1.do 250 zł mamy do czynienia z wykroczeniem,a wykroczenie nie jest przestępstwem, dlatego polecam aby wszyscy złożyli zawiadomienie na policję o popełnieniu przestępstwa może się uda "uzbierać" te 251 zł. (musi być powyżej 250 zł)
Mylisz się. Tu nie mamy do czynienia z kradzieżą, a wyłudzeniem.
Kumpel kiedyś kupił na allegro sub za 200zł + 20zł wysył. Sprzedawca w tym momencie wyparował. Kolega po 2 miesiącach poszedł złożyć zawiadomienie o wyłudzeniu. Miał ze sobą wydrukowane maile. Sprawa została normalnie przyjęta jako wyłudzenie, a nie kradzież.
Jak mi kolega powiedział(policjant, szkoli młodych), w przypadku wyłudzenia, nie ma czegoś takiego jak niska szkodliwość czynu.
mea culpa wzorowałem się na tym, ze wykroczenie jest do 250 zł a nie tym, że tego nie ma w kw

ale ostatnio trochę zamulony jestem
do daro
po zgłoszeniu przestępstwa na policji zostaniesz przesłuchany w charakterze świadka. Nastepnie wydane jest postanowienie o wszczęciu lub odmowie wszczecia śledztwa. (zgodne zresztą z kpk) jeśli będzie postanowienie o odmowie wszczęcia masz prawo zażalić ta decyzję do prokuratora nadrzędnego.
dobra rada ponieważ w procesie karnym stroną jest prokurator i pokrzywdzony postaraj się wnieść abyś mógł uczestniczyć w postępowaniu na prawach strony, będziesz miał dostęp do akt co zawsze się przydaje m.in będziesz mógł wystapić z wnioskiem aby sąd w postępowaniu karnym oprócz kary zasądził odszkodowanie na twoją rzecz poza tym będąc stroną dostaniesz wyrok a to jest b. ważne przy dochodzeniu odszkodowania np.