• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Uszczerbek w szybie samochodowej

Reakcji
0
Wczoraj przywalił mi kamień w przednia szybę i zrobił sie mały uszczerbek, gdzieś słyszałem ze można to wypełnić jakimś środkiem i wypolerować na gładź. Mozę wiecie jak nazywa sie taki płyn/środek którym mógłbym to naprawić.

z tego co wiem to jakąś żywica kleją tą szybe. lepiej zrob ro szybko bo mi teżwalnął kamyk jakiś miesiąc temu i teraz mam ryse o dl. ok 80cm

wystarczylo troche kleju wpuscic... kropelke albo cos... i po problemie
Ja tak u siebie zrobilem i bylo ok :P

kazde pekniecie jest inne...
najlepieje jechac do fachowca... taki ubytek nawierca sie i to w zaleznosci od rodzaju pekniecia w roznych miejscach (domyslam sie ze chodzi o naprezenia szyby...) no i wypelniaja to specjalnymi klejami. warto skorzytac z uslugi bo napewno wyjdzie taniej niz nowa szyba;)

tak wychodzi taniej ale nie ma gwarancji:)
a kto oszczedza placi dwa razy :) dwa lata temu podobna sytuacja była w samochodzie ojca. cos tam nawiercali zeby dalej nie pekalo to co peklo pokleili wzieli bodaj z 80pln i za 2 miechy szyba i tak kwalifikowała sie do wymiany, bo mimo wszystko zaczęła pękać dalej. ponadto mogą być problemy na przglądzie technicznym, chyba że ktoś robi u pana "henia" to wtedy wszsytko przejdzie :)

aha rozumiem. No właśnie a jak to jest z policja, ten uszczerbek jest w prawym rogu, czy policja może zabrać dowód.

kiedys zatrzymali ojca, nie dosc ze za przejechanie na czerwonym swietle, chociaz sam widzialem ze na zielonym jechal, to jeszcze przyczepili sie do peknietej przedniej szyby (jakies 10cm :] ), chcieli dowod rejestracyjny zabrac! ale skonczylo sie tylko na mandacie.... ojciec na drugi dzien wymienil szybe, 700zl - tydzien puzniej i ta pekla...

Maxi napisał:
Moze, przednia szyba musi byc cala bez zadnych pekniec itp
szczegolnie ze w obecnych samochodach szyba przenosi bardzo duze obciazenia i jest bardzo waznym elementem konstrukcyjnym pojazdu

kazda szyba, nie tylko przednia:) o swiatkach nie wspominam:) nawet za delikatnie peknieta tylna lampe (bez ubytkow, pajeczynka taka 2x3cm) chcieli zabrac mi dowod:P ale ze udowodnilem ze wszystko inne jest idealnie to obeszlo sie bez strat:D

Kudłaty napisał:
tak wychodzi taniej ale nie ma gwarancji:)
a kto oszczedza placi dwa razy :) dwa lata temu podobna sytuacja była w samochodzie ojca. cos tam nawiercali zeby dalej nie pekalo to co peklo pokleili wzieli bodaj z 80pln i za 2 miechy szyba i tak kwalifikowała sie do wymiany, bo mimo wszystko zaczęła pękać dalej. ponadto mogą być problemy na przglądzie technicznym, chyba że ktoś robi u pana "henia" to wtedy wszsytko przejdzie :)

To nieźli byli ci fachowcy jak pękniecie kleili...
Każdy prawdziwy fachowiec Ci powie, że pęknięcia się NIE NAPRAWIA - szyba bezwzględnie do wymiany. Odpryski to co innego. Można naprawić, ale tylko u prawdziwego fachowca ;)

Daewoo Matiz ma wade fabryczną, w 99% aut po jakimś czasie tworzą się rysy, pamiętam że wujek pojechał z tym do gościa co zajmuje się szybami i niby z tym zrobił ale co zrobił to niestety nie wiem :razz: wiem że szyba w okresie zimowym znów puściła rysę i jest to spowodowane puszczaniem ciepłego powietrza na nią, radzę niekombinować ze specjalistami tylko od razu wyłożyć na nową, bo w okresie zimowym możemy mieć małą niespodziankę

adambb, to jest spowodowane tym ze szyba przenosi za duze obciazenia. wieksze niz powinna. matiz ma taka konstrukcje ze jak walnie cie z boku np stara ciezarowna (zdezak wysoko) to nadwozie sie "rozjedzie". widzialem taki przypadek jak po wypadku matiz stojacy na kolach widzialny z tylu/przodu wygladal jak romb a nie jak prostokat... :twisted:
ale ogolnie to niejest zly samochod ;)

No tak ale nie zmienia to faktu że lepiej wymienić szybę a nie kombinować.

Nie jest zły samochód troche audio się w nim zmieści :wink: tylko straszny w nim pogłos trzaśniesz drzwiami słychać blache, przed audio trzeba by dokładnie wygłuszyć.

adambb napisał:
Nie jest zły samochód troche audio się w nim zmieści :wink: tylko straszny w nim pogłos trzaśniesz drzwiami słychać blache, przed audio trzeba by dokładnie wygłuszyć.

Jak zawsze :P

A wracając do tematu, kupiłem klej do klejenia szyb, zalałem dziurę wyszlifowałem i wypolerowałem. Na razie jest dobrze mam nadzieje ze nie rozejdzie sie pająk, najgorsze to mrozy ale ostatnio trochę ich brakuje wiec myślę ze będzie ok. A do kolejnej zimy mam chęć zamienić swoja nubire na doblo podobne, heh wymogi rodzinnej działki.

UKA napisał:

Nie zawsze, spotkałem u siebie w mieście firme co żywcem (nie mylić z piwem) wcisneła głośniki do drzwi (drzwi Punto2) tak jak leciało, slicznie je przykręciła wkręcikami i później się człowiek dziwi co ludzie widzą (słyszą) w tych głośnikach za pare stów :grin:

adambb napisał:
Nie jest zły samochód troche audio się w nim zmieści
niejest zly bo zmiesci sie w nim 4-5 osob mojego wzrostu i przynajmniej moge go normalnie prowadzic w przeciwienstwie do TICO (niesiegam do hamulca) :lol:

adambb napisał:
Nie zawsze, spotkałem u siebie w mieście firme co żywcem (nie mylić z piwem) wcisneła głośniki do drzwi (drzwi Punto2) tak jak leciało, slicznie je przykręciła wkręcikami i później się człowiek dziwi co ludzie widzą (słyszą) w tych głośnikach za pare stów
np w golfie 4 drzwi sa calkowicie zamkniete wiec tam juz fajnie graja seryjne glosniki

Pawel S. napisał:
np w golfie 4 drzwi sa calkowicie zamkniete wiec tam juz fajnie graja seryjne glosniki

No tak ale daje sobie ręke uciąć że o niebo lepiej zagrają w przygotowanych drzwiach

Powrót