• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Uwe strikes again ;) Monitorki

Reakcji
0
Witam kolegów DIY-owców!

Spłodziłem sobie;) monitorki... obudowa 11l

przetworniki:
Aurum Cantus 130MK2
Vifa DX25TG

Zwrotnica:
Polink 1.4mm & 1.2mm w korektorze i wysokich tonach, Jantzen wszedzie, w sumie około 700g- 800g jedna zwrotka ;)

Wykończenie:
Płyta stolarska fornir dębowy 8 warstw lakieru pół-mat
Podstawki lity dąb

sorki za jakosc zdjec, jak wyrwe lepszy aparat to zmienie;)

fotki...

i uwe ;)

oto nie obudowane 30W w klasie A by Nelson Pass którym napędzam "pierdziaweczki"(60W 4R thd1%, niedlugo tez wyladuje w DIY ;))

cos pieknego... szkoda ze opis bieda

napisz jak graja i zrob z tylu terminal a nie kable przez BR <joke>

brzmienie... hmm... takie hydrauliczne <rotfl> a powaznie... jest tak jak chciałem ostatnio mi basu brakowalo ale dzisiaj wsadzilem brakujace 4xirfp240 do alepha i miodzio... nei ma co pisac, trzeba posluchac Wink hehe basu jest tyle ze nigdy bym nie pomyslal ze 13cm glosnik moze tak zagrac;) nie schodzi jak 2x18cm tesla ale glosny, szybki prawdziwy bas, kontrabas Marcusa brzmi jak kontrabas, nic nie dudni, wreszcie perkusja gra!! z pre lampowym na ecc82 kolumny znikają, nie slychac ze to one grają, niestety ten lampki troche słabe, czekam na e88cc i bedzie super, teraz gram bez pre i jest extra,
co do terminali to jeden już ma ;) teraz slucham i mi sie nie chce nic grzebać ;) opis lipa... fakt;) ale ma zachecic do pytań i dyskusji ;)
Zapomniałem
BIG THNX GOES TO
YOSHI80!!!!!!!!!!!!!
Esh0!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Takero!!!!!!!!!!!!!!!!
Bez was by nie wyszło ;)

Najciekawsze to jak gra i kosztorys a zapimniałeś o tym napisać :) Ogólnie bardzo fajne a wykończenie i te ścięcia obudowy a'la Ezo.

Witam kolege z miasta ;)
hehe ala EZO to to nie jest bo nie kojaze EZO ;) hehe
Koszty to az mi sie nie chce podliczac ;)
Ceny w sklepach
2xVifa 150
2xAurum 249(chyba ;))
zwrotka 147zł (polink)
dechy ;) 88zł
standy 200zł sasiad ;)
kolce 8x3zł +12 wysylka
2x br 2zł
terminale 2x6zł Spikon
lakier 200ml kolo 20zł
fornir tak ze 20z ;)
wkretow jeszcze nie ma ale bedzie 18x1.5zł + 12wysyłka
kable cat 5... sporo tego ;) 5-10m 5-10zł
za to wszystko zaplacisz karta master card
2miesiace roboty... bezcenne ;)

Szczecin WITA ... No moje gratulacje Monitorek 1 klasa myslałem ze to drozej wyniesie..tak jestem szczesliwy ze szczecin pokazal klase :) poboba mi sie

dzieki ;) sluchajcie szczecinnianie moze zalatwimy jakies lokum i zrobimy wieczor audiofila ;)?? kazdy wpadnie z jakims sprzetem ;) paru chlopakow z lukara na 100% zawita :d

Ach!! klasa!!
Az milo popatrzec, w koncu nowe przetworniki i nowy ksztalt, wygladaja jak jakies cuda z audioshow :)
Jakich kabli uzyles/uzyjesz do okablowania wewnetrznego?
Pytanie techniczne, najpierw frezowales otwory pod glosniki- potem fornirowales, czy na odwrot?
Ja zakupilem nowy frez palcowy za 25 zl i rwie fornir debowy przy krawedziach jak żigolo laski na dyskotece..
A przycinanie forniru do otworu juz wyfrezowanego nie daje nigdy idealnego okregu..
Pozdrawiam
Jeszcze raz - naprawde super sprzecik.

najpierw frezujesz a pozniej delikatnie odcinasz nozykiem (ostrym) najlepiej takim lamanym.. nie tnij odrazu przy samej krawedzi tylko stopniowo

uwe300 ja jestem za takim malym spocikiem Audiofilowskim ...co prawda kolumn nei przyniose ale Harmana/kardona czemu nie :)

dj_zibi napisał:
Ty masz dar do niespotykanych kształtów:)
On tylko ma sąsiada stolarza :lol:

Konstrukcja bardzo ładna. Mam pytanie co do zwrotnicy Kto ją projektowal i czy byl poprzedzona pomiarami?? Mozesz wrzucić schemat??

No i z kąd wytrzepałes tak odjechane radjatory?? :]

Powrót