• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wybór projektu kolumn podłogowych diy

Reakcji
0
Witam, będę składał kolumny, szukam ciekawego projektu, dlatego piszę z proźbą o pomoc, kolumny maja grac w pomieszczeniu 20/38m2 ( w przyszłosci zostana przeniesione do wiekszego pomieszczenia), będę na nich słuchał różnych gatunków muzycznych, rapu, dubstepu, muzyki klubowej, muzyki z lat 80 i poprostu tego co w radiu, budżet na cały projekt kolumn około 2500zł, wzmacniacza nie mam, będzie go można dobrać pod kolumny, co do mojego gustu, lubię szczegółowe i nieco wybijające się wysokie tony, myślałem nad pylonami amberami, jako budżetowy projekt, głównie ze względu na tubową wysokotonówkę, spełniającą moje oczekiwania, jednak oczekuje też wyglądu, a niestety pylony nie wyglądają, rozważam teraz stx fx-300, może macie jakieś ciekawe propozycje?

napisałem wybór projektu, nie chce gotowców tylko chcę projekt :) przejrzałem link- który zestaw głośników mi polecisz i czy jest jakiś sklep internetowy z którego mogę zamówić wszystkie?

Jeśli lubisz górkę na wysokich i tubowe brzmienie to na górze DXT (zdaje się są w dobrej cenie na Allegro). Jeśli chcesz wszystko w jednym sklepie to na basie musiałby być L22 (sklep AT). Ale jeśli elementy zwrotki będziesz zamawiał w Polinku to na basie może być RS225. To już zależy także od tego czy nie przeszkadza Ci w wyglądzie czarna membrana basu.

Przy projekcie z DXT zwrócę uwagę na istotną rzecz :
W tym przypadku ważne jest żeby zachować dokładnie takie rozmieszenie głośników na froncie jakie podałem .
Inaczej zwrotnica nie będzie działać poprawnie .

rozumiem, nie jestem na tyle wtajemniczony, żeby coś modyfikować, zebrałem wszystkie potrzebne informacje i projekty, powoli będę działał, kolumny będą wykończone białym lakierem fortepianowym na pewno, ale jest to projekt długo terminowy

Powrót