• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wide range Tang Band W6-1916

I wiem że sam może dobrze grać bez zwrotnicy , ale gdybym zastosował dodatkowo wstęgę np grającą od 8 khz to nie lepiej byłoby ją podłączyć osobno poprzez filter górnoprzepustowy i mały wzmacniacz tripath ?.
Oczywiście na razie teoretyczne pytanie.

---------- Post dodany o 10:40 ---------- Poprzedni post o 10:38 ----------

http://www.highfidelity.pl/@main-1751&lang=

I wiem że sam może dobrze grać bez zwrotnicy
Tego nie wiesz jeszcze. Nie wiesz też jaki będzie efekt BS.
gdybym zastosował dodatkowo wstęgę np grającą od 8 khz to nie lepiej byłoby ją podłączyć osobno poprzez filter górnoprzepustowy i mały wzmacniacz tripath ?.
Tego nie kumam trochę.. Po co kupować w takim razie taki drogi głośnik aby dodatkowo go wspomagać od 8kHz i później od dołu jeszcze? Wychodzi na to, że nie taki fajny ten TB aby grał sam i do tego jeszcze bez zwroty... :)

na pewno będzie aktywny dół z regulacją filtrowania i wzmocnienia w obudowie zamkniętej , bo pojedynczy głośnik to za mało na mój pokój , co do wstęgi będę wiedział jak posłucham .
w kolumnach z linku powyżej gra sam ...

Ostatnia edycja:
Nie -tyle jego- jak nie słyszałeś to nie mów , ja posłucham to zdecyduje. Na razie mogę poczytać jak to zrobili inni , nie wszystkie szerokopasmówki grają tak samo a w szczególności tak zaawansowany jak TB W6-1916 . Jeśli ktoś do tej pory słuchał szerokopasmówek samochodowych niech sobie daruje ocenę brzmienia. Poniżej dwa rożne głośniki w 3 zastosowaniach , sonido np. w jednej gra ze wstęgą w innej sam.
http://www.highfidelity.pl/@main-1751&lang=
http://www.highfidelity.pl/@main-1411&lang=
http://www.highfidelity.pl/@main-1142&lang=

Nie mogę ich porównać , ale korektor fazy drewniany wydaje mi się bajerem mającym kojarzyć się z ,,naturalnym,,brzmieniem. Korektor fazy w tym TB jest wyjątkowy i na pewno skuteczniejszy.

---------- Post dodany o 11:00 ---------- Poprzedni post o 09:44 ----------

Wpływ na dźwięk ma kształt , a nie to czy jest z drewna czy aluminium. Poza tym zawieszenie membrany też jest solidniejsze.

Kupowanie głośnika szerokopasmowego po to, żeby uzupełnić jego pasmo od góry i od dołu to trochę dziwny pomysł. Już kiedyś ktoś wymyślił głośnik do pracy w układzie 3drożnym - nazywa się to głośnik średniotonowy :)

Nie oszukujmy się - albo lubimy szerokopasmówki takimi jakie są - albo nie pchamy się "na siłę" jeśli nam nie pasuje.

no ubawiłem się.:biggrin:
Nie chodzi mi o głośnik średniotonowy bo ten musi być cięty z dołu i góry w określonych niezbyt oddalonych miejscach, Zależy mi na szerokopasmowcu który ze swoich naturalnych możliwości zagra pełne pasmo wokalne z rezerwą z góry i dołu , ale przecież najniższego dołu nie zagra, a basreflexu nie chcę. Sprawdził się u mnie aktywny bas w obudowie zamkniętej. Aktywny podział subów to nie to samo co pasywny podział kolumny 3 drożnej . Co do góry to zobaczymy , jeśli będę potrzebował wstęgi to będzie grała prawdopodobnie od 10 khz i właśnie nie chce by zwrotnica dzieliła na stałe pasmo wysokie między TB a cd3. Wolę wstęgę napędzić osobnym wzmacniaczem, gdy będzie potrzebna a wygląda na to , że będzie to nie zawsze używany dodatek.

