Nie trzeba byc geniuszem, zeby po charce rozszyfrowac, ze to szerokopasmowka
hehe, przecież sam byłeś zdumiony. A co do łatwizny, nie poszedłem na łatwizne, tylko po prostu zająłem się swoim aktualnym projektem, który idelanie wkomponował się w zadany problem. A tak w ogóle to proszę pokaż swoje jakieś wypociny.
Zmierzenie 3way w domu nie jest mozliwe!!
nie zgodze się. Można mieć problemy, oczywiście, ale problemy to pojęcie względne. Jeżeli chcesz zmierzyć odpowiedź amplitudową
całego zestawu, jest parę opcji jak to zrobić. Głównie rozdzieliłbym to na dwa:
sygnał bezpośredni, bez odbić
sygnał pośredni, uwzględniający odbicia (geometrię pomieszczenia, zależna od miejśca odłsuchowego). Co mało osó robi. Ponieważ wtedy powinino się zrobić pomiar mocy /energii akustycznej w paru miejscach w poblizu miejsca odsłuchowego w którym planuje się zasiąść, uśrednić i projektować filtr, a raczej odpowiedź pomieszczenia.
Piszesz, że dipola, bipola, czy tam z bassreflexem nie da się zmierzyć. Bzdura... Wszystko można zmierzyć, trzba tylko zinterpretować wynik pomiaru. Ja to pisałem i sam to pisałeś
Irek come on... albo zakończymy konwersację.
Wydaje mi sie ze sama wysokotonowka lepiej skalibrowalaby mikrofon choc w pasmie >500-1000hz.
A w jakim celu mam dodawać dodatkowe żródło? Co zmieni zamiana szerekopasmowca na wysokotonówkę w pomiarze z odległości 1m w celu porównawczym (mikrofonu referencyjnego z mikrofonem do skalibrowania)? Nic. Osiągnę tą samą róznicę między mikrofonami przeznaczonymi do parowania.
Wywalilbym w Twoim pliku kalibracyjnym wszystko ponziej 20hz.
oj, mój internetowy przyjacielu... nic nie zamierzam wywalać z pliku kalibracyjnego odnoszącego się do jednostkowego mikrofonu. Ktoś ma inny mikrofon, możesz/możemy wtedy pogadać wtedy, już pisałem. I powtarzam, come on.
Oryginalny plik zaczyna sie przy chyba 300h
jak tak się chcesz ochoczo odnosić do oryginalnego pliku kalibracyjnego to napisz proszę jak została to korekcja sworzona. Mianowicie:
- jaką metodą zostały one kalibrowane Najważniejsze i jestem przekonany, że nie potwierdziesz, czy mierzyli SPL@1m czy użyli elektrostatycznego wzbudzacza.
- ile wkładek zostało uwzględnioncch w pomiarze
- czy były one z tej samej serii
- jak zostały one zabudowane (tutaj możesz się rozpisać)
- jakie algorytmy tamtejsi inżynierzy przyjeli przy obliczaniu charakterystyki wypadkowej/uśrednionej.
Wtedy wytknij mi co ja zrobiłem inaczej. A jak nie wiesz, to nie wiesz.
A ja tez zalatwilem sobie szerokopasmowke do pomiarow mikrofonow To wysokiej klasy STX Tylko musze zaprojektowac do niego obudowe a to nie takie proste bo musze najpier zmierzyc T-S, skompensowac baffle-step, zalozyc pulapki rezonansowe itd
No ale tutaj to babola napisałś jakich mało. Nie interesuje cię
żadna korekcja żródła... Źródło ma być stałe, zmieniasz mikrofon. A to jak się ono zachowywuje, zaprojektujesz bude za dużą, za małą, baffle step podbija pewne pasmo częstotliwościowe, czy też nie, pułapki są czy też ich nie ma... Mikrofonów która podmieniasz to nie interesuje... Dawaj argumenty.
a tak w ogóle
A ja tez zalatwilem sobie szerokopasmowke do pomiarow mikrofonow
Dokładnie. I bardzo proste rozwiązanie, szkoda, ze sam mnie negowałeś za to. Bo można użyć słowa hipokryta.