Yoshi_80
Pan Paweł
Paweł naucz się jeździć tym silnikiem a nie narzekasz na turbodziure. Za jakiś czas w ogóle ie będzie Ci to przeszkadzać, po prostu dopasujesz swój styl jazdy do silnika i po kłopocie.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
ja na ok 1700-1800obr mam rezonans i cala buda mi wpada w drgania, stad jezdze raczej powyzej 2krpm
Paweł naucz się jeździć tym silnikiem a nie narzekasz na turbodziure. Za jakiś czas w ogóle ie będzie Ci to przeszkadzać, po prostu dopasujesz swój styl jazdy do silnika i po kłopocie.
Jak wciskałeś pedał gazu tylko w połowie - to uznawał, że nie potrzebujesz przyśpieszac i kazał Ci zmieniać bieg wcześniej.. jak przyśpieszasz rób to z wciśniętym gazem dalej niż 80% to Ci strzałki zaczną pokazywać zmianę biegu ok 2000-2500 obr. - ten algorytm jest pod ecodriving.. a tam przyśpieszasz z mocniej wciśniętym pedałem gazu..jak próbowałem korzystać ze wskazówek, które pojawiają się na wyświetlaczu pomiędzy zegarami.
Jak wciskałeś pedał gazu tylko w połowie - to uznawał, że nie potrzebujesz przyśpieszac i kazał Ci zmieniać bieg wcześniej.. jak przyśpieszasz rób to z wciśniętym gazem dalej niż 80% to Ci strzałki zaczną pokazywać zmianę biegu ok 2000 obr. - ten algorytm jest pod ecodriving.. a tam przyśpieszasz z mocniej wciśniętym pedałem gazu..
w pracy mamy nowego fiata ducato i tam tez jak jezdzilem na zaleceniach kompa pokladowego to spalanie wychodzilo wieksze niz jazda "na ucho"Widocznie trochę producent przesadził. W Hondzie benzynowej mojej żony za groma z początku nie mogłem się przyzwyczaić, żeby jeździć na "zielone strzałki". Ale po wyczuciu co i jak stwierdzam, że algorytm jest zrobiony bardzo dobrze. Oprócz obrotów uwzględnia dane z przepływomierza i z mapy silnika.
ale tłumią wibracje skrętne które sa największe na wolnych obrotach..Koło zamachowe dwumasowe wcale nie zostało stworzone po to, żeby jeździć na niskich obrotach.
a dla czego nie? silnik ten sam.. wiec i obroty powinny być trzymane te same... po to robi sie dlugie biegi... i dodaje wiecej biegow... by jeździć na niższych obrotach.. jest to bardziej ekologiczne... jak potrzebujesz przyśpieszyc to mozesz zakrecic pod czerwone pole.. a jak sie turlasz to trzymasz 1200obrotow...Porównywanie zmiany biegów automatu a manuala to też mało trafione porównanie. .
Tyle że eko nie zawsze znaczy dobre i zdrowe dla silnika. Chcesz zmieniać biegi przy 1500rpm - proszę bardzo, tylko nie namawiaj innych do tego. Możesz być fanatykiem tych trzech literek, ale jak komuś coś się szybciej zużyje przez to to nie będziesz za to płacić i w tym problem.
Porównywanie zmiany biegów automatu a manuala to też mało trafione porównanie.
A jakiego producenta tarcze założyłeś?jak to mozliwe zeby jeden zestaw klockow zajechal tarcze od nowosci?!
Z całym szacunkiem ale jak zmieniasz biegi przy 1,5k to jesteś "zawalidrogą". Cały ten ekodriving polega na dynamicznym rozpędzaniu i dopiero później jazda ze stała prędkością na możliwie najwyższym biegu.
Twoje porownanie z jazdą ciężarówką to już w ogóle nie ma się do niczego. To sa całkiem inne maszyny i inne silniki. Tam użyteczny zakres obrotów kończy się w okolicach 2k
ale tłumią wibracje skrętne które sa największe na wolnych obrotach..
Zanim się silnik dobrze zagrzeje to już ma po jeździe
Ok, a ile widziałeś tarcz sprzęgła z tłumikiem drgań w zestawie z kołem dwumasowym? Tylko jakąś dłuższą listę z wielu aut poproszę, bo może jakiś syf sprzedawałem...Elementem mającym również duże znaczenie jest tłumik drgań skrętnych znajdujący się w tarczy sprzęgłowej, którego sprawności tuaj nikt nie próbuje nawet "podnosić" a jest bardzo ważny. Jak będą sprężyny w nim wypracowane albo popękane to jest bida. Tyle, że o sprzęgło to się każdy martwi dopiero gdy zacznie się ślizgać albo jak łożysko oporowe przeleci przez słoneczko. Pozdrawiam.