Zależy mi na szerokopasmowcu który ze swoich naturalnych możliwości zagra pełne pasmo wokalne z rezerwą z góry i dołu , ale przecież najniższego dołu nie zagra, a basreflexu nie chcę.
Naprawdę nie rozumiesz co SW piszę ?
Sentencją głośnika pełnopasmowego ( bo ty takowy posiadasz, a którego nie można mylić z szerokopasmowym) są cechy które nie występują nazwijmy to w tak prosty sposób jak w konstrukcjach dwu/trzy drożnych. Tj. SPL, Faza, THD.
Przetwornik pełnopasmowy jest inaczej konstruowany....
Jeśli ty teraz chcesz wyciąć jego skraje pasma i i tak uzupełnić je, to SW Ci prosto myślę napisał, że do takiego zabiegu wymyślono głośnik średniotonowy. Robiąc konstrukcje 3 czy 2 way na pełnopasmowym to lekka "profanacja jego duszy" ;) Do takiej konstrukcji mógł byś spokojnie użyć głośnika średniotonowego osiągając lepsze (inne) rezultaty.

Te glosniki TB maja bardzo dobre wysokie tony. Przerabialem juz te szerokopasmowce w internecie i nie bedziesz potrzebowal wysokotonowki. Jedynie beda problemy z kierunkowoscia ale warto bedzie ja wykorzystac, do utemperowania tej narastajacej charakterystyki.

1. nie mam zamiaru TB ciąć ani z dołu ani z góry.
2. dusze pominę , nie interesują mnie basreflexy ani tuby i tl-ki , ani inne dudniące dziury.
3. o Ardento ALTER nie słyszałeś ? są na szerokopasmowcu a pasywne 3 drożne...

Robiąc konstrukcje 3 czy 2 way na pełnopasmowym to lekka "profanacja jego duszy"
Często się spotykałem na forum tutaj z pomysłem zastosowania fullrangea jako średniotonowca :) W sumie po co jak mamy typowe głośniki średniotonowe:) Pełnopasmowiec to też swojego rodzaju pójście na kompromis jak zwykle w audio to bywa. Ktoś kto słuchał dobrego wysokotnonowca nie będzie chciał wracać, do tych "przeciętnych" wysokotonowych ( a fullrange pewnie ma gorsze wysokie od przeciętnego wysokotonowca), tak samo z średniotonowym. Warto posłuchać też dźwięku z dobrej elektroniki - przedwzmacniacz + końcówka mocy + odtwarzacz to średnie kolumny zaczynają grać znacznie lepiej (czarować) ;)

Niektórzy powiedzą wzmacniacz to wzmacniacz :D Porsche i maluch to też oba samochody :D Ktoś będzie miał radoche jazdy porsche a inny maluchem ;) Pyatnie co to jest dobra elektronika(wzmacniacz)(ktoś tu może zapytać :D) to jak zapytać co to jest dobry samochód :D

któryś ze starych forumowiczów chciał dodawać wysokotonówkę do szerokopasmowca W3 i nie krytykowano go tutaj tak jak moich zamierzeń.
poza tym do głowy mi nie przyszło ciąć tego szeroko,sory,pelnopasmowca, cały czas mówię o uzupełnieniu aktywnym basem w zamkniętej obudowie i jasne że z niskim filtrowaniem. Wstęga od początku to ewentualność.

Panowie nie ma się co droczyć :) Szerekopasmowiec to zwykły niskośredniotonowiec z dodatkiem stożka, który dodaje pseudo wysokie tony :D Niektórzy dorabiają mity do szerekopasmowca, a ten dzwięk jest związany z filtrowaniem głośnika :D

Napisałem już z 5 postów a suma postów w moim profilu się nie zmienia w ogóle, jaja se ktoś robi :D

Acha w offtopicu nie warto pisać, będę unikał tutaj komentarzy :D

dobra nie musisz się klaniać:Dir0nhide
post założyłem żebyście też mogli skorzystać z tej promocji zanim jest bo 40% nie leży na ulicy , a że było i.... to jest afera.

Powrót