• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wysterowanie triaka napieciem

jakbys czytal uwaznie to bys wiedzial ze po "naprawie" dziala caly czas, a nie powinien

http://www.pralkoporadnik.mkwe.pl/pralka-amica-pobiera-wode-i-wylewa-ja-rownoczesnie/
to zawor przesterowania wody z pompy
jak jest wylaczony to pompa wody wylewa wode z pralki
jak jest wlaczony to woda jest przekierowana do wnetrza pralki (nad drzwiami)

jak mam zwarty do zamka drzwi to niestety nie pozbede sie wody z pralki

Cokolwiek bys nie wykombinowal to i tak nic nie da bo ten zawór musi byc sterowany w odpowiednim czasie

Jedyna opcja na sukces bylaby wtedy gdyby rownoczesnie z otworzeniem zaworu otwieral sie rowniez inny zawor wtedy podpinasz je rownolegle

W innym wypadku przeciez nie bedziesz recznie sterowal zaworek aby wlac wode i pozniej ja wylac

Cokolwiek bys nie wykombinowal to i tak nic nie da bo ten zawór musi byc sterowany w odpowiednim czasie
nie wytrzymam!
czy WY CZYTACIE TO CO PISZE?!?!?!

sygnal na tym porcie pojawia sie wtedy kiedy trzeba!
tylko trzeba go wzmocnic!

W innym wypadku przeciez nie bedziesz recznie sterowal zaworek aby wlac wode i pozniej ja wylac
w chwili obecnej jest to jedyne wyjscie

Ten wątek jest tak chaotycznie poprowadzony ze wybacz ale ciezko zebrac potrzebne informacje.

Zmierz prąd jaki plynie miedzy prockiem a bramka triaka, ja pomimo wszystko stawialbym na optotriaka

Niestety chaosu tutaj trochę jest.
Tak więc:
Uszkodzony port działa zgodnie z programem - kiedy jest w stanie 1, pojawia się na nim napięcie - 1.1V, kiedy jest w stanie 0 - panuje na nim potencjał masy (0V). Wskazuje to na uszkodzenie tranzystora w stopniu wyjściowym portu.
1.1V to za mało, żeby wysterować triaka, ale wiemy, że ten jest sprawny, bo inny port daje radę go wysterować i 230V płynie tam gdzie trzeba.

Mamy kilka propozycji rozwiązania problemu:
-Użyć portu do sterowania optotriakiem, który z kolei załączy triak
-wzmocnić sygnał tranzystorem (MOSFET lub Darlington) i sterować nim triakiem
-triak zastąpić przekaźnikiem, który będzie załączany przez port poprzez tranzystor - coś ala ULN2003 - można zrobić to podobnie jak Taz w swoim preampie [schemat]

Nie rozumiem kompletnie o co tu chodzi:
[...]te 5v jest w kazdym punkcie ukladu, poza tym uszkodzonym. jak podlacze ten uszkodzony to mam 2,4v na wyjsciu procka, a ok 4,6 na bramce triaka

po wysterowaniu portu na uszkodzonym pojawia sie 2,6v, a na sprawnym 1,1v[...]

Paweł, uzupełnij/popraw mój post, jak wszystko będzie w jednym miejscu może będzie się lepiej myśleć :P Chociaż teraz zasadniczo pozostaje spróbować to naprawić, kilka opcji jest.

Nie rozumiem jednego, może zaś nie doczytałem - dlaczego triak otwiera się będąc podłączony bramką do portu mikrokontrolera a jak Paweł podepnie bramkę pod Vcc to nie działa?

Mikrokontroler nie potrafi podbić napięcie powyżej Vcc, a triak to nie cyfrowe urządzenie by oczekiwać jakiegoś cudnego sygnału na bramce.

