• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wejsciówki IPS do Iamp

Reakcji
1
Postanowiłem założyć temat w którym prosiłbym wszystkich którzy mają bądź mieli wejściówki Ips do iamp,aby zdały relację,opinie na ich temat,brzmienia,ułatwi to pewnie wielu osobą pierwszy zakup i zdecydowanie na którąś z nich.

Sam jestem ciekaw jaka jest na 1-miejscu.:biggrin:

Słuchałem wszystkich "starych" - niebieskie płytki - z OPS3,
3 mi pasują bardzo i trudno mi powiedzieć która najbardziej
ECC82, ECC88 ( ale lampki 6N23P-EW ) i A9 bardzo duże wrażenie na mnie zrobiła.
No ale zboczony trochę lampkowo jestem i została w pudle ECC82.
Pozostałe mniej mi pasowały. No może CFP był na plus.
Symetri i Cliffjumper to niestety nie dla mnie.
Ale każdy ma inne preferencje.
Nowych jeszcze nie słuchałem.
Przymierzam się teraz do zlepienia BG7

Wg mnie nie.
Ale ja lubię ciepły i miękki dźwięk. Nie lubię suchej żylety.
Teraz gram przez preampa lampowego WK/WA ( obecnie na 6n23p/6n1p ) i pewnie coś niecoś zmienia w dźwięku.
Ale to co wyżej pisałem to był iAmp "goły", tylko z potencjometrem przed .

Mi bardziej znów pod pasował Cliffjumper. Do muzyki z dobrym basem nadaje się bardzo. Jest Bardzo dynamiczny i wyskokowy. Potrafi ładnie łupnąć w porównaniu do A9 (przynajmniej u mnie) potrafi stracić kontrolę nad głośnikiem i zaczyna się charkot... do tego strasznie wcinają się wysokie tony. Aktualnie jestem na A9 i w dalszym Ciągu szukam Cliffjumpera.

Pisze to co zaobserwowałem na moim zestawie.

Tyle że jest jeszcze taka opcja że zmiana OPS-a zmienia odczucia co do brzmienia iPS-a.
Poza tym istotna może być również sprawa zasilania.
Borys ma 2 a nawet 3 systemy zasilania ( typowy bez CapM np w i-AMP100 , z CapM np. w i-AMP100M lub PSU v6 z przystawką no i i-AMP200 gdzie jest typowy zasilacz ale do stopni wejściowych jest dodatkowy zasilacz ).
Teraz w zależności kto jaki ma system to odczucia jak gra poszczególna wejściówka mogą być różne.

Mi bardziej znów pod pasował Cliffjumper. Do muzyki z dobrym basem nadaje się bardzo. Jest Bardzo dynamiczny i wyskokowy. Potrafi ładnie łupnąć w porównaniu do A9 (przynajmniej u mnie) potrafi stracić kontrolę nad głośnikiem i zaczyna się charkot... do tego strasznie wcinają się wysokie tony. Aktualnie jestem na A9 i w dalszym Ciągu szukam Cliffjumpera.

Pisze to co zaobserwowałem na moim zestawie.

tylko napisz na jakich głośnikach to miałeś :P

W swoim setupie przesłuchałem wszystkie wejściówki tranzystorowe jakie wypuścił borys do ludzi i cały czas zdecydowanie polecam A9, z tym, że musi być na OPA2134 :)

W swoim setupie przesłuchałem wszystkie wejściówki tranzystorowe jakie wypuścił borys do ludzi i cały czas zdecydowanie polecam A9, z tym, że musi być na OPA2134 :)
Trochę innego opa mam ale również podzielam opinie, tylko lampy nie sprawdzałem a czeka jeszcze a9d bo z tego co się dowiedziałem jest to krok na przód z a9 więc warto sprawdzić

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Nie na temat...
dalszym Ciągu szukam Cliffjumpera.
To ci chętnie odsprzedam, bo mi z kolei nie leży.

Z tych które miałem, najbardziej podoba mi się cfp nad i a9.
Cfp łagodniejsze, A9 troszkę jakby szybszy. Z tych dwu nadal nie mam faworyta.
Natomiast lampy mi nie podeszły. Jakieś takie jazgotliwe.

Mam cliffjumpery dwa, ale bardziej jak na razie mi się podobają Rachety.
Niedługo pewnie VSHA i diamond wejdą w testy (bo mam płytki), ale czekam na płytki bo testować nie chce na iMAP100.
Testowo to chcę na OPS3 się bawić, bo wyciąganie co chwilę 8kg kloca z szafy rack nie jest fajne.

Trochę innego opa mam ale również podzielam opinie, tylko lampy nie sprawdzałem a czeka jeszcze a9d bo z tego co się dowiedziałem jest to krok na przód z a9 więc warto sprawdzić

Testowałem i szybko wróciłem do zwykłego A9 Ratchet :)

No własnie widzę że jednym słowem nie mają sensu takie opinie bo każdy piszę coś innego,pozostaje zmontować wszystkie wejściówki oraz Ops-6 (na bazie iamp-200) i testować co lepiej zagra.

Ale to nic dzięki wszystkim za chęci i opinie.

Zależy od głośników, pewnie i źródła, preampu, OPS. Trzeba samemu próbować.
W sumie to chyba o to chodziło w całym tym pomyśle z modułami.

Powrót