Dość poważnie zastanawiam się nad nowym autem do 70, może 75tys zł.
Nie chcę żeby to było jakieś małe wozidło typu Punto, Polo, Fiesta, tylko coś większego. Po głowie chodzi mi Octavia III np taka: http://kredyttpauto.otomoto.pl/skoda-octavia-elegance-amazing-zima-C34908217.html
Chyba, że macie lepsze typy?
Za podobne pieniądze jeszcze kilka tygodni temu można było kupić Passata B7, z tym samym silnikiem 1.4 TSI. Teraz wchodzi nowy i wyprzedawali stary model. Demon prędkości napewno to nie będzie, ale tyłek da się godnie wozić. Znając życie Passat będzie znacznie lepiej trzymał wartość rezydualną niż skoda, choć skodzie też nic nie brakuje.
Niestety ten silnik 1.4 TSI to kolejny niewypał VW. Problemy ze złuszczającym się NICASIL'em na gładziach, problemy z regulowanymi kółkami wałków rozrządu itp. Być może teraz coś poprawili, to w sumie obecnie podstawowy silnik grupy VW w wielu modelach.
Co ciekawe podobno w skodach sprawuje się lepiej, jak by pochodził z innego źródła (w co wątpię)....
Za ok 80 kPLN kupisz na wyprzedaży roku Opla Insignię 1.4 Turbo 140km (może trafić się kombi, wersja Enjoy). Super silniczek, na wtrysku pośrednim więc opcjonalnie można niedrogo zagazować (choć nie warto, mi średnio pali 8 litrów w Astrze IV w mieście).
Za ok 65-70 kPLN kupisz Astrę IV w niezłej wersji . Bardzo udany model, choć w środku napewno przegra z Octavią przestrzenią.
W grupie skody może warto by poszukać Superb'a, w przyszłym roku wchodzi nowy model więc będą wyprzedawać. Superb bardzo mi się podoba, oczywiście kombi, bo lift back moim zdaniem wygląda słabo.