• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wątek motoryzacyjny

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
może ktoś doradzi kompakta/średniaka tak do 12tysi
jak szukalem samochodu dla brata to zauwazylem ze trzeba szukac w nizszym budzecie, zeby pozniej sie okazalo ze trzeba dolozyc do lepszego egzemplarza...
jak szukasz samochodu za 12k to sie zaraz okazuje ze trzeba miec 15-16k na dobry samochod. masz 15k i nagle sie okazuje ze wszystkie dobre kosztuja ok 20k!
takie bledne kolo

jak szukalem samochodu dla brata to zauwazylem ze trzeba szukac w nizszym budzecie, zeby pozniej sie okazalo ze trzeba dolozyc do lepszego egzemplarza...
jak szukasz samochodu za 12k to sie zaraz okazuje ze trzeba miec 15-16k na dobry samochod. masz 15k i nagle sie okazuje ze wszystkie dobre kosztuja ok 20k!
takie bledne kolo

Wtedy trzeba sie walnac w dynke i szukac mniejszego auta. Niestety wiekszosc osob chcialoby miec wypasiony wozik za niska kase, a takich nie ma. Dlatego wolalbym kupic mniejsze auto, ze skromnym wyposazeniem, nowsze, bardziej zadbane, bardziej ekonomiczne. Przy kupnie takich samochodow jest mniejsze prawdopodobienstwo wejscia na mine.

a ja odwrotnie - olalbym nowsze roczniki (rocznik, nie przebieg czy stan) czy nowsze samochody
ja bym szukal starsze ale lepiej wyposazone

bardziej ekonomiczne.
w tym przypadku nie tylko spalanie sie tyczy :???:
brat zmienil stara astre na stilo... pierwszy tydzien a ten juz panikuje ze za chlodnice musi zaplacic 500zl! przeciez do astry kosztowala zaledwie 85zl! :D

a ja odwrotnie - olalbym nowsze roczniki (rocznik, nie przebieg czy stan) czy nowsze samochody
ja bym szukal starsze ale lepiej wyposazone

Gratuluje odwagi Pawle! :)

Stare auto i jeszcze bardziej wypchane, mechanicy juz zadzieraja rece ;) Jest jeszcze na rynku kilka ciekawych aut, ktore sa nowoczesne, ale ich konstrukcja jest dosc prosta i bezawaryjna. Trzeba tylko troszke poszukac. Gorzej jak sie kupuje auto dla szpanu, a nie jazdy.

Pogromco mowisz o Corolli E12?
Kasy byloby wiecej ale nie kupie auta za calosc bo mi szkoda;-) Za rok wesele to sie zmieni na cos lepszego:D
Pawel masz racje jak z diy kolumny za 1kpln a jak doloze 500pln to lepiej itd.

Mam Astrę z 2003r, czyli model G. Konstrukcyjnie bardzo proste auto, praktycznie nie ma co się popsuć. Ja w dodatku kupiłem wersję 8-zaworową, bardzo dobrze znosi gaz, spalanie ok 10-11l gazu. Rozrząd bezkolizyjny.
Może nie jest to jakiś wypas, bardziej to taki dupowóz, ale nie mam z nim najmniejszych problemów. Tylko leję i jeżdżę.
Ja za swoją dałem 8300zł i po zakupie włożyłem ok 1000zł (zbiornik gazu, amorki, płyny, oleje).

Czytajac pisma ta astra wychodzi na najtansza w utrzymaniu;-) Stoi taka za 11tysi 2.0dti w fajnym wypasie. Focus 2 1.6 benzyna tez mi sie widzi ale za ta kase ciezko.

Sprawdź czy w 2.0 DTI nie ma dwumasy :) Coś mi się wydaje że tam już montowali takie ustrojstwo, a w starszym aucie które pewnie ma przebieg co najmniej ćwierć miliona dwumasa może być już padnięta.

Najgorszy przebieg to ~200 tys km. Sprzegla padniete, zawieszenia wytluczone. Lepiej kupic auto ktore ma 270tys. Duza szansa ze masa czesci nie oryginalnych ale przynajmniej wymienionych i sprawnych.

Sunny śni mi się po nocach ta E36 ale poza kagańcem płci żeńskiej to obawiam się kosztów utrzymania i paliwa, gość jest skłonny opuścić;-)

Powrót