Ostatnia edycja:
Nie rozumiem jednego, może zaś nie doczytałem - dlaczego triak otwiera się będąc podłączony bramką do portu mikrokontrolera a jak Paweł podepnie bramkę pod Vcc to nie działa?
tez tego nie rozumiem
niby sterowany jest pradem... ale brak mi podstaw teoretycznych zeby to zrozumiec :/

Zmierz prąd jaki plynie miedzy prockiem a bramka triaka,
bede musial pociac sciezki :/

ja pomimo wszystko stawialbym na optotriaka
a jak triak ma wysterowac triaka? troche sie gubie

Nie rozumiem kompletnie o co tu chodzi:
to bym musial na zdjeciu rozrysowac. chodzilo o mierzenie napiecia wzgledem masy w poszczegolnych punktach

tez tego nie rozumiem
niby sterowany jest pradem... ale brak mi podstaw teoretycznych zeby to zrozumiec :/
Na pewno poprawnie to podłączałeś? Wziąłeś 5V z pinu Vcc procesora/stabilizatora (pewnie jakiś 7805 tam gdzieś siedzi) i podłączyłeś pod bramkę triaka?

bede musial pociac sciezki :/
Jeżeli po drodze jest rezystor, możesz zmierzyć na nim spadek napięcia i z prawa Ohma obliczyć prąd.

a jak triak ma wysterowac triaka? troche sie gubie
Post #11 w tym temacie

Na pewno poprawnie to podłączałeś? Wziąłeś 5V z pinu Vcc procesora/stabilizatora (pewnie jakiś 7805 tam gdzieś siedzi) i podłączyłeś pod bramkę triaka?
prosto z zasilacza najpierw poprzez dzielnik napiecia (nie wiedzialem jakie napiecie wystarczy), a pozniej bezposrednio kabelkiem do +5v

panowie, w nocie katalogowej tego procka sa parametry wyjscia
strona 154-156
wyglada na to ze obecnie jest w trybie LOW skoro mam tak niskie napiecie

Wyprowadź sobie dwa kabelki, jeden od masy, drugi od uszkodzonego portu poza pralkę, uruchom ją i obserwuj jakie będzie pojawiać się na nim napięcie.
Jeżeli 1.1V będzie pojawiać się zgodnie z programem, wiesz co możesz zrobić, jeżeli nie - cóż... nie zrobisz nic.

Wyprowadź sobie dwa kabelki, jeden od masy, drugi od uszkodzonego portu poza pralkę, uruchom ją i obserwuj jakie będzie pojawiać się na nim napięcie.
Jeżeli 1.1V będzie pojawiać się zgodnie z programem, wiesz co możesz zrobić, jeżeli nie - cóż... nie zrobisz nic.
a niby co ja robilem przez ostatnie 2 tygodnie?
pisalem to juz kilka razy ze tak robilem i jest napicie wtedy kiedy trzeba!

Post wcześniej stwierdziłeś, że na wyjściu masz stan LOW, logiczne 0 - nie zachowuje się jak trzeba.
Masz kilka propozycji, realizacja każdej z nich to kilka zł, dalsze dywagacje chwilowo nie mają sensu.

Nie ma co wiecej rozmyslac, zrob prosty wlacznik na tranzystorze który przez rezystor poda napięcie na baze tranzystora a tranzystor zadziala jako wlacznik zamykajac obwod zasilania +5V dla diody optotriaka, a dalej to juz klasyczna aplikacja pomijając gasik.

Stanelo na tym co wczesniej napisalem ;p
Masz tu schemat, mam nadzieje ze niczego nie pominalem

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dioda w optotriaku ma byc odwrotnie, plus oczywiscie idzie na anode.

w takim razie ide szukac optotriaka w smieciach
szkoda ze nie pomyslalem zeby dzisiaj cos kupic :/

Czesc pierwsza dziala. Po podlaczeniu leda swieci sie kiedy trzeba. Teraz pora podlaczyc optotriaka

No i pojawil sie problem. Triak zalacza neutralny a nie faze. Obciazenie jest na fazie...
Zaraz przelacze "sygnal" na faze i zobacze czy sie uruchomi

Powrót