• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wątek motoryzacyjny

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wydaje mi się, że na początku były na mono,a później były też wielopunkty (chyba miały kod AEX).

Nie. Wielopunktowy mialy 16v, ale to w nowszych modelach po Fejslifcie. Stare osmiozaworowe mialy monowtrysk. Ta buda jaka ma Paweł, to jeszcze monowtrysk.

Ale jaki to problem?
Do wielopunktu sekwencja i po sprawie.
Tylko instalacja pewnie ok. 2-2,5kPLN - czy się opłaca to zależy ile jeździsz i ile masz zamiar pojeździć tym autem.

No właśnie 8V wielopunkty były. Jeśli zamierzasz dłużej pojeździć tym autem to zakładaj sekwencję (najlepiej polskiej produkcji, aby było łatwiej i taniej serwisować) np. budżetowy zestaw Staga: sterownik Gofast + wtryskiwacze W02 + reduktor alaska i dobrze wystrojone będzie śmigać.

Ale jaki to problem?
Do wielopunktu sekwencja i po sprawie.
Tylko instalacja pewnie ok. 2-2,5kPLN
Oplaca sie gaz w taki samochod inwestowac Pawel...?

czy wy czytacie to co pisalem?
w chwili zakupu, razem z autem, dostalem instalacje gazowa!
jest zamontowana w tym aucie!
trzeba tylko podlaczyc przewody i poprowadzic rurki...

chcialem to zrealizowac bo koszt bylby smieszny
ale ze sie nie nadaje to chyba logiczne ze nie wydam wiecej na gaz niz na samochod! :(

tak wiec jezeli ta instalacja sie nie nadaje to temat jest zakonczony
bedzie miejsce na suba w bagazniku! :D

Jeśli instalacja jest legalna (wbita w dowód, a zbiornik ważny) to najlepiej zainwestować w nowy tzw. przód, czyli sterownik+reduktor+wtryskiwacze+węże i filtr fazy lotnej. Jeśli masz zdolności to ogarniesz to sam.

Zdolny chłopak to on jest, tylko czy to wystarczy aby samemu grzebać przy gazie. Nie znam się na tym więc nie wiem na ile jest prawdopodobny błąd i konsekwencje za tym idące ale chyba trzeb mocno uważać.

Wielozawór jest tak skonstruowany że przy dużym ubytku gazu automatycznie sie zamknie. Bardziej bałbym sie pomylenia kabelków żeby czegoś nie spalić. Paweł to ty tam masz mikser jeszcze pod filtrem ?

Ostatnia edycja:
Przymierzam sie do wyprania tapicerki w Sceniku. Macie jakies patenty na uzycie taniej, dostepnej chemii gospodarczej, czy koniecznie trzeba kupic cos specjalnego ( i drogiego ) do tapicerki?. Ze sprzetu mam tylko odkurzacz warsztatowy, ktory ciagnie wode.
Z praniem nie pomogę bo u mnie pranie osobówki kosztuje 99zl komplet
Ale wiem, ze jak masz jakiekolwiek plamy i cieżko je usunąć to benzyna ekstrakcyjna zbiera wszystko

Bumpalump ten twój problem wyglada mi na dziurawe lub zamienione przewody podciśnienia
Miałem kiedys podobnie

Możesz zrobic jeszcze jeden test
Podjechać na stacje diagnostyczna i wsadzić sondę w odbyt (tłumik ;) )
Zmierzyć czy emisja spalin jest prawidłowa
Kiedys walczyłem z podobnym problemem. Niby wszystko ok a emisja x3
Okazało sie ze przeplywka u ciebie mapsensor
A do niego dochodzą przewody podciśnienia

- - - - - aktualizacja - - - - -

czy wy czytacie to co pisalem?
w chwili zakupu, razem z autem, dostalem instalacje gazowa!
jest zamontowana w tym aucie!
trzeba tylko podlaczyc przewody i poprowadzic rurki...

chcialem to zrealizowac bo koszt bylby smieszny
ale ze sie nie nadaje to chyba logiczne ze nie wydam wiecej na gaz niz na samochod! :(

tak wiec jezeli ta instalacja sie nie nadaje to temat jest zakonczony
bedzie miejsce na suba w bagazniku! :D
A papiery są?
Bo chyba nie chcesz jeździć bez przeglądu?

Bumpalump ten twój problem wyglada mi na dziurawe lub zamienione przewody podciśnienia
Miałem kiedys podobnie

Możesz zrobic jeszcze jeden test
Podjechać na stacje diagnostyczna i wsadzić sondę w odbyt (tłumik )
Zmierzyć czy emisja spalin jest prawidłowa
Kiedys walczyłem z podobnym problemem. Niby wszystko ok a emisja x3
Okazało sie ze przeplywka u ciebie mapsensor
A do niego dochodzą przewody podciśnienia
Emisje sprawdzalem ok 1.5mc temu wtedy kiedy mialem inny problem z przepustnica i wsio bylo ok
Ja mam MAP'a wpietego bezposrednio w kolektor, podcisnienie z kolektora idzie do pochlaniacza par paliwa i chyba serwa wiec nie ma opcji pomylic wezyki

To juz nie wiem :/

A pentle wtryskowe masz zamknięte czy otwarte?
Bo masz duże korekty na wyryskach

Uruchom samochod
Zrób screeny wszystkich możliwych wyników
Dadaj gazu na 2,5-3tys i zrób kolejne
Przyślij mi
Popatrzę z moim szpecjslista od takich rzeczy

To juz jutro Ci wysle, silnik rozgrzany do temperatury roboczej?

Z petla wtryskowa nie mam pojecia

Z gory dziekuje za pomoc :)

Tak normalna temperatura
Loop- close czy open

Pytałem wstępnie i wyglada jakby miał/wskazywał za dużo powietrza
Korekty wtrysków ok
Wyglada jakby lewe powietrze łapał

Ale konkrety po screenach

Panowie jakie oponki 205/50 R17 polecicie? Indeks nośności min 93...

W sensownych pieniądzach saeta bridgestone, debica, kormoran...
http://allegro.pl/4x-205-50r17-saetta-g-bridgeston-rant-2016-italy-i6195593399.html (4x 205/50R17 SAETTA g. BRIDGESTON RANT 2016 ITALY)
http://allegro.pl/4x-nowe-opony-letnie-debica-205-50r17-presto-uhp-i5993719264.html (4X NOWE OPONY LETNIE DĘBICA 205/50R17 PRESTO UHP)
http://allegro.pl/4x-opony-letnie-2...6244136304.html?bi_s=ads&bi_m=p2,1&bi_c=62124 (4x opony letnie 205/55R16 KORMORAN HIT CENOWY !!!)

Z nieco droższych uniroyal rainsport 3.
http://allegro.pl/4x-uniroyal-rains...tml?utm_medium=LikeButton&utm_source=Facebook (4x Uniroyal RAINSPORT 3 205/50 R17 93 V opona letn)

Powrót