• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

www.loudspeakershop.eu Twój pomysł - nasze wykonanie

Nadszedł czas na Waszego zwycięzce: Konstrukcja modułowa, 2-dr. z możliwością rozbudowy do 3-dr. z wynikiem 43.55% (54). Czekamy na Wasze propozycje dotyczące przetworników do tej konstrukcji. Propozycje rozwiązań technicznych oraz wyglądu obudowy są również mile widziane.

Na górną część kolumn mam dwie propozycje:
T9950+AL130
T9950+FW168, który jest w promocji:)

Popieram Founteka FW 168 na niskośredni w 2dr

na górę może być ten usher, bądź seas tb(f)c/g - można go nisko ciąć.
Wiadomo coś o diamentowych usherach ? Czy będą w ogole w sprzedaży tego typu kopułki? Tego proponowanego przez dolphina nie słyszałem a diamentowy na as grał b. ładnie

Ja może podsunę pomysł obudowy, który z wizualizowałem kiedyś dla dolphin123. Woofer oczywiście byłby większy w dolnej sekcji, ale jako taki ogólny pogląd widać:
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/88/dolphinawx25vraymax7.jpg/]
[/URL]
Miałem zaproponować też obudowy dolphin123. Zdjęcia ściągnąłem ale serwer wczoraj w nocy padł. JESTEM ZA ! Front ze skosami oklejony oczywiście fornirem a nie skórą !

---------- Post dodany o 09:28 ---------- Poprzedni post o 09:22 ----------

PIĘKNE !
P.S. Ten projekt ma być z aktywnym subem bo już się pogubiłem ?

Należało by rozważyć sposób pracy głośnika w nadstawkach. W opcji dwudrożnej, dla lepszego odtwarzania basu - br., a w opcji z modułem basowym zatykamy br. umiejscowiony z tyłu i dodajemy nieco wytłumienia. W konfiguracji z dwoma br. różnie strojonymi mogą wystąpić w różnych pomieszczeniach niekorzystne zjawiska.

A przy opcji zamkniętej należałoby dość drastycznie obniżyć litraż żeby ten biedny midbasik nie skończył się mechanicznie przy mocniejszych zejściach niskotonowych.

A przy opcji zamkniętej należałoby dość drastycznie obniżyć litraż żeby ten biedny midbasik nie skończył się mechanicznie przy mocniejszych zejściach niskotonowych.
Dlatego wybór midwoofera, litrażu i typu obudowy to niełatwe zadanie, dla zapewnienia odpowiednich osiągów w wersji dwudrożnej.

Ew. zastosować jakiś patent żeby prostą metodą dało się "up-gradować" monitor zmniejszając jego litraż do wersji z dodatkowym niskotonowcem.

jeśli chodzi o względy estetyczne najbardziej mi się podoba drugi link podany przez pogromce

Shiver można by do środka coś włożyć ale myślę, żeby zrobić tylną/ przednią ściankę demontowaną i wtedy tylko do środka poprzeczkę włożyć trochę kleju i gotowe :)

patrząc na to co dostępne u Pana Albeckiego w sklepie widzę tak:

kopułka... albo usher 9950 albo SS Discovery D2608-913000 (czyli kiedyś peerless hds) ...... w wersji droższej może SS 6620-00 (a jaka półka cenowa zestawu to podda się pod głosowanie ;p)

średnio-nisko usher 8948-A lub VISATON AL170 (tylko nie wiem czy to będzie "ładnie" się komponować z 9950 lub hds-em, wielka szkoda że nie ma w ofercie Wavecor-ow ponoć mają świetne napędy, niskie zniekształcenia ...
a może Eton 7-360/37 HEX ?

i na dół tu chciałbym dać np daytona RSS210HF-4 ale kurde ... nie ma ich w ofercie akusa ;p
więc może tak:
usher 8137A - niestety ma paskudną membranę .. jak odpustowe radyjko dla dzieci ;p
usher 8955 - świetny zawodnik :D
Visaton AL 200 - następny świetny przetwornik według zapha ... jeden z liderów w kategorii ;p

może coś od peerlessa ?

ja widzę zamkniętą budę .. przyznam że troszkę znudziły mi się pierdzi-dziórki, z TLkami jest dużo zabawy
tak więc pasowało by coś co w sekcji wysoko-srednio było by zamknięte... a na dole basowiec w BR

tak to widzę ;p

A mi się widzi jakaś wstęga zamiast wszędzie stosowanej kopułki :) Na średnio-niskotonowy widział bym Aurum Cantus o średnicy 130 - w zamkniętej obudowie.. Na dół hmmm... lubię szybki i niski bas :) Na pewno Panowie z Akkusa coś by zaproponowali w to miejsce. Obudowa BR. Skoro to ma być zestaw DIY to dobrze by było gdyby obudowa byłą dosyć prosta w wykonaniu. No i cena żeby nie była zaporowa.

Ja może jeszcze raz przypomnę głośniki, o których myślałem do sekcji mid+tweeter (Symphony 26 HD 1, 5-880/25 Hex):
http://www.loudspeakershop.eu/pdf/26hd1-a8.pdf
http://www.loudspeakershop.eu/pdf/5-880-25hex.pdf
Na koniec moje typy, jeśli chodzi o sekcję nisko-tonową:
Usher 8955a
Eton 8-800/37 Hex

Jako że konstrukcja miała by być docelowo trzy-drożna, ewentualnie do małego pomieszczenia dwu-drożna sądzę, że maksymalnie midwoofer powinien mieć 6"

Naszła mnie jeszcze jedna myśl.
Strasznie głupia (nie wiem czy bardziej straszna, czy głupia).
Aby obudowę od strony wizualnej zaprojektował i wykonał wersję "koncepcyjną" kolega bingant. ;)

Ostatnia edycja:
Powrót