mazda 3 1.6 za ta kase mozna dostac polifta z 2008-2010 roku z przebiegiem do 100k
- starsze mazdy (prawdziwe japończyki) były bardzo niezawodne, gorsze miały blachy. Teraz blachy niewiele lepsze a cała reszta już nie japońska. Koledzy mieli i sprzedali te nowsze bo się psuły.
grande punto, tu mozna dosac nawet 2012 z przebiegami rzedu 50-80k
- osobiście miałem do czynienia tylko ze starszym modelem który był bdb pod każdym względem, nowszy ponoć średnio awaryjny, blachy OK, jedynie wygląd z środku taki sobie
grande punto, tu mozna dosac nawet 2012 z przebiegami rzedu 50-80k
- kolega miał nowy z salonu, z początku zadowolony, później zaczęło się wszystko psuć po kolei, duża utrata wartości przy odsprzedaży
toyota auris 1.6 2007-2008 z przebiegiem do 150k ale podobno dalej wystepuje tu problem nadmiernego zuzycia oleju
- toyotę zostawiłem sobie na koniec bo to moim zdaniem najlepsza marka i osobiście używam już drugi z rzędu, pierwszy Yaris był po prostu rewelacyjny pod każdym względem, trwałość, blachy, spalanie w benzynie, osiągi jak na takiego mikrusa rewelacyjne. Teraz mam Corollę w dieslu i już nie jest taka niezawodna, wybrałbym teraz silnik benzynowy. Blachy są bardzo grube (nie tak jak papierowe we fiatach) i nie korodują, spalanie b.niskie, materiały eksploatacyjne, klocki, tarcze itd wcale nie droższe od innych marek a wytrzymują nieco dłużej. Szwankuje niestety elektronika a to klima a to centralny zamek a to radio ale to już im nowszy samochód tym będzie gorzej. ASO Toyoty drogie ale drobne części czasem za przystępne pieniądze. Silniki przy dobrym traktowaniu bardzo długowieczne, mój mimo że diesel 116PS o niezbyt dobrych opiniach nie psuje się wcale. Grunt to wymiany materiałów eksploatacyjnych i części na czas i zakup od pewnego poprzedniego właściciela. Amortyzatory mam przy 2000tys km od nowości a ich sprawność powyżej 70%. Samodzielne naprawy w przeciwieństwie np. do Seata np. w kokpicie, drzwiach czy pod maską są dużo lepiej pomyślane, nie powodują pourywania mocowań, plastików itd. Aurisa nie znam ale myślę że renoma Toyoty nadal działa w tym modelu również.