• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wide range Tang Band W6-1916

w finskich kolumnach ścianka nie jest tak gigantyczna

Te kolumny sa dla purystow. Producent mimo to poszedl w nich na pewien kompromis. Maja waska obudowe, ktora ma akceptowalny poziom WAF. Te glosniki nie sa wstanie grac wyrownanym pasmem w takiej obudowie bez zadnej "zwrotnicy". Kazdy to rozumie, kto ma jakies pojecie na temat budowy.

Jest wiele firm, ktore produkuja koszmarnie drogi sprzet, ktory z poprawna budowa ma niewiele wspolnego. To po prostu takie szamanskie voodoo, co ma dawac jakies wybitne przyjemnosci podczas sluchania. Wiecej tam bajkopisarstwa niz realnego dzwieku i jakosci.

Sam jestem milosnikiem szerokopasmowcow, ale zdaje sobie sprawe z ich ulomnosci i wiem jakich aplikacji potrzebuja. Wbrew pozorom to nie jest takie proste podlaczyc sobie szerokopasmowke do druta i grac bez zwrotnicy. Takie cuda to sie udaja tylko z PHY HP i ich projektem odgrody.

Zawsze przeciez bedzie mozna dac cewke i rezystor, zeby zalatwic kompensacje BS. Glosnik ma tak plaska impedancje, ze bez problemu sie odfiltruje.

na razie podłącze bez zwrotnicy,ale wezmę pod uwagę jakieś filtry.Rozważam też zrobienie nie półaktywnych a aktywnych , wtedy bardzo niski podział na dole i b. wysoki na górze i na pewno wstęga , zabezpieczona kondem. Ale to w dalszej perspektywie , ;)

Ostatnia edycja:
szacun panowie , mieliście rację, musi być filter korygujący brzmienie , wysokich nie brakuje ale daje po uszach efekt BS , sytuacje poprawia wysokie odcięcie suba ale to nie może tak grać.
Czy ktoś z Was ma takie głośniki i stosował do nich jakieś filtry?

Te glosniki potrzebuja sporo czasu na dotarcie. Musza pograc kilkadziesiat godzin zeby osiagnac swoje optimum. Z pewnoscia wszystko sie jeszcze polepszy ale bez filtra sie nie obejdzie.

Bez pomiarow to ja niczego nie doradze :) co najwyzej zabawe z programem Edge, co powinno w pewnym sensie wystarczyc.

Nie potrzeba pomiarow.
Zaciagasz charke oraz impedancje za pomoca odpowiedniego softu i potem eksportujesz do SW albo innego programu do symulacji zwrotnic. Robisz korekte na BS. A potem filtr skladajacy sie z cewki i rezystora.

Nie potrzeba pomiarow.
Zaciagasz charke oraz impedancje za pomoca odpowiedniego softu i potem eksportujesz do SW albo innego programu do symulacji zwrotnic. Robisz korekte na BS. A potem filtr skladajacy sie z cewki i rezystora.

Tez tak mozna, ale pomiar byllby lepsza opcja. Zawsze mozna cos wiecej wychwycic, co bedzie wymagac poprawki.

no panowie , głośnik zarąbisty , buja się pokazując najmniejsze szczegóły w nagraniach ale najwyższe dźwięki wole powierzyć wstędze , praw fizyki nie przeskoczy.:thumbsup:

---------- Post dodany o 22:52 ---------- Poprzedni post o 22:43 ----------

jestem przyzwyczajony do dobrej kopułki i ewidentnie mi brakuje soczystego wysokiego pasma.

słuchając i testując nie brakowało wysokich a raczej tego co może dać tylko dobry wysokotonowy

---------- Post dodany o 14:03 ---------- Poprzedni post o 14:02 ----------

jakie byłoby Twoje założenie?

Ze jeśli bedzie potrzebna wstęga to ja zgram jak bedzie tego wymagała
A nie, ze pierwszy rząd bedzie ok

Powrót