El_liero robiłeś pomiar porównawczy WM-61a po przeróbce zaproponowanej przez Linkwitza?
http://www.linkwitzlab.com/sys_test.htm#Mic
http://www.linkwitzlab.com/sys_test.htm#Mic
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
ja używam preampu Wallin'a i nie zaobserwowałem żadnych wzrostów zniekształceń w funkcji częstotliwości. A te co ledwo widać wynikają z różnych charakterystyk przejściowych, albo z błędu pomiaru. W niżej pokazanych pomiarach, 2 harmoniczna spada poniżej 0.1% co jest równe 1000 razy mniej czyli -60dB (w przypadku napięć i prądów). Teraz jeżeli ton podstawowy ma np: 85dB SPL to jego 2 harmoniczna jest na poziomie 25dB SPL. Nie znam tła akustycznego z funkcji częstotliwości w pasmach tercjowych, komory gdzie dokonywałem pomiarów, ale takie niskie poziomy są już bliskie poziomom tła, co powinno powodować zakłamanie pomiaru.When the cartridge is connected as described by Panasonic it produces fairly high distortion at moderate SPL's and is marginally suitable for serious recording and measurement purposes
No właśnie porównałem .Ale i tak raven, powinieneś porównać charakterystyki względem siebie.
Ok nie doczytałem dokładnie z czym je się pomiarHehe "kosmos"
Wiem, to wina komory 9x6x7 (na oko) z metrowymi stożkami z materiału porowatego, a całość odizolowana od gruntu na sprężynowo-gumowych tłumikach drgańPodejrzane![]()
DiGiCo - dynamiczny mikrofon do pomiarów? A dlaczego będzie lepszy?
Poprawka. Tak wygląda prawidłowe porównanie pliku którego zapewne wszyscy używali z tym który zrobił dla mnie El_liero.
Zauważ że to skala co 1dB, a te zafalowania to wina rurki w której jest mikrofon więc każdy kto go ma w takiej rurce jak ja ma takie pofalowania a plik kalibracyjny skutecznie je koryguje, nie uważasz ?To ja juz wole zostac przy pliku kalibracyjnym z SW bo ten pofalowany nie wyglada zbyt dobrze Glowna roznica znajduje sie powyzej 15khz co jest bez znaczenia.
dlatego trzeba je skalibrować.Macie jakies popsute rurki
"Z bliska" za wiele nie mówi, ale i tak nie zmienia faktu, że nie ustawisz dobrze mikrofonów podczas podmiany ( w tych samych XYZ współrzędnych, w odniesieniu do elementu przetwarzającego fale akustyczną na sygnał elektryczny, potocznie zwany membraną w mikrofonie). A charakterystyki kierunkowe źródła (szerokopasmowiec) dla wysokich częstotliwości zakłamią twój pomiar.Po prosty mierzy sie z bliska, dwa mikrofony, referencyjny i badany, dzieki czemu wplyw odbici jest bardzo dobrze tlumiony.
Żadne odbicia nie są tłumione, jak już to są wycięte bo zminiejszasz odległość źródła od mikrofonu, dzieki czemu nie ma obcych obiektów pomiedzy nimi, od których mogą powstać odbicia czy dyfrakcje oraz potrzeba mniej czasu aby zmierzyć najdłuższe fale.Po prosty mierzy sie z bliska, dwa mikrofony, referencyjny i badany, dzieki czemu wplyw odbici jest bardzo dobrze tlumiony.
"Z bliska" za wiele nie mówi, ale i tak nie zmienia faktu, że nie ustawisz dobrze mikrofonów podczas podmiany ( w tych samych XYZ współrzędnych, w odniesieniu do elementu przetwarzającego fale akustyczną na sygnał elektryczny, potocznie zwany membraną w mikrofonie).
Jeżeli Irek chcesz się dalej upierać, że moja kalibracja jest błędna i te pofalowania nie wyglądają "zbyt dobrze", proszę bardzo. Ja nie mam zamiaru cię do niczego przekonywać. Miej swoje zdanie. Tylko nie neguj mojej pracy, jak to robiła już inna osoba.