• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

voice kraft, pewne rozwiązanie..

Pawel S tylko zastanawia mnie który to projekt Irka, gdyż z tego co mi wiadomo to Irek miał 150W przy 4 lub 8 ohm.
Wiecie ile orientacyjnie może mieć ten panel przy 8ohgma, stawiam na 140-150watt
pzdr
PS chyba najbardziej opłacalny panel w tej klasie... pod SLS10 by był akurat - jakościowo i mocowo.

"Pawel S tylko zastanawia mnie który to projekt Irka, gdyż z tego co mi wiadomo to Irek miał 150W przy 4 lub 8 ohm. "

jest wersja ktora ma 150 w przy 4 ohm .. czyli jakies 70-80w przy 8.

" Kurcze, gdyby jeszcze STX dał do niego wyjścia i wejścia wysokopoziomowe, to byłoby super."

jakby mial juzbym dawno go kupil :(

[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2009-11-08, 19:50 ]
zamiast kopiowac kogos tekst i wsatwiac go w cudzyslow uzyj opcji "cytowanie selektywne" ktore jest w prawym gornym rogu danego postu
zaznaczasz tekst i to naciskasz ;)

rafal20, zaden z tych - irek specjalnie na zamowienie STXa zrobil inny.
irka SUB150 i SUB300 sa na IRFach a ten dla STXa jest na toshibach

mor den siur napisał:
Kurcze, gdyby jeszcze STX dał do niego wyjścia i wejścia wysokopoziomowe, to byłoby super.
to nie problem dorobic - chyba 8 rezystorow + 4 gniazda :P

Czyli podsumujmy -

Te od SXT-a nie odbiegają jakością od tych robionych przez Irka.
Wg mnie trany Toshiby mogą być nawet lepsze.
Ps Miałem rację z mocą tego STX-a prz 8 ohm -140-150W?
SLS10 będzie wykorzystany w całości przez ten wzmak, ma on szereg rozwiązań co droższe panele?
Po 3 - jeżeli są długie kolejki u Irka watro zamówić u STX.
tak?
Pzdr

rafal20 napisał:
tego nikt nie powiedział :P
Na pewno są poprawnie wykonane, a przynajmniej zaprojektowane.

rafal20 napisał:
Ps Miałem rację z mocą tego STX-a prz 8 ohm -140-150W?
raczej mniej nieco , ale wielkiej różnicy to nie zrobi.

rafal20 napisał:
irek go tylko zaprojektowal. wykonuja je inni :P

rafal20 napisał:
Po 3 - jeżeli są długie kolejki u Irka watro zamówić u STX.
u irka narazie niema kolejek bo irek nie bardzo jest zdolny do pracy :P
wiec nie masz innego wyjscia ;)

o 50zł, ale tu nowy jest.
Budżetówka? Podobna ma wszystko co potrzebne i elementy są ok. Hmm... już nie wiem... %-/

Pawle nie wątpię w to. Tylko chodzi o to że..(wnioskując z w/w wypowiedzi) - STX jest dobrą ofertą i nie odbiega od Irkowego (oprócz, że ma tam wyjście wysokopoziomowe i to, że był składany przez rękę Irka)
Irka ma tą małą przewagę w/w, ale "ktoś" potem pisze, że STX to budżetówka - a to słowo kojarzy mi się z "dziadostwem"!

Mam mętlik w głowie %-/

Wiadomo, że jeśli bym miał 2 do wyboru w jednakowej cenie to - Irka wybieram. Ale wiecie jak jest...

Czy na STX-owym panelu + SLS10 (lub podobny) zbuduje suba, który nie odbiega jakościowo/parametrami od subów w sklepach za 2,5tyś zł?
...I pogra wiele lat.

