• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wybor woofera BSW/HERTZ/...?

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
bierz 12 bsw
SW jak liczyles holtona 500zl =100?
sama koncówka mocy ilew edzie stala?
(koncówka , trafo, mostek)

Niezgodze się z opinia kolegi wyzej ze sls zamula podłaczając go pod odpowiedni wzmak mozna naprawde fajny efekt uzyskać. Dla mnie osobiście BSw jest zaje.... a powera hmmm chciałbym miec ale cena tez duza.

tak miki a to dlatego że nieumiałem z nimi zrobić to do czego one słuzą. corzyznaje się ale je poprawiłem i graja ok

dj_zibi, jednak czytajac forum wiekszosc ludzi mowi ze sls to jednak nic specjalnego do muzyki. chyba zaryzykuje teraz postawic na bsw jesli nie bedzie to czego oczekuje wrzuce go do bryki a do domu nadal bede szukal. chociaz licze ze nie przejade sie na ravemasterze;p

Sls zalezy jak ktos stroi bardzo nisko by grał jak najniże i da np mostek tda to wiadomo słabo. Ja osobiście wole BSW szczególnie teog 15"

Mam dwa kosze po regentach. Nie umiem do nich znaleść membran(ze względu na głębokość). Koszę mają 15".

Mozliwe by bylo takie cos, ale zeby membrana bierna nisko "stroila" musi miec duza mase. Napewno bas bedzie o wiele wolniejszy, a buda i tak wiele mniejsza nie wyjdzie.

W tym watku http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=5631
poruszalismy podobny temat choc jakoś umarł śmiercią naturalną.
Jak widac co użytkownik to inna szkoła kazdy zachwala swoje, choc tak na prawde obiektywizmu brak.
Ja miałem sls10 i powiem że do muzyki sie nie nadaje. Na forum doczytałem ze faktycznie nawet xls nie radzi sobie z szybkim basem bo po prostu nie jste do tego stworzony. Filmy to zupełnie co innego.
Sam również poszukuję 10 cali w które dobrze moge zainwestować:)

no wlasnie 10-12 cali i mala buda to czego chce;p i oczywiscie wyzej wymieniony charakter;]

[ Dodano: 2005-12-06, 15:17 ]
a co powiecie o porownaniu BSW do JBL GT4-12 i Infiniti Kappa 103.SE 10" ?
i jakie macie opinie o 10" BSW?!

Musicie jeszcze Panowie uwzglednic prace glosnika w samochodzie... ZADNYCH konstrukcji nie stroi sie tak nisko jak do domu - bo w aucie zaistnieja podbicia samego dolu i to spore... To co pokazuje symulator jest picem w porownaniu z rzeczywista char. odpowiedzi.. Stad moze warto dac 15 cali w 60 litrow i stroic najnizej jak sie da przyzwoitym tunelem - za efekt recze... Z membrana bierna zginiesz, nim to bedzie dobrze gralo, tym bardziej, ze musialbys miec membrane o podobnej "mechanice" co sam glosnik - a z tym ciezko...

Do domu trzeba liczyc najoptymalniej - podbic tak duzych nie ma, tym bardziej, ze jesli sa to w wyzszych zakresach daja sie we znaki znacznie bardziej.

Jesli komus wystarcza "bas" z 10 cm przetwornika - no to faktycznie... Przeciez nie trzeba koniecznie maksymalnie obciazac wiekszego glosnika - ale kwestia jakosci motywuje do stosowania wiekszych...

tomaszo, potrzebuje czegos najpierw do domu... wiesz moze jak 12" calowka wypada w miejszej budzie? albo najepiej closed? i jaka jest relacja 10/12 cali? bez porownania?

Z porownaniem - ale to, co oferuje 10 cali to taki wstep mozna powiedziec.. Zaznaczony jest charakter serii, ale nie ma jeszcze calego potencjalu - to tylko 10 cali!

12 cali zagra przyzwoicie od 35 litrow netto w domu, bedzie tylko klopot ze strojeniem odpowiednio niskim przy tunelu minimum 8 cm srednicy... Ale moze jakies kolanko i dasz rade, profil konieczny. Stroj w zakres 37 - 40, nie nizej.

Mozna przyjac, ze w pomieszczeniu od jakichs 35 Hz bedzie wymiatal. Spadek bedzie dosc powolny, przy dobrym ustawieniu efektywnie zejdzie i do 30 Hz.

Ja mam mojego BSW 124II w 45l netto strojenie na 37 hz. I w zasadzie czy bedzue to 30 czy 42 to nie ma duzej roznicy, tylko bedzie conajwyzej troche ciszej przy nizszym basie. Ale optymalnie jest 40-50l (50l podane na stronce) strojone na 35-40hz.Aha BR mniejszego niz 8cm niewarto ;p

pozdro

A tak wracając do tematu podanego w tytule :)
jeśli chodzi o 10' BSW i Hertz to do świąt postaram się przetestować oba :D
Po szeregu testów rozwieje wszystkie wątpliwości :)
co prawda będzie to subiektywna ocena , ale mimo to mam
nadzieje że będzie w jakiś sposób miarodajna ...

Powrót