• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wkrętarki akumulatorowe

Panowie, macie jakieś informacje odnośnie wkrętarek z Biedronki lub Lidla?
Interesuje mnie wkrętarka z baterią litowo jonową, z wrzecionem, za mniej niż 100zł.

Ostatnia edycja:
Na znanym portalu aukcyjnym do 100zł dużo jest wkrętarek bezakumulatorowych z zasilaniem sieciowym. Myślę, że tylko to brałbym pod uwagę w tej kwocie, bo sama bateria będzie kiepska w tej cenie nie mówiąc o reszcie..
Dla mnie DREMEL DRIVER to takie minimum jeśli chodzi o wkrętarki. Do drobnych rzeczy jak wiercenie 2,5mm miertłem w mdfie pod śruby używam dodatkowej przejściówki na wiertła i radzi to sobie bez problemu.
http://allegro.pl/listing/listing.p...kie+działy&bmatch=seng-v10-p-sm-isqm-3-o-0113

Ja mam lidlową i sobie chwalę. Nie makita, ale np mocy starcza do wkręcenia wkręta #5 w sosnę na głębokość 100mm (trudniej znaleźć bity które to wytrzymają :) )
Bateria się sama nie rozładowuje. Ładowanie szybkie, baterii wystarcza na 1-2h intensywnej pracy. Lekka. Walizeczka. Poziom wykonania tak naprawdę taki jak w marketach po 200-250zł.
Minusy: nie ma gdzie przechowywać bitów, muszę sobie dorobic leda na wyłącznik, bo podświetlanie tylko w momencie wiercenia jest od czapy. Jeden akumulator.
Ale kupiłem za 120zł. Do 100 chyba nic nie znajdziesz chyba że jakaś używana okazja, czy co.

A mnie w takiej kwocie właśnie kusi kupić sieciową, głównie robię coś w warsztacie i to niezbyt często, więc akumulatora trochę szkoda, żeby sobie leżał, a taka sieciowa ma przy okazji większą moc i pewnie łatwiej będzie coś wywiercić.

Tylko widział ktoś w jakimś markecie do kupienia w okolicach tej ceny co noname na allegro (około 70zł)?
Ostatecznie rozważę aukcję, ale wolałbym osobiście i żeby przede wszystkim nie było problemów z gwarancją, bo te sprzęciki no name potrafią szybko wyzionąć wirnik i wtedy hajsu szkoda.

A mnie w takiej kwocie właśnie kusi kupić sieciową, głównie robię coś w warsztacie i to niezbyt często, więc akumulatora trochę szkoda, żeby sobie leżał, a taka sieciowa ma przy okazji większą moc i pewnie łatwiej będzie coś wywiercić.

Tylko widział ktoś w jakimś markecie do kupienia w okolicach tej ceny co noname na allegro (około 70zł)?
Ostatecznie rozważę aukcję, ale wolałbym osobiście i żeby przede wszystkim nie było problemów z gwarancją, bo te sprzęciki no name potrafią szybko wyzionąć wirnik i wtedy hajsu szkoda.

Jakis czas temu kupywalem w castoramie wkrętarkę sieciowa skill'a ponizej 100pln.
Pracowała do tej pory bardzo intensywnie nawet przy mieszaniu zaprawy podczas remontu i żyje nadal. 5m kabla w komplecie jest wystarczające zeby komfortowo pracować w warsztacie :)

Ja chyba się jednak zdecyduje na wkrętarkę na bity... jakoś nic fajnego do 100zł z wrzecionem nie znalazłem a Lidlowej już nie ma w sprzedaży.

Jakis czas temu kupywalem w castoramie wkrętarkę sieciowa skill'a ponizej 100pln.
Pracowała do tej pory bardzo intensywnie nawet przy mieszaniu zaprawy podczas remontu i żyje nadal. 5m kabla w komplecie jest wystarczające zeby komfortowo pracować w warsztacie :)

A coś poważniejszego, czyli góra wiertło 10-12mm (przełączniki, oprawki LED w obudowach) w stali da rady? Mam na myśli cienką blachę na obudowy.

A coś poważniejszego, czyli góra wiertło 10-12mm (przełączniki, oprawki LED w obudowach) w stali da rady? Mam na myśli cienką blachę na obudowy.
Bez problemu. Ja takimi wynalazkami kręciłem karton gips, do blachy (nawet geberit) nawet sie nie zająknie. Tylko ważne żeby była 2 biegowa, wtedy używasz jako wiertarka i wkrętarka.

Moja jest jednobiegowa. Do wiercenia mam mała wiertarkę boscha. Ale o dziwo 10mm wiertłem radziła sobie bez problemu. Chociaz skoro poradziła sobie z mieszadłem do zapraw to nie jest zle.

Wkręty grube 4mm i długie na 160 w belkę drewniana wkręcała.

Kupiłem ja sceptycznie nastawiony ale puki co jestem bardzo z niej zadowolony. Jak wyzionie ducha kupie raczej taka sama :)

Ja kupiłem teściowi na urodziny taką: http://www.bricoman.pl/pl/product/46916/wiertarko-wkretarka-akumulatorowa-einhell-12v-tc-cd12li-: Wiertarko-wkrętarka akumulatorowa Einhell 12V TC-CD12LI
ale jest za 100 taka: http://www.bricoman.pl/pl/product/2...ka-akumulatorowa-nutool-108v-z-bateria-litowa: http://www.bricoman.pl/pl/product/2...ka-akumulatorowa-nutool-108v-z-bateria-litowa

Ta pierwsza jest bardzo podobna do lidlowej, ani w niczym nie jest lepsza, ani w niczym jej nie ustępuje. No, lidlowa kosztowała mnie bodaj 125zł i ma odłączane wrzeciono (po odłączeniu wrzeciona masz chwyt na bity). Tą drugą musiałbyś obmacać osobiście.
Te na bity są znacznie słabsze, nie ma mowy o jakimś wierceniu. Miałem w rękach bosha, osobiście mam taką z ikei (sic!) i obie się nadają do przykręcania śruby albo jakichś niedużych wkrętów. Są poręczne, bo małe i szybciej idzie niż śrubokrętem, ale to tyle, nic poważniejszego tym nie zrobisz.

Ostatnia edycja:
Einhell 12V TC-CD12LI
osobiście nie polecam tej firmy, były bardzo duże problemy z serwisem wiertarki tej marki - wróciła w gorszym stanie niż przed naprawą. Tylko dzięki kierownikowi sklepu OBI w którym była kupiona udało się odzyskać pieniądze.

Czy przeróbka polega na dołożeniu odpowiednio mocnego transformatora zasilającego ?

Ja mam podpiętą 14,4V pod zasilacz z komputera i działa jak wcześniej. Z tego co wiem to atx też jest impulsowy.

Ja używam markowej wkrętarki "Noname" z równie markowym zasilaczem "akyga" od komputera, w którym padło jedno z napięć (3,3v). No ale 12V jest i wkrętarka funkcjonuje już od ok 2 lat bezawaryjnie. Doskonała jako mieszadło do kleju, przykręcania sztachet do płotu i różnych drobnych prac stolarsko-budowlanych.... ;-)
Zdecydowanie najtańsza przeróbka.

Powrót