PM warto za każdym razem dążyć do ideału. Paradoks polega na tym że nie trzeba na to wydawać dużych funduszy.
W wielu przypadkach przy modyfikacjach kolumn fabrycznych u Mnie, zmiana wartości dwóch elementów w zwrotnicy daje więcej dobrego dla odbioru muzyki niż inwestowanie grubych tysiaków na elementy znajdujące się na granicy Audio Vodoo Hiper Super Hi-End

.
Idealne zgranie Fazowe w linii odsłuchu ( bo takowe każda kolumna dobrze zaprojektowana ma ) pozwala nam wyciągnąć maksimum otwartości, namacalności brzmienia , przestrzeni i lokalizacji pozornej itp.
Uzyskanie maksymalnie równego przebiegu FR dla zestawu głośników jest chyba najłatwiejszą rzeczą do zrobienia. Jakby nie trzeba było skrupulatnie analizować zgrania głośników , poziomów Harmonicznych , opóźnień wybrzmień i akumulacji nieprzetworzonej energii itd aby każdy głośnik nie przeszkadzał drugiemu to projektowanie kolumn można by było robić na kolanie w kilkadziesiąt minut

.
czytając wypowiedzi teoretyków mam wrażenie ze nie zdają sobie oni sprawy jak dużo zafałszowań i zniekształceń do dźwięków wprowadza walka między głośnikami kiedy grają to samo pasmo w sposób nieuporządkowany.
bo przecież FR jest liniowe więc musi być idealnie

, ale jakoś tak grają jakby były przykryte kocem a te dźwięki altówki jakieś takie niepodobne do altówki.
na samym początku zadajmy sobie pytanie czego oczekujemy jak tylko tego aby grało w miarę OK i było ciśnienie to nie zadajemy takich pytań na forum a skoro je zadajemy to znaczy ze chcemy zrobić coś tak jak powinno być zrobione. No chyba ze ja jestem głupi i jest 3 opcja
!! posługuje się swoimi określeniami więc niektóre osoby mogą opacznie zrozumieć !!
pozdr. AZ