• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wysterowanie triaka napieciem

Caly uklad (triak i 2 rezy) dziala jak podlacze pod inny port
Pisalem ze napiecia na innych nie udalo mi sie zmierzyc. Tylko na zlozonym ukladzie, gdzie normalnie jest 5v, a po zadzialaniu triaka 1,1v (mierzone na samym procesorze)

W jaki dokładnie sposób mierzysz to napięcie 1.1V ? Pod obciążeniem czy "w powietrzu" ?

Skoro elementy wymienione na identyczne jakie byly, podajesz sygnal i nic to cos jest nie halo
jak podlaczylem to bezposrednio pod 5v to nic sie nie stalo. jak podlaczylem pod inny port to zadzialalo

na kazdym wyjsciu procesora jest 1.1V?
pisalem ze probowalem to zmierzyc, ale trafilem na taki obwod ktory wylaczyl pralke i nic nie zmierzylem. a nie latwo sie rozlutowuje SMD lutownica transformatorowa :/

sa jeszcze jakeis elementy pasywne zasilane przez triak ktory jest sterowany sprawnym portem i na jego wyjsciu rowniez jest napiecie 1.1V?
na triaku jest 230v :P
na bramce triaka zaraz po wlaczeniu pralki (bez wybranego programu) jest 5v
te 5v jest w kazdym punkcie ukladu, poza tym uszkodzonym. jak podlacze ten uszkodzony to mam 2,4v na wyjsciu procka, a ok 4,6 na bramce triaka

po wysterowaniu portu na uszkodzonym pojawia sie 2,6v, a na sprawnym 1,1v

rezystory w ukladzie to 330r i 10k

Pod inny wolny i sprawny? problem tylko taki ze sygnal nie pojawia sie wtedy kiedy ma sie poajwiac tak?
podpialem sie pod zawor wody. wiedzialem kiedy sie wlaczyl i moglem to sprawdzic

jest jeden wolny, nieuzywany port... ale przeciez juz byla mowa ze go nie uzyje

W jaki dokładnie sposób mierzysz to napięcie 1.1V ? Pod obciążeniem czy "w powietrzu" ?
odlaczony

jak podlaczylem to bezposrednio pod 5v to nic sie nie stalo. jak podlaczylem pod inny port to zadzialalo
Dlatego wypadaloby wiedziec co jest na tym "innym" porcie, napiecie 5V i znikomy prąd?

- - - - - aktualizacja - - - - -

na triaku jest 230v :P
na bramce triaka zaraz po wlaczeniu pralki (bez wybranego programu) jest 5v
te 5v jest w kazdym punkcie ukladu, poza tym uszkodzonym. jak podlacze ten uszkodzony to mam 2,4v na wyjsciu procka, a ok 4,6 na bramce triaka
po wysterowaniu portu na uszkodzonym pojawia sie 2,6v, a na sprawnym 1,1v
rezystory w ukladzie to 330r i 10k

230V jest po stronie wykonawczej.
Dalej wszystko sie zgadza

i jeszcze jedno podstawowe pytanie, bo ogolnie to poki co same luzne dywagacje bez konkretów

powiedz czym sterowal uszkodzony triak, silownik od czego? powiedz w jakich okolicznosciach musi zostac zalaczony, bo jesli musi byc wlaczony w okreslonej fazie programu i nie towarzyszy mu wtedy zalaczenie innego elementu wykonawczego to chocbysmy na glowie stawali to nic nie zrobimy bo wszystko jest zapsiane w kostce i ebz jej przeprogramowania nic nie zrobisz. Jeśli natomiast ten silownik moze byc włączony caly podczas normalnego cyklu to mozna go podpiac pod blokade drzwiczek chociazby.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Mozesz jeszcze napisac czy bramki triakow sa bezposrednio polaczone z wyprowadzeniami procka.

Ostatnia edycja:
Dlatego wypadaloby wiedziec co jest na tym "innym" porcie, napiecie 5V i znikomy prąd?
bardzo ciezki mi to zmierzyc bo trudno mi rozlutowa drabinke SMD, a sciezek ciac bym nie chcial

i jeszcze jedno podstawowe pytanie, bo ogolnie to poki co same luzne dywagacje bez konkretów

powiedz czym sterowal uszkodzony triak, silownik od czego? powiedz w jakich okolicznosciach musi zostac zalaczony, bo jesli musi byc wlaczony w okreslonej fazie programu i nie towarzyszy mu wtedy zalaczenie innego elementu wykonawczego to chocbysmy na glowie stawali to nic nie zrobimy bo wszystko jest zapsiane w kostce i ebz jej przeprogramowania nic nie zrobisz. Jeśli natomiast ten silownik moze byc włączony caly podczas normalnego cyklu to mozna go podpiac pod blokade drzwiczek chociazby.
jakbys czytal uwaznie to bys wiedzial ze po "naprawie" dziala caly czas, a nie powinien

