• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wymiana głośnika w subie-pomocy fachowcy

Reakcji
0
Kupiłem subwoofer jensen Accura firmy magnat,jednak podejrzewam ze właściciel podmienił głosnik poniewaz jest badziewnie wykonany bez loga magnata i brzmi fatalnie.Nawet przy niewielkiej mocy głośnik próbuje prawie wyskoczyć i strasznie "pierdzi" jakby był porozrywany.Pomózcie mi dobrac jakis sensowny głosnik.
obudowa ma wymiary 250x290x250 mm ,głośnik skierowany w dół 165mm,otwór bas reflex wielkosci 70mm z rurą długości ok 200mm wygiętą w dół i w lewy róg cos jak kolanko od zlewu:).

Załączniki

• accura.jpg
    accura.jpg
    5.9 KB · Wyświetleń: 0
w obudowe 18 litrow moze 17-80-4SS? albo 18-120-6SW ?? tylko to mi z malych przychodzi na mysl. Albo poszukaj orginalnego glosnika co tam siedzial

o oryginalnym mogę zapomniec bo juz nie robią chyba accury z tego co czytałem w necie,
jest to aktywny subwoofer 50/100wat,wzmacniacz wbudowany ma duzy zapas mocy bo na 1/5 mam ustawione i reszte steruje z amplitunera megatone.Miałem poprzednio magnata cubus tez z głośnikiem 165mm i az ściany drzały żadnego popyrkiwania.Sprzedałem go bo nie mam regulacji wzmocnienia w amplitunerze osobno na subwoofer a to było uciążliwe jak np. wieczorem oglądałem film to było za mało basu w aktywnym mogę sobie wzmocnić bas.
A te symbole co podałes to jakiej firmy głośniki bo jestem laikiem w tej sprawie.
Myslałem nad ARN 188 TVM TESLA ,nie chce wkładac drogiego głośnika bo do takiej konstrukcji to się nie opłaca.tak do 100zł to jeszcze tak.

acha,to są STX jest tylko problem bo one mają kosze na mocowanie na otwór a nie wpuszczane w otwór.
Srednica otworu w skrzynce to 146mm więc ten drugi by pasował zobaczcie http://www.stx.pl/wymiary/GDN-18-120.jpg czy się mylę??

[ Dodano: 2005-12-14, 12:02 ]
a moze maxtona? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76341530 gosć mi odpisał ze idealnie do mojej skrzynki by pasował ale jak by się sprawował? To dobre głośniki?

[ Dodano: 2005-12-14, 13:04 ]
a moze by tak STX GDN-20-120-4-AK,otwór powiekszyc troche i ten ma dobre mocowanie.czy nie będzie za duzy jak na taką skrzynkę?? Mierzyłem impedancje tego głośnika co jest w tej chwili i trochę dziwna bo 4,6ohm,zawsze jak jest podawane 4 ohm to mierząc jest ciut mniej a tu jest więcej.

maxtona sobie odpusc... na pierwszy zut oka to podrubka Intertechnika :) wez tego 6 ohmowego ponoc dobrze graja... posymuluj sobie troche sciagnij sobie winisd wklep sobie parametry zobacz jak wyglada w twojej budce strojenie mozna zawsze zmienic... ale tak szczerze powiem to nie lepiej by bylo wyciagnac zmaka z niego i zbudowac cos nowego ??

mam ten winisd ale co wpisuje dane to mi bład wywala,próbowałem juz każdych głosników i stx i tesla zawsze gdzies jakiś błąd.zreszta zamotany ten program,nie dla laika jak ja.Wezme chyba tego stx GDN-20-120-4-AK i powieksze otwór, tylko czym go ładnie powiększyc??Pilnikiem czy moze zanieśc lepiej do stolarza niech fachowo wytnie?? sa takie urzadzenia do równego wycinania??

Poczytaj o WinISd http://www.audiomania.info/articles.php?id=10. Dziure powiększ wyżynarką albo pilnikiem , według mnie nie opłaca sie do stolaża z takim czymś - szkoda pięniędzy i czasu. A co do 18-120 to ja bym sie wachał jak bym miał tylko 50 wat rms. Stx nie pokaże na co go stać jak sie nie da mu odpowiedniej dla niego mocy :)

wsadz tam jakas tesle np 226 bo przy 50w z stx'em sobie nie poszalejessz

z teslą tymbardziej... ten STX ma o ponad 3dB większy spl więc przy 50watach zagra 2x głośniej od tesli...

A co do 18-120 to ja bym sie wachał jak bym miał tylko 50 wat rms. Stx nie pokaże na co go stać jak sie nie da mu odpowiedniej dla niego mocy :)
musze powiedzieć że to nie jest typowy stx :)
wogóle to leganda z tymi mocami wzmaków do stxa...
w każdym razie ten głośnik naprawde gra ok przy tych załóżmy 50w tym bardziej że dużo więcej to on nie wytrzyma ;]

ten sub wzmak w subie ma naprawde duzy zapas mocy,ja mam na 1/5 mocy ustawione a na 1/4 i połowe mocy na amplitunerze jest juz niezły power więc napewno da sobie rade z STX-em,właśnie mi chodzi o dobry wytrzymały głosnik.

no to stx wytrzymaly na pewno jest... Sound moze cos o tym powiedziec :) z kolei tesle to raczej delikatne glosniczki

skąd wiesz że to 1/5 mocy ?
bo gałka jest przekręcona na 1/5 ? :)
Pozatym mówie ten głośnik wytrzyma 50w napewno:)

Te wymiary co podał bumbum35, to chyba zewnętrzne są. Czyli pewnie litraż wewnętrzny po odjęciu pojemności kosza i br bedzie koło 13 litrów.

no dobra zdecydowałem się na tego stx-a ale teraz jaka impedancja 4 czy 8 ohm?? według wykresu częstotliwosci 8-semka schodzi chyba nizej no i chyba będzie lepsza dla wzmaka??

Powrót