Następne pytanie przyszło mi do głowy. Co do rezystancji szeregowej to darujmy sobie - obudowę symulowałem w innym programie i wiem co i jak. Teraz przyszedł czas na impedancję dwóch głośników. W centralnym mam 2 głośniki HDS i jedną Vifę. Z pomiarami mikrofonem dwóch głośników kiedyś wyjaśnił mi dabyl - oto cytat:
"Jeśli zamontujesz głośniki w obudowie (i jeśli mają jedną wspólną komorę), to od tego momentu mierzysz je razem - czy to pomiar na osi (choć wybór "osi" to już inna sprawa), czy pomiar portu BR czy impedancji układu. Niestety nie wiem co z pomiarem w bliskim polu... Możliwe, że robi się to w ten sposób, że przykładasz mikrofon raz do jednego, raz do drugiego głośnika (ale za każdym razem grają oba) i później sumujesz wykresy... Nie jestem pewien, bo przyznam, że nigdy tego nie mierzyłem."
I tu pytanie - do projektowania zwrotnic potrzebny jest pomiar impedancji. Ok. Ale teraz nie wiem czy każdego głośnika (nisko-średnio tonowego bo są dwa) z osobna czy impedancję już połączonych głośników? No i jeszcze jedna ważna sprawa. Jeżeli łączymy głośniki, które mają rezystancję = 4ohm to: połączenie równoległe daje nam 2 ohmy a szeregowe 8ohm. Vifka ma rezystancję 4 ohm. Jakie połączenie nisko-średnio tonowych w tym przypadku zastosować?