• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wypadki przy PRACY, Spalone Wzmaki, Głośniki itp.

Pierwszy wzmak jaki robilem nie wiem jak to sie stalo ale tda latal po calym pokoju, zjaral sie zasilaz i filtr :)
Drugi raz zjaralme mostek tda :) na szczescie tlyko jedna kosc

Z elektroniką to trzeba jak z dzieckiem ;) mnie udało się spalić ze 2 tesle, tda7294 i 2xSTK4048 :] Poza tym poszło stałe 50V na bsw i przeżył, ostatnio odwrotnie podłączyłęm wzmacniacz janka ;) też przeżył dzięki bezpiecznikom.

Tasior napisał:
Dajcie mi cyfrowke to nagram stxa przy 15 hz...

[ Dodano: 30-12-05, 22:46 ]
aha noi jak z tym paleniem? niesfajcze tda? niechcialbym stracic wzmaka i glosnika :P

ja katowałem swojego stxa na mostku na pełnym wysterowaniu na częstotliwościach od 1Hz do 15Hz to poprostu trzeba zobaczyć, głośnikowi i wzmacniaczowi nic nie jest

ja udupiłem narazie tylko kostkę 7294 zwierając przez przypadek wyjście - myślałem, że to odłączyło mi się zasilanie ;)

ja spaliłem tda7294 bo dotkenłem mase do radiatora hehe i jeszcze spaliłem stk :) bo dałem mu 2 ohm:)

ja mam na kompie jak meczymy wiertarka i wyzynarka z VIP'em jego CW1202 ;] tylko to ma po razem prawie 50mb wiec musze najpierw skompresowac i dac na forum ;]

mi wydaje się że bardziej humanitarne byłoby przerobienie na popielniczkę spalonych głośników jak ktoś pali oczywiście, ja nie palę ani głośników ani papierosów więc nie zrobię popielniczki ;)

A ja to chyba szczęściarz jestem,dziesiątki razy psułem holtona i działa.No ale trzeba sie przyznać że mam zaplecze serwisowe w postaci Panów SW i Irka,nigdy mnie nie zawiedli za co serdecznie dziękuje.I myslę że może uda mi się jakoś kolegom odwdzięczyć.Kiedyś,może...

No i Melania,pilnuje co bym na duchu nie upadł,stomatolog dziś cokolwiek drogi.Wspaniała kobitka :P

ALTON, najpierw to ja bym chcial je odtworzyc, u vip'a dzialaja.. u mnie juz nie chca chociaz quicktime mam zainstaloawne to nie chce sie otworzyc.. pokombinuje jeszcze dzis to skompresuje do mpg i dam gdzies na serwer;]

hmmm....chciałem przeczyscic laser w CD technics i wziołem patyczek do ucha namoczyłem alkoholem i po przeczyszczeniu nie czytalo wogle plyt ;)

co do laserow to moja osmioletnia wieza SONY ktora stoi na szafce dla ozdoby kiedys przestala czytac plyty, nic mi nie zalezalo wiec odkuzylem ja w srodku wzielem patyczek do uszu nasaczylem zmywaczem do paznokci mamy i dziala do dzis, nagrywane plytki dzialaja i to nie tylko wolno nagrane :D

Ja przeczyscilem laser w wiezy patyczkiem do uszu zwilzonym w wodzie i dziala do dzis, ajuz nic nie czytala. Tylko trzeba uwazac, zeby nie rozkalibrowac lasera, bo wtedy juz koniec.

Duron 900 & ecs K7S5A
Wieza Sony mhc-rg40 dostała 20hz :) i talko napis protect push power :)
Jakiś głosnik ok.14cm ok 15rms (tą wiezą)
2xSTK 1050 :(
2 kolumny od tego soniacza
Telefon nokia 7110 (zamozapłon)

Ostatnio się bawiłem wzmakiem i był podgłoszony do maxa i podłaczałem od jakiegoś starego głośnika takie diody i scierzki pomyliłem i przy max podgłoszeniu + mi się zwarł z - heheh iskry poszły wzmak się wyłaczył. Właczyłem i gra :) Pioneer rulez

sorki za błędy ale z z kropką mi nie działa hehehe i tak niechcąco się przejezyczylem

dobra to mój pierwszy post na tym forum

to sie przy okazji pochwale co spaliłem ....
po 2 godzinach ostrego grania poszedł ARN 5618 podpięty do technicsa SA-EX100 z wymieniną końcówką o ponad 2 x wiekszej mocy ehh szkoda...

no i największy ból ale na szczęście wsyztsko sie dobrze skończyło bo spaliłem amplituner harman/kardon AVR100 (nie śmiać sie) podłączyłem głośnik i dziwie sie czemu to nie gra no to biore głośniej i "pyk" wiecej sie nie właczył, a nie grało dlatego ze mi sie kable złączyły =/
na szczęście mialem gwarancje i mi kolo na inny wymienil :) i nie musialem sie z nim bawic a było by roboty bo sporo sie popaliło (śmierdziało mi w pokoju przez pół dnia i az sie ogień pokazał z końcówek)
teraz jestem bardziej ostrożny :)

było jeszcze spalonych pare kolumn unitra a miedzy innymi wzmacniacz ELTRON 100U :)

pozdrawiam

ale z ciebie psuja jest... teraz jak z czyms przyjade to bede ci na lapy patrzyl bo pozniej powiesz: a to tak w celach pogladowych... :P:P:D:D

mi sie kable złączyły =/

ja sie dowiedzialem przez przypadek o instnieniu w moim sherwoodzie o zabespieczeniu przeciwzwarciowym !! cos tam kiedys robilem i cyk ampli sie wylaczyl patrze na kable i jest diabel ... sie zlonczyly

ile razy mi sie w sa-dx940 kable pozwieraly i nic sie nie stalo tylko napis na wyswietlaczu sie pojawia ;] ale to jak glosniej zrobie.. do 1/4 glosnosci moze grac na zwarciu i nic sie nie dzieje, dopiero pozniej jest "pyk" i trzeba wylaczyc i wlaczyc ;]

Powrót