duzy plus tych wkretarek na 10,8v to tanie i latwo dostepne aku
do boscha widze tez sa tanie - mozna brac

jak dla mnie te wkretarki sa za slabe i aku za krotko trzymaja.
Zrób pomiar pojemności tych aku Boscha i dowiesz się gdzie leży problem

Ja do swojej wkrętarki "noname" dostępnej pod nazwą nupower bodaj w lirojach założyłem pakiet 3 Cele LI-POL
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__9394__Turnigy_2200mAh_3S_30C_Lipo_Pack.html
Niech nikogo nie zwiedzie fakt że akumulator nie ma 12V ... przy pełnym naładowaniu aku może oddawać ponad 60 Amper wsposób ciągły bez utraty pojemności .
Fabryczny aku Ni-Cd mial mieć pojemnośc 1200mAh nowy -trzykrotnie naładowałem i rozładowałem ..pomiar pokazał 400mAh ! prąd max 3A przy większym napięcie siadało do zera .
Nie można się oszukiwać - 90% wkrętarek to śmiecie a już 99% akumulatorów napewno . Pomiary nie kłamią.
Do nawet mocnych wkrętarek większość producentów wkłada szajsowe akumulatory .Dlatego są słabe , nie mają siły ..ale nie uszkodzą się wkrętarki na gwarancji . I tu jest haczyk ;P - gwarancja nie obejmuje akumulatorów ! większość cwanych dystrybutorów zabezpiecza się takim zapisem i nic im nie można zrobić .
Dzięki tej przeróbce zainkasowałem od cwaniaków pewnie już z dwie a może i trzy wypłaty ...
niejeden mówił co ja ....( cenzura) .. nie zatrzymam ? ...nie zatrzymał żaden ! jeden skończył z zerwanym naskórkiem jeden z uszkodzonym stawem
Jeśli akumulator jest wstanie oddawać więcej niż silnik potrzebuje to naprawdę ciężko go zatrzymać . Nawet jeśli trzyma się za uchwyt na wyłączonej wkrętarce- nie da się ..
Można powiedzieć że to bezsens ładować tyle kasy w tanią wkrętarkę ( i jest w tym racja ) ale w moim przypadku akumulatory są pod ręką z racji kolejnego hobby - modelarstwa . Ładowarkę też miałem żaden więc wydatek
Gdybym mógł załadował bym aku o większej pojemności i wyższym C ale fizycznie nie wchodziło w obudowę starego .
W pracy pomierzyłem akumulatory we wkretarkach Makita wszystkie są NI-cd mają po 1800 mAh i prądy po 20 A ale kosztują kretyńskie pieniendze
Aha w tanich wkrętarkach sączęsto akumulatory NI-MH ... tutaj wskazówka która sprawdza się od lat 90 gdy dostaliśmy na testy pierwsze takie akumulatory .
Aku Niklowowodorkowe można obciązyć max prądem 3C .
Firma nieistotna !
Prąd równy trzykrotnym pojemnościom jest maxymalnym prądem bezpiecznym dla tego typu ogniw.
Wyjaśniam - jeśli ogniwo ma 1000mAh ( 1Ah) to maksymalny bezpieczny prad jaki można czerpać wynosi 3X1000mA -czyli 3 Ampery .
Jak będzie zainteresowanie to mogę opisać jak producenci oszukują nas na ogniwach zasiląjcych ale do tego trzeba by stworzyć oddzielny temat ...
A każdemu polecam przeróbkę na "lipole "
Narzędzie dostaje nowe życie.Jednak potrzebna do tego specjalna ładowarka