[ Dodano: 2009-11-10, 15:23 ]
Przecież nie wybiorę - MATRONIX-a, to niższa półka jakościowa

matronix podobno się już zwinął...więc i tak go nie kupisz...to raczej plus dla Ciebie;D

rafal20 napisał:
STX jest dobrą ofertą i nie odbiega od Irkowego
tego nie wie nikt, miał być zrobiony po najniższych kosztach i tyle. Nie miał go chyba nikt bo kosztował do niedawna 597zł.
Chcesz to zaryzykuj, kup i zdaj relację.

rafal20 napisał:
Czy na STX-owym panelu + SLS10 (lub podobny) zbuduje suba, który nie odbiega jakościowo/parametrami od subów w sklepach za 2,5tyś zł?
a konkretnie ?
Bo zaraz mogę zacząć sprzedawać suby na arn150 z tadkiem za 10 000zł i wtedy Twoje wymagania staną się mało obiektywne :P

takero nie o to chodzi, żeby wymyślać ceny x-krotnie większe od wartości sklepowych.

Konkretnie to tak: Jest sens budować coś w miarę konkretnego - słuchałem subów w tej klasie cenowej(2,5tyś) i już mi się podobało.

Pytanie czy te podzespoły dorównają takim subom, czy bardziej tym ~1200zł?, które na allegro -używki kupić można za 600zł i wtedy przestaje mieć sens budowa takiego.., gdyż Ja wolę kupić gotowe niż się męczyć i uzyskać to samo - nie cieszy mnie takie coś.
Chyba rozumiesz o co chodzi....

rafal20 napisał:
takero nie o to chodzi, żeby wymyślać ceny x-krotnie większe od wartości sklepowych.

Konkretnie to tak: Jest sens budować coś w miarę konkretnego - słuchałem subów w tej klasie cenowej(2,5tyś) i już mi się podobało.

Pytanie czy te podzespoły dorównają takim subom, czy bardziej tym ~1200zł?, które na allegro -używki kupić można za 600zł i wtedy przestaje mieć sens budowa takiego.., gdyż Ja wolę kupić gotowe niż się męczyć i uzyskać to samo - nie cieszy mnie takie coś.
Chyba rozumiesz o co chodzi....
no więc chodzi o to że nie można tego w ten sposó ująć, trzeba się opierać na konkretnych modelach.
To co wyżej napisałeś jest pozbawione sensu, a do tego chyba na AS nigdy nie byleś sądząc po pierwszym zdaniu :P
Ile taki sub by kosztował w sklepie - gdyby był firmy x to 1000zł , gdyby firmy y to 2000zł, ale jakby była to firma z to poniżej 5000zł nie ma szans.
Tak to wygląda,dla mnie wyznacznikiem jakości nie jest sklepowa metka z ceną.

takero litości - nie rozdzielaj włosa na czworo

Ale zwykle tak bywa, że cena jest wyznacznikiem!

Firma nie sprzeda gorszego za więcej, a lepszego za mniej - jakaś konkretna firma.
Dla mnie ma to znaczenie, bo po co mam robić suba, który będzie dorównywał jakością do takiego "x" z allegro za średnio 600zł
Ja wolę kupić gotowy niż taki sam robić i się męczyć, żeby zrobić to samo.
Jeśli mnie nie rozumiesz to trudno. Może ktoś inny wie o co mi chodzi.

Nie ma sensu Twoja kolejna wypowiedź jeśli będzie ona typowym "czepianiem się"

Niektórzy z forum robiąc coś - piszą ile podobna konstrukcja by kosztowała w sklepie.

rafal20 napisał:
Ale zwykle tak bywa, że cena jest wyznacznikiem!

Firma nie sprzeda gorszego za więcej, a lepszego za mniej - jakaś konkretna firma.
nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz.
Choćby dlatego że są suby które kosztują i po 7k któremi się kompletnie nie podobają - choćby te na XXLSach, chodzi tu o charakter brzmienia. To zupełnie tak samo jak z kolumnami, pojedź na audioshow a zobaczysz że zestawy za setki tysięcy złotych grają nieraz kiepsko.
Są firmy które sprzedają kolumny na stxie 14ss i dwóch frs8 za 10 000zł !
I co , jak tyle kosztuje to Ci się spodoba ?
A Ty lepiej się nie unoś tylko logicznie pomyśl.
Suba robisz dla siebie i to Tobie ma się podobać jak ona gra, świadomość czy w sklepie kosztowałby 200 czy 20 000zł jest imo zbędna.
Wszystko zależy od gustu i zastosowania, jednym potrzeba walnięcia dołem w kinie, innym kopa w rocku, sub który jednej osobie nie będzie się podobał się wcale, druga osoba pokocha.

Powrót