• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wysokotonowce i średniaki proszę o pomoc

Moze jednak lepie sls 12"
Osobiscie nawet bym sie nie zastanawial czy wziasc 12BR70 jezeli sluchasz techno to napewno sluchasz tez glosno (jedno z drugim sie laczy w sumie) i tu jedynie Beyma ma przewage nad Peerlessem, lecz beyma ma jeden mankament niskie Xmax i gdy zrobisz glosniej cewka moze udezyc o magnes dajac niezbyt mily dzwiek, Moim zdaniem SLS to duzo lepszy glosnik bardziej nadaje sie na domowe granie jest plastyczniejszy "bardziej muzykalny" a 12BR70 tak jak kazda Beyma twarde estradowe brzmienie......

ok perless ale czy on będzie miał dobry impuls
Jezeli nie zalezy ci na glosnosci to daj go w Closed a wtedy napewno nie bedziesz nazekac na impuls, obudowa okolo 40-50L

PS czytajac twoje posty stwierdzam: sory ale twoj poziom wiedzie nie nadaje sie na tak gleboka wode jak 3way.... nie chcialem cie w zaden sposob urazic jednak moja opinia pewnie znajdzie potwierdzenie u innych...

moze i tak. Pytam moze dziwnie bo nigdy nie słyszałem innych głosników jak stx tonsil tesla i yamaha. A jakie do tego perlesa sls 12" sredniaki.

Własnie ukonczyłem kolumny na arn 150 i gdwk brak im forniru ale juz grają jak dla mnie bomba.

niezupełnie yoshi bo moje mają 4 ohm i zwrotka samemu robiona.

Poradze sobie jak mi pomożecie proszę jaki sredniak?

Witam,
Średniotonowy, na przykład Peerless HDS134/850488 (najtańszy, z możliwych).
Pozdrawiam, Piotr01

Witam,
Tak więc tylko sugeruję: wcześniejszy SLS315 + przed przedostatni HDS134 + jak wyżej DT100 lub lepiej Vifa D27TG3506. Poza poddaniem pod rozwagę, nie mogę wziąść odpowiedzialności, za efekt końcowy. Nie miałem okazji wykonać jeszcze takiej konfiguracji. Nie powinno być źle i za te koszty. Wiele zależy od konstruktora i wykonawcy końcowego.
Pozdrawiam, Piotr01

ok a ta vifa z poczatku jako wysokotonówka moze byc???

[ Dodano: 2005-03-08, 20:02 ]
proszę mam wazne pytanko nie do tego tematu ale.

mam kolumny na arn 150 projekt yoshiego spaliła mi sie wysokotonowy chcę kupic nowe co lepiej TONSIL GDWK 11/100 za 70 zł za dwa czy te vify po 50zł za sztuke nie wiadomego pochodzenia.???

prosze o szybka odp.

[ Dodano: 2005-03-08, 21:40 ]
dobra już nie ważna sprawa dalej czy sreniaki moga byc np vifa tc 14 lub tc 18????

Witam,
W kwestii pierwszej, moim zdaniem ta Vifa to pod klasa i nie "pasuje" do powyższych Peerless`ów.
W kwestii drugiej, najlepiej wymień na głośnik z projektu, czyli Tonsil GDWK11/100. To jeden z nielicznych udanych polskich głośników.
Pozdrawiam, Piotr01

nie rozumiem pod klasa????

ale czy tc 14 lub 18 nie z allegor tylko z holandi moga byc sa tanie.

[ Dodano: 2005-03-08, 21:51 ]
a mogę zastosowac (z braku kasy) tonsila gdwk 8/10/120 8ohm????

niestety spaliłem jednego a jaeden dobry moze da się go naprawic?

Witam,
Pod klasa, to takie, których nie zastosowałbym u/dla najgorszego wroga. Cena oferowana danego źródła nie ma znaczenia.
Tweeter Peerless DT100 stanowi u mnie poziom minimum. Ile gdzieś kosztuje, to rzecz wtórna.
Odnośnie "Tonsil`a GDWK8/10/120" jeśli masz go w konkretnym rozwiązaniu, możesz sprawdzić, czy naprawa się opłaca (tylko nie jakaś partyzancka). Wymiana na inny głośnik pociąga za sobą co najmniej przeprojektowanie zwrotnicy.
Decydujesz Ty.
Pozdrawiam, Piotr01

Ten Tonsil'owy sredniak moim zdaniem jest zbyt lagodny w stosunku do DT100 i SLS 12", juz cos lepszego bylo by z Visatona choc tez jest lagodny..... Rozejzyj sie jeszcze w ofercie Monacor'a ceny niewygorowane a jakos duzo wyzsza niz rodzimy tonsil....

Powrót