam zastanawiam sie czy nie kupc Satori i nie zrobić z tego dobrego 3-way

Ja mam innego faworyta, HM130ZO.
Nie słyszałem ani jednego ani drugiego, ale myślę że Satori będzie już za dobry do Ushera.
Po za tym, lubię egzotykę, dlatego na górę planuję wstęgę.

Ale to są tylko plany, które u mnie zmieniają się z dnia na dzień.

Spokojnie ja też zrobię,ale do dwóch w obudowie zamkniętej

Tylko czasu trzeba troszkę mieć i gotówki bo wszystka poszła na głośniki

Nie słyszałem ani jednego ani drugiego, ale myślę że Satori będzie już za dobry do Ushera.
Po za tym, lubię egzotykę, dlatego na górę planuję wstęgę.

Ale to są tylko plany, które u mnie zmieniają się z dnia na dzień.

Jeżeli chłopaki robią Satori z TIW to wydaje mi sie ze i z Usherem będzie bardzo dobrze. Marian to naprawdę dobra 8" IMO kolejny krok to juz SS 8" Revelator lub 10"(ten krok akurat ja poczyniłem) :D

Powrót