• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Visaton 2x w13 czy w17

• Autor wątku Autor wątku BORO
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Muflon napisał:
może coś takiego :)

Dwa na jedną kolumne W 170 S - 8 ohm połączone równolegle z korekcją impedancji a za wysokie G 20 SC podział na 3000Hz Obudowa 44L strojona na 38Hz.

Moim zdaniem obudowa troche za duza, mysle ze 18L to tak w sam raz na 1 wofer, jak 2 do jednej kolumny to mozna sie pokusic o 2,5way i powalczyc troche z baffle step. Swoja droga musze przyznac ze nawet mi sie podoba brzmienie tego w170s.

nad litrarzem obudowy popracuje troche :P:P
A co do 2.5 way ciężko będzie ja np. na zwrotnicach nie znam się za dobrze 2 way jeszcze jakoś zaprojektuje ale wyrzej to już ciężko :(:(
Chciałbym jeszcze posłuchać jak grają te Visatony :):)
A co sądzicie o tej kopułce???? może lepiej od niej zagra G 25 FFL 8 OHM
Mnie głównie chodzi o jakość dźwięku

G20 jest bardzo zachwalany, ale jak na moj gust gra tylko troche lepiej od dt94, g20 jest nieco delikatniejszy i bardziej szczegolowy, ale to po dluzszych odsluchach, przynajmniej tyle roznic da sie uslyszec na lm3886, moze jakis lepszy wzmak pokaze wieksza roznice

No ja chce By wysokie były delikatne klarowne i bardzo szczegółowe takie mi się właśnie podobaj, ale nie mają zabijać szpilkami uszu :)."G 20 SC" No i jak sobie poradzi z cięciam 3000Hz ??
A co do niskich to mozę ktoś sie wypowie bardziej konkretnie ??

napisz cos wiecej o wzmaku, ktory to bedzie napedzac i o muzie, do ktorej ma sluzyc, ale skoro ma byc delikatnie to g20 bedzie ok, z cieciem 3000 nie ma problemow, visaton w niektorych zestawach tnie go nawet nizej i zbiera bardzo dobre opinie, aktualnie slucham altoG czyli W170S/4 + G20SC i jestem jak najbardziej zadowolony, w malym pomieszczeniu moze obeszloby sie nawet bez suba

wzmak hehe zaraz mnie tu wszyscy zlinczują :P:P:P Yamacha RX V450 :P:P
Muza różna :) Jazz, Hous, Chillout, Pop
Choć nie gra źle to musze przyznać, gra bardzo czysto szczegółowo, i miękko nie męczy uszu. W najbliższym czasie planuje ją wymienić na serie 750 lub nowszy.

Ja również mam Yamahe RXV-450. Jestem z niej zadowolony gra tak jak powedzialeś.
Na obecna chwile nie zamierzam jej wymeniac. A wspólpracowac bedzie z nią Visaton 2x130sc + vifa D27 .

Czas zaczac zbierac na TV LCD. :D

Cieszy mnie fakt że ktoś inny również jest z tego sprzętu zadowolony. Jego dźwięk możeprzypaść do gustu lub nie mnie akurat się podoba ma specyficzne brzmienie, zresztą wszystkie Yamahy mają troche podobne brzmienie takie miękkie czyste i klarowne choć modele wyższe to wiadomo klasa sama w sobie :P:).
Ja narazie planuje zrobić głośniki a puźniej zmienić ampli.
A głośniki chce by miały ręce i nogi bo w końcu nie będom na tydzień czy dwa tylko mająmi troche czasu posłużyć i wolałbym by była to udana konstrukcja .

