Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jak mocno juz jest wyeksploatowane auto do którego chcesz to zalać? Ile dolewasz oliwy?
Mój ojciec zalał to testowo do transita , 2,5L diesel, do skrzyni biegów i do silnika chyba też. Z tego co wiem negatywnych efektów nie zauwazył. Mówił, że troche się samochód wyciszył a biegi z którymi był problem zaczeły lepiej wchodzić.
Czyli rozumiem, że dla "wyższej idei" mam jeździć na paliwie 2 razy droższym... a tą wyższą ideą jest... no właśnie, co jest tą ideą? Pakowanie czyjejś kabzy czy przeświadczenie, że "gaz to do kuchenek"? Ja pozwolę sobie pozostać bezideowym "gazownikiem" uśmiechającym się na stacjach do napompowanych ideami "benzyniaków"Szkoda ze w tej 190D też nie masz gazu polak potrafi...
Jesli stać was na W140 czy R129 to po jakiego grzyba pchasz w niego gas? kupujac takie auto nie lecisz po kosztach tylko liczysz sie z kosztami orginalnych czesci z cena dobrej jakosci paliwa,oleju.
Jaki olej lejesz?Silnik ma dopiero 180tys, nie bierze oleju ani grama
Ja to jeszcze nie spotkałem się z silnikiem benzynowym który pali mityczne 5l, nie zależnie jaką by miał pojemność.
Skoro się wyciszył - a to już 4 opinia od osób którym mogę jako tako zaufać, postanowię przetestować preparat z myślą, że nie zaszkodzi.
Jaki olej lejesz?
Za ile następna wymiana?
U mojego mechanika ten specyfik ma miano 'zalepiacza'.
Podpytam jeszcze ojca co i jak po dłuższym okresie, moze coś zauważył.
Powiem Ci, to co mi powiedział mechanik - każdy środek tego typu tworzy dodatkową warstwę niby ochronną która jest zapychaczem.Zalepiają te z teflonem, ten jest bez teflonu.
A ja takim jeździłem. Renault 5 , 1.4L monowtrysk 58KM, silnik C3j , spalanie 5L sprawdzone na niemieckiej autostradzie, prędkość między 100 a 110.
Autostrada.... temat dla mnie nie znany wiec nie brałem tego pod uwagę Bardziej mi chodziło o spalanie w cyklu miejskim i mieszanym, gdzie większość posiadaczy diesli chwali się sławnym 5l/100km. Na autostradzie to fakt, jest szansa małym silnikiem zejść do 5l, diesla schodzą nawet poniżej 5l i to ni tylko te małe o pojemnosci 1,5ccm. W mieście i w trybie mieszanym ciężko o takie wyniki, czasami nawet silniki 1,0 potrafią łyknąć te 7l/100km, chociaż nie wiem jak wygląda spalanie w nowszych konstrukcjach, szczegolnie tych z bezpośrednim wtryskiem. Chociaż kumpel miał kiedyś Carisme z silnikiem bodajże 1,8 z bezpośrednim wtryskiem GDI i w porownaniu z innymi samochodami które wczesniej posiadał (wszystkie 2,0 ewentualnie 1,8) to Carisma wyrozniała sie najmniejszym spalaniem i standardowymi osiagami jak na silnik tej pojemności.
To zle rozumiesz,Dla zadnych wyższych idei...Czyli rozumiem, że dla "wyższej idei" mam jeździć na paliwie 2 razy droższym... a tą wyższą ideą jest... no właśnie, co jest tą ideą? Pakowanie czyjejś kabzy czy przeświadczenie, że "gaz to do kuchenek"? Ja pozwolę sobie pozostać bezideowym "gazownikiem" uśmiechającym się na stacjach do napompowanych ideami "benzyniaków"![]()
Jesli stać cie na S-klass albo jego odmiane w wersji sportowej to licz sie z kosztem benzyny,tu nie chodzi o oszczednosci bo taki samochód kosztuje w każdym calu od ubezpieczenia po naprawy.co do gazu w W140 i R129 to przy codziennym użytkowaniu (SL nie jest użytkowany zimą) i laniu w to benzyny zamiast gazu to...
Ale spalanie 20L to zadna oszczedność bo jest wydajesz wiecej niz 60zł na 100km to chyba biedny nie jestes...A tak na poważnie Marios221, powiedz czemu ludzie mają sobie odmawiać oszczędności na paliwie i luksusu, bo połączeniem tego jest W140 + LPG, co?
Stac cie na R129 to nie pakuj do niego gazu to proste...
A jak np. bys zarabial 30tys/miesiac to bys np. do swojego nowo budowanego domu nie wstawił okien 3-szybowych, scian 3-warstwocyh tlyko sciane zewnętrzne 12cm a okna z pojedyncza szyba bo przeciez cie stac to po co oszczedzac na ociepleniu?
Kolego siejesz herezje z tym gazem. Kazdy zasila silnik tym co chce.
Jakie herezje czego one dotycza? tego że klasyka nie powinno sie gazowac?Kolego siejesz herezje z tym gazem. Kazdy zasila silnik tym co chce.
Pewnie ponad 18ŁukaszN Po mieście wolę nie pisać ile mi raz wyszło :biggrin: A koni mechanicznych jest 180.
Widac jakim polacy sa skąpym narodem nawet do tico wsadza gaz zeby taniej było.