po podaniu samego napiecia prosto z zasilania przeciez nic sie nie stalo
Prosto na bramkę triaka? I nic się nie stało?
W takim wypadku triak jest uszkodzony, procesor ma Vcc na portach i nie może podbić napięcia wyżej niż Vcc.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
po podaniu samego napiecia prosto z zasilania przeciez nic sie nie stalo
na rezystor wejsciowy...Prosto na bramkę triaka? I nic się nie stało?
czytaj temat!!!!!!!!W takim wypadku triak jest uszkodzony,
jakbys czytal uwaznie to bys wiedzial ze po "naprawie" dziala caly czas, a nie powinien
http://www.pralkoporadnik.mkwe.pl/pralka-amica-pobiera-wode-i-wylewa-ja-rownoczesnie/
to zawor przesterowania wody z pompy
jak jest wylaczony to pompa wody wylewa wode z pralki
jak jest wlaczony to woda jest przekierowana do wnetrza pralki (nad drzwiami)
jak mam zwarty do zamka drzwi to niestety nie pozbede sie wody z pralki
nie wytrzymam!Cokolwiek bys nie wykombinowal to i tak nic nie da bo ten zawór musi byc sterowany w odpowiednim czasie
w chwili obecnej jest to jedyne wyjscieW innym wypadku przeciez nie bedziesz recznie sterowal zaworek aby wlac wode i pozniej ja wylac
[...]te 5v jest w kazdym punkcie ukladu, poza tym uszkodzonym. jak podlacze ten uszkodzony to mam 2,4v na wyjsciu procka, a ok 4,6 na bramce triaka
po wysterowaniu portu na uszkodzonym pojawia sie 2,6v, a na sprawnym 1,1v[...]
tez tego nie rozumiemNie rozumiem jednego, może zaś nie doczytałem - dlaczego triak otwiera się będąc podłączony bramką do portu mikrokontrolera a jak Paweł podepnie bramkę pod Vcc to nie działa?
bede musial pociac sciezki :/Zmierz prąd jaki plynie miedzy prockiem a bramka triaka,
a jak triak ma wysterowac triaka? troche sie gubieja pomimo wszystko stawialbym na optotriaka
to bym musial na zdjeciu rozrysowac. chodzilo o mierzenie napiecia wzgledem masy w poszczegolnych punktachNie rozumiem kompletnie o co tu chodzi:
Na pewno poprawnie to podłączałeś? Wziąłeś 5V z pinu Vcc procesora/stabilizatora (pewnie jakiś 7805 tam gdzieś siedzi) i podłączyłeś pod bramkę triaka?tez tego nie rozumiem
niby sterowany jest pradem... ale brak mi podstaw teoretycznych zeby to zrozumiec :/
Jeżeli po drodze jest rezystor, możesz zmierzyć na nim spadek napięcia i z prawa Ohma obliczyć prąd.bede musial pociac sciezki :/
Post #11 w tym temaciea jak triak ma wysterowac triaka? troche sie gubie
prosto z zasilacza najpierw poprzez dzielnik napiecia (nie wiedzialem jakie napiecie wystarczy), a pozniej bezposrednio kabelkiem do +5vNa pewno poprawnie to podłączałeś? Wziąłeś 5V z pinu Vcc procesora/stabilizatora (pewnie jakiś 7805 tam gdzieś siedzi) i podłączyłeś pod bramkę triaka?
a niby co ja robilem przez ostatnie 2 tygodnie?Wyprowadź sobie dwa kabelki, jeden od masy, drugi od uszkodzonego portu poza pralkę, uruchom ją i obserwuj jakie będzie pojawiać się na nim napięcie.
Jeżeli 1.1V będzie pojawiać się zgodnie z programem, wiesz co możesz zrobić, jeżeli nie - cóż... nie zrobisz nic.
wnioskowalem tak tylko po nocie katalogowej!Post wcześniej stwierdziłeś, że na wyjściu masz stan LOW, logiczne 0 - nie zachowuje się jak trzeba.