• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wavecor TW030 WA06 + Wavecor WF182 BD09 - projekt by LuSzTi

Jak pisał kolega kolumny zagrały dobrze, dźwięk jak najbardziej poprawny i na mnie robi super wrazenie, dynamika, jakość i ilość niskich tonów jak na monitory jest na super poziomie.
Co do stereofonii to przez to że odsłuch był organizowany ze skrzynkami innymi niż docelowe( niemialem dobrych podstawek, i kolumny stały trochę za nisko i stąd inne odczucia) i np.napędzane były mini denona dm38, więc nie jest to jakis demon przestrzeni i dynamiki.
Za 2-3 tygodni głośniki zagrają w docelowych skrzynkach i pod docelowym wzmacniaczem, wtedy opiszę wrażenia.

Ja bym w tym miejscu skończył już dyskusję, gdyż:

kolumny napędzane były mini denona dm38

Moim skromnym zdaniem wzmacniacz powinien być przynajmniej o takiej samej wartości jak kolumny, wtedy można powiedzieć, że wykorzystujemy potencjał kolumn. W tym momencie nie ma co polemizować nad jakością sceny, czy innych aspektów, bo kolumny po prostu nie mają dobrego napędu.
Do wykonawcy kolumn: podłącz je pod dobry piec, będzie tylko lepiej ;)

---------- Post dodany o 08:10 ---------- Poprzedni post o 08:06 ----------

Jak chcesz coś poczytać nt tej wieżyczki to: http://www.i-fidelity.net/testberichte/iworld/denon-d-m38/laborbericht.html
Spójrzcie na wykres pasma przenoszenia wzmacniacza :)

Bump.

Mial moze ktos do czynienia z wersja wf182db03 lub 04 - z wiekszym ukladem magnetycznym (w sumie mala roznica bl 8.2 vs 8.5 dla 8R) i mniejszym mms - 16.1g ?
Moze zdecyduje sie pod koniec roku na 10 albo 04 tylko jeszcze nie wiem ktora.
Dziekuje bardzo

Można zastąpić Wavecora TW030WA06 modelem TW030WA05 w ramach tego projektu?

Czekam i czekam na TW030WA06, ale nie umiem go znaleźć w Polsce za przyzwoitą cenę, a za granicą kosztuje 70 euro.

Słabo sie te głośniki filtruja lagodnymi filtrami
Mysle, ze z IV rzędem moze sie udać
Ciekawa jak to bedzie grać
W ok 2kHz gra dobrze

Sam szukałem ciekawych 8" do takiego projektu

lklukasz
Dokladnie o to mi chodzi. Dayton rs225 podobno daje bardzo dobrze rade, za wielka woda bardzo czesto go stosuja do 2 way, kopolka rs28s lub f (swoja droga jest swietna, teoretycznie najaje sie na podzial juz od 1k)

Czy zamiast tweetera TW030 WA06, można zamiennie użyć TW030 WA09, bez konieczności przerabiania zwrotnicy?

Chciałbym się upewnić co do możliwości zmniejszenia głębokości. Aby zachować litraż, zmniejszyłbym głębokość o 40 mm, jednocześnie obniżając przegrodę dolną o 47mm. Bass reflex obniżyłbym o połowę czyli 23,5mm (czy może inaczej ?). Z tego co czytałem taka zmiana nie powinna mieć wpływu.
Gdzie leży granica głębokości? Nie mogłem znaleźć jednoznacznych danych.

Powrót