Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
jak podlaczylem to bezposrednio pod 5v to nic sie nie stalo. jak podlaczylem pod inny port to zadzialaloSkoro elementy wymienione na identyczne jakie byly, podajesz sygnal i nic to cos jest nie halo
pisalem ze probowalem to zmierzyc, ale trafilem na taki obwod ktory wylaczyl pralke i nic nie zmierzylem. a nie latwo sie rozlutowuje SMD lutownica transformatorowa :/na kazdym wyjsciu procesora jest 1.1V?
na triaku jest 230vsa jeszcze jakeis elementy pasywne zasilane przez triak ktory jest sterowany sprawnym portem i na jego wyjsciu rowniez jest napiecie 1.1V?
podpialem sie pod zawor wody. wiedzialem kiedy sie wlaczyl i moglem to sprawdzicPod inny wolny i sprawny? problem tylko taki ze sygnal nie pojawia sie wtedy kiedy ma sie poajwiac tak?
odlaczonyW jaki dokładnie sposób mierzysz to napięcie 1.1V ? Pod obciążeniem czy "w powietrzu" ?
Dlatego wypadaloby wiedziec co jest na tym "innym" porcie, napiecie 5V i znikomy prąd?jak podlaczylem to bezposrednio pod 5v to nic sie nie stalo. jak podlaczylem pod inny port to zadzialalo
na triaku jest 230v
na bramce triaka zaraz po wlaczeniu pralki (bez wybranego programu) jest 5v
te 5v jest w kazdym punkcie ukladu, poza tym uszkodzonym. jak podlacze ten uszkodzony to mam 2,4v na wyjsciu procka, a ok 4,6 na bramce triaka
po wysterowaniu portu na uszkodzonym pojawia sie 2,6v, a na sprawnym 1,1v
rezystory w ukladzie to 330r i 10k
bardzo ciezki mi to zmierzyc bo trudno mi rozlutowa drabinke SMD, a sciezek ciac bym nie chcialDlatego wypadaloby wiedziec co jest na tym "innym" porcie, napiecie 5V i znikomy prąd?
jakbys czytal uwaznie to bys wiedzial ze po "naprawie" dziala caly czas, a nie powinieni jeszcze jedno podstawowe pytanie, bo ogolnie to poki co same luzne dywagacje bez konkretów
powiedz czym sterowal uszkodzony triak, silownik od czego? powiedz w jakich okolicznosciach musi zostac zalaczony, bo jesli musi byc wlaczony w okreslonej fazie programu i nie towarzyszy mu wtedy zalaczenie innego elementu wykonawczego to chocbysmy na glowie stawali to nic nie zrobimy bo wszystko jest zapsiane w kostce i ebz jej przeprogramowania nic nie zrobisz. Jeśli natomiast ten silownik moze byc włączony caly podczas normalnego cyklu to mozna go podpiac pod blokade drzwiczek chociazby.
tak, poprzez 2 rezystory. szeregowo 330r, a 10k jest chyba rownolegle do czegos inegoMozesz jeszcze napisac czy bramki triakow sa bezposrednio polaczone z wyprowadzeniami procka.
podalem napiecia z wlaczonym uklademSpróbuj zmierzyć napięcie na uszkodzonym porcie pod "obciążeniem".
raczej tranzystorek zeby wzmocnic ten sygnal, bo to on sie spalil w stopniu wyjsciowym!No i w tej chwili musisz po prostu kupić optotriak i spróbować czy zadziała.
pisalem to juz nie razJakie jest napięcie na porcie bez obciążania go żadnymi rezystorami, itd?
to juz jest pomysl. ale skoro ten bufor wzmocni mi sygnal to moze bezposrednio zasili tego triaka?Być może dałoby rady zaadaptować jakiś bufor (np 74LS07, który to już powinien sobie poradzić z wysterowaniem optotriaka).
triaka się wrednie i niebezpiecznie steruje - lepiej dac tranzystorek - moze z 10 kom na bazie , emiter do masy a kolektor na przekaznik i do + 12V
Myślałem nad MOSFET-em ale populary 2N7000 ma min Ugs 0.8V ale typowo już ponad 1.1V więc czy będzie działać może zależeć od egzemplarza jaki trafisz .
Może jakiś tranzystor polowy z izolowaną bramką, z bardzo niskim Ugs oczywiście - o ile coś takiego się znajdzie.
to juz jest pomysl. ale skoro ten bufor wzmocni mi sygnal to moze bezposrednio zasili tego triaka?
jak to zmierzyc? miliamperomierz i czym obciazyc?Z przekaźnikiem to dobry pomysł ale nie wiem czy port da te min kilkadziesiąt uA do wysterowania bazy trana .
sprawdz czy jest w http://mikrokoszalin.pl/Mogę Ci wysłać ten FET z głośnikami to obadasz czy zadziała z LED-em , jak zadziała to podłączysz przekaźnik albo optotriaka i dalej do triaka żeby nie było powtórki z rozrywki
no dobra, ale czy wysteruje mi triaka?Akurat to przykładowy bufor z wyjściem typu otwarty dren, ale już ULN2003 może bezpośrednio sterować przekaźnikiem (mniej kombinacji niż z wymienionym buforem).