• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wybor woofera BSW/HERTZ/...?

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
witam. nazbieralem troche gotowki i mam zamiar sklepac dwa suby. jeden do auta (audi a3) a drugi do domu zamiast stxa 27.150.8
mysle zeby poki co zlozyc jeden pobawic sie nim a za jakis czas zadecydowac gdzie bedzie jego miejsce dom czy auto. poki co mam dwa typy BSW i HERTZ liczy sie mala buda wiec chyba 10-12cali max. moje oczekiwania to przeciwienstwo stxa...;-)
-szybki, mocny, konkretny i dobrze kontrolowany, wyobrazam to sobie ze jest punkt w ktorym glosnik zabija jednym poteznym kopem a od tego miejsca dorzuca miesa (o ile utwor na to pozwala) na glosnik mam ok 350-400pln. co do zasilania mysle o holtonie bo poki co bedzie to gralo w domu.
byc moze ktos z was orientuje sie jakie sa ceny w/w albo waszych propozycji za granica np. niemcy holandia (w poniedzialek jade w tamte strony to bym cos przywiozl) jest wyczowalna roznica?
pozdrawiam i prosze o wszelkie wskazowki i sugestje!

Dolicz jeszcze koszty przesyłki, szkoda że do polski nie przysyłają, i tak by pewnie taniej wyszlo jak u nas ;)

no tak tak, jesli BSW to ktory? 10 czy 12? polowe mniejsza budka wyjdzie heh. no al moze jeszcze jakies inne opcje macie?

Jak dla mnie im większy tym lepszy. 104II nie sluchalem, mialem 124II teraz mam 154II i to jest wypas konkretny. Ale jak zapodasz w aucie 12'' to bedzie git.

hmm a zastanawia mnei jak by zagrala 15 w takiej obudowie 60litrow... bo 100l mnie odstarasza. a cena nie jest zla. no ale czy zeczywiscie BSW nei ma konkurencji w tym przedziale?

mIKI, do każdego hertza trzeba sporo prądu więc się licz z wydatkiem na spory wzmak,szczególnie do auta to spory wydatek.Ale za to będziesz miał zajebiste "mięcho" i niezłego kopa.No i bardzo mała budka.
Mozna sięgnąć po power 12 Beymy,zajebisty SPL ale cena odstrasza dość skutecznie,dość podobnie wypada sporo tańszy właśnie BSW.I SPL-em jej nie ustępuje.
Są i inne marki,choćby nawet Intertechnik,JL ale ogólnie żaden nie przekracza 90dB co w przypadku auta jest dość ważnym czynnikiem bo przekłada się na pompowanie mocy.Zresztą w domu tez lepiej mieć większą sprawność.
Uprzedzając fakty odradzam jako materiał na suba TIW-a,odrobina szaleństwa i nie mamy cewki.Co prawda on bardzo ładnie gra ale dość łatwo w takiej aplikacji mozna go wykończyć.
Z pewnością wiesz że od jakiegoś czasu eksperymentuje na ravemasterach i z całą odpowiedzialnością je polecam.Cena jest jak najbardziej adekwatna do tego co one oferują.Takie parametry inne firmy oferują za sporo większe pieniążki.

Witam,

Ma konkurencje, SLS,ES, i Beymy. Ceny powiedzmy podobne oczywiscie BSW najtanszy ;] .... i najlepszy :D. SLS z tego co slyszalem zamula, ES jeszcze 2 tygodnie temu wszyscy polecali, teraz sie na BSW przerzucili, Beyma podobno ma problemy z wytrzymaloscia mechaniczna... Czy ktos slyszal zeby w BSW mu sie cewka spalila ? z Zawieszeniem bylo cos nie tak ? ja nie...

no wlasnie tak kombinuje i mysle ze zdecyduje sie na BSW. teraz tylko kolejne pytanie... ktorego wybrac?! chce miec stosunkowa mala bude co moze byc trudne przy powyzej 12calach. a z koleji kolejna stowka i mam 15calowca. tylko przy aplikacji jak podane jest na sajcie moge zapomniec o malej budzie 100l brutto...;/ to mnie odstarsza. moze wiece jak zachowuje sie 15calowiec w ok 60litrach?:>

mIKI, do chałupy fajne jest 15 cali,ja tera montuje na 16m kwadratowych.Buda duża i nie duża,zależy jak na to patrzeć.
Do autka bierz 12 cali,10 olej.

i nastepna, nastepna i nastepna i masz juz 18 ;]. Jak nie masz miejsca na 100l to bierz 12". Ta 15" tyle potrzebuje i dawanie mniej da porpostu marny efekt, juz lepiej wziac mniejszy. Wzmak jakis PA300, holton lub wzmak janka 300w powinien starczyc .

poki co bedzie to gralo w ok 12mk. czyli nie duzo czasem moze w 30 ale to raz jakis czas. po glebszym zastanowieniu uwazam ze 12cali bedzie najlepsze i opytmalne. jak bedzie malo wrzuce go do bryki a do domu dam 15cali;p moze byc?:P bedzie to gralo z frontami na 2xXW i vifce TC. co do napedu to pewnie bedzie to holton z altronu chyba ze cos wczesniej Irek wypusci;p tylko ze droge liczy;p umberto, ile wyniosl cie koszt kompletnego zestawu z altrona? holton filtr zasilacz?

a ja ostatnio zaczynam testować Hz ES250 i jestem b. zadowolony. Nie wiem jak grają większe suby, ale lepszego od swojego jeszcze nie słyszałem.. nawet fabrycznego :) Mięcho jest, głęboko sięga... tylko szyby dzwonią niesamowicie :/

taak panowie 15" w 12mk... wiecie co smutno mi sie robi troche...albo ja jakis inny jestem albo nie wiem co... chyba se dam spokoj z audio na jakis czas i bede sledzil co sie dzieje bo jakos chyba w innej eopce sie obudzilem i musze nadrobic zaleglosci...

Kudłaty, no z 15'' zrezygnowalem poki co nie mialby gdzie grac, raz na jakos czas glosniejsza imprezka i to wszystko. mysle ze 12 tez da mi duzy zapas. chodzilo mi tu o stosunek ceny do cali i charakreru brzmienia. bo +- 100zlo to nie duzo przy tej kwocie. i chcialym zeby starczyl mi na dluzej niz pol roku hehe;p
teraz naped... dal 12cali tzreba dax ze 300w. jest kilka opcji... robil ktos z was cos o podobych mocach? holton dorgoi wychodzi, Irka modul tez sporo.. przypomial mi sie matronix 300zl za 300w?:P

Powrót