Pozdro 4 all

co do Tych Visatonów to ponoć są bardzo dobre... miałem na nich robić fronty do kina ale plan sie troszke zmienił i chyba będą tam AL 200 (jak dobrze pójdzie...) a na szafie juz ponad pół roku leżą 4x W 130 SC i 3x N 10 SC ;) na surround i central... czekam na gotówke to zrobie budy ;P

a znajdzie się ktoś kto pomoże przy projekcie zwrotnicy ?? :):) byłbym bardzo wdzięczny no i wszelkie uwagi i rady mile widziane :):).
Jak będe miał troche czasu to dam projekt kolumn do skorygowania :):).

jesli kolumna ma byc na samych visatonach, to moze podpasuje Ci ktorys z gotowych projektow visatona, dostepnych na jego stronie

No właśnie że mi żaden nie podpasował nie ma tam takiej konstrukcji jak chce zrobić a mianowicie po 2 W170S i G 20 SC :(:(

2xW170S + G20SC nie powinno sie zgrubsza roznic od ALTOG tylko mniejszym tlumikiem na wysoki, ale mozna to jeszcze dokladnie w Boxsimie zrobic, wstepnie cos takiego, nie patrz na bas jeszcze bawilem sie dokladnie obudowa:

Wolałbym żeby to była 8ohm owa kolumna bo mój amplituner lepiej to zniesie choć ma możliwość podpięcia 4 ohmowych kolumn.
Jak czytałem to nikt nie polecał łączenia szeregowo głośników. Więc będą to 2 8Ohmówki podpięte równolegle, no ale można zrobić korekcje impedancji tak by kolumny miały 8 Ohm.

Tak wstępnie to jakie tam cięcie zrobiłeś 3500Hz ??

Mam zamiar dzisiaj popołudniu popracować nad obódową więc jak tylko skończe to zamieszcze projekt.

za bardzo nie wiem jak chcesz zrobic korekcje impedancji w gore;), to zwykle sluzy zniwelowaniu wzrostu imp. glownie midwoofera wraz czestotliwoscia i przydaje sie np. gdy uzywasz lampowcow, ale w druga strone to jak niby, pozostaje zrobic 8 ohmowa kolumne, skoro chcesz 2xW170S to rozumiem, ze ma byc dosc glosno, wiec zrob moze starletG, to konstrukcja na W200S/8 + W100 + G20SC, bedzie 8 ohmowa, wysoki SPL i 100W RMS bez zadnego kombinowania, a i bas i srednica beda ciekawsze niz dla 2xW170S

Oj widać że cośniedoczytałem mój błąd :P:P przyznaje się :P
To w takim razie będzie to musiała być kolummna 4 Ohmowa :)
A co do głośności to nie musi być syper głośno choć czasem lubie głośno posłuchać :):).
Poprostu uważam żę może to być ciekawa konstrukcja, i nie na już dobrze znanych wszystkim teslach czy tonsilach. Jakość dżwięku wydaje się że powinna już być troche lepsza.
No i jestem strasznie ciekaw brzmienia tych głośników a w szczególności kopułki.

tak jak pisalem wczesniej, 2 w170s wyjda podobnie cenowo jak w200+w100 a to zawsze 3way z nizszym basem i precyzyjniejsza srednica, szczegolnie jak porownac do rownoleglego polaczenia 17tek, tu masz modyfikacje visatona: http://www.visaton.de/vb/showthread.php?s=b2227b43e273650fdafd8e6fc5a490d4&threadid=6973 poza tym jesli nie masz dostatecznie dobrego ampli to nie wiem czy jest sens inwestowac w g20, czy nie starczy kupic dt94 lub sc10n w zaleznosci jakie brzmienie wolisz

ampli narazie to RX V-450 a co do wysokich to wolałbym te lepsze a nuż zmienie w najbliższym czasie amplituner więc niech są te lepsze.
A co do kolumn jestem strasznie uparty :P wiem że cenowo to wyjdzie bardzo podobnie ale lubie eksperymentować nie zależy mi na super nisko schodzącym basie, chce by kolumny miały przyjemny dla ucha dźwęk czysty i ciepły.
No i kolumna będzie węższa od Starlet.
Nie mam pokoju do zbyt wielkich konstrókcji ma 11m2 więc uważam że te w zupełności mi wystarczą.

ja jednak nie robilbym czegos takiego, 2way na 2 midwooferach nie za bardzo mi sie widzi, jesli juz to 2,5, ale to bez pomiarow tez niebardzo, jesli juz to moze klasyczne alto z jednym w170s w koncu do pokoju 11m2 spokojnie wystarczy, albo 2xw170s i w100s cos jak alto3 wtedy wprawdzie w170 graja wspolnie tzn. sa polaczone rownolegle, ale sa nisko ciete

Powrót