http://www.pralkoporadnik.mkwe.pl/pralka-amica-pobiera-wode-i-wylewa-ja-rownoczesnie/
to zawor przesterowania wody z pompy
jak jest wylaczony to pompa wody wylewa wode z pralki
jak jest wlaczony to woda jest przekierowana do wnetrza pralki (nad drzwiami)

jak mam zwarty do zamka drzwi to niestety nie pozbede sie wody z pralki

Mozesz jeszcze napisac czy bramki triakow sa bezposrednio polaczone z wyprowadzeniami procka.
tak, poprzez 2 rezystory. szeregowo 330r, a 10k jest chyba rownolegle do czegos inego

zapomnijcie o innych sposobach - trzeba wykorzystac to co mam, czyli jakos wzmocnic ten sygnal

A możesz po prostu rozrysować te kilka elementów od proca ?
Będzie łatwiej .

Te sterowniki w pralkach są tak oszczędnościowo budowane, że normalnie ręce opadają .
Zasilanie bez transformatorowe , brak izolacji części wykonawczej od sterującej, brak zabezpieczania przed wilgocią , śmieciowe przekaźniki .
Jest to po to zrobione, że jak się coś spali to naprawa nie wchodzi w grę .

dokladnie. a nowy sterownik kosztuje 300-400zl. pralka kosztowala 900zl :(

postaram sie zrobic zdjecie
ale bedzie slabej jakosci bo tylko telefonem

co nie zmienia faktu ze probelm jest opisany jasno

Paweł możesz podać model pralki? Procek jest na osobnej płytce wlutowany do głównej płytki? W zeszłym roku trzy krotnie reanimował programator z Polara PDT 812. Na płytce z prockiem miałem padnięty rezystor, który jest wpięty między wyjście z procka a triak. Na allegro czasem trafiają się używane i sprawne programatory, można je wyrwać za ok 150-200 zł.

malo popularna Amica PD6080b422
sterownik jest jeden - 50zl mniej niz nowy

procek wlutowany na stale w jedna plytke

7iq15x62qpade1exmwer_1408911892.jpg

jnpoeq0tkrqt7ipvehbt_1408911896.jpg

ify9jlm6p3ozh3emk45v_1408911899.jpg

mh1jhkzn286jtxjzoeil_1408911903.jpg

Tutaj: [link] datasheet, jakby to miało jakoś pomóc.
Spróbuj zmierzyć napięcie na uszkodzonym porcie pod "obciążeniem". Być może w powietrzu daje te 1.1V, ale jakiekolwiek obciążenie powoduje spadek napięcia do zera lub prawie zera.
Miałem zasilacz impulsowy, który w powietrzu dawał ładnie swoje znamionowe napięcie, ale mała żaróweczka i zaraz padał.

No i w tej chwili musisz po prostu kupić optotriak i spróbować czy zadziała.

Tylko trzeba zwrócić na prąd wysterowania optotriaka, np typowy MOC3041 przełączający w zerze (dobry gdy nie używamy regulacji fazowej) ma zadeklarowane 15mA, ale już MOC3043 powinien ruszyć przy 5mA.

Jakie jest napięcie na porcie bez obciążania go żadnymi rezystorami, itd? Być może dałoby rady zaadaptować jakiś bufor (np 74LS07, który to już powinien sobie poradzić z wysterowaniem optotriaka).

Ostatnia edycja:
panowie, zaczniecie czytac temat?!
wszystko podalem!

Spróbuj zmierzyć napięcie na uszkodzonym porcie pod "obciążeniem".
podalem napiecia z wlaczonym ukladem

No i w tej chwili musisz po prostu kupić optotriak i spróbować czy zadziała.
raczej tranzystorek zeby wzmocnic ten sygnal, bo to on sie spalil w stopniu wyjsciowym!

Jakie jest napięcie na porcie bez obciążania go żadnymi rezystorami, itd?
pisalem to juz nie raz

Być może dałoby rady zaadaptować jakiś bufor (np 74LS07, który to już powinien sobie poradzić z wysterowaniem optotriaka).
to juz jest pomysl. ale skoro ten bufor wzmocni mi sygnal to moze bezposrednio zasili tego triaka?

podpowiedz od jedynego serwisanta ktory stara sie pomoc
triaka się wrednie i niebezpiecznie steruje - lepiej dac tranzystorek - moze z 10 kom na bazie , emiter do masy a kolektor na przekaznik i do + 12V

Z przekaźnikiem to dobry pomysł ale nie wiem czy port da te min kilkadziesiąt uA do wysterowania bazy trana .
Myślałem nad MOSFET-em ale populary 2N7000 ma min Ugs 0.8V ale typowo już ponad 1.1V więc czy będzie działać może zależeć od egzemplarza jaki trafisz .
Mogę Ci wysłać ten FET z głośnikami to obadasz czy zadziała z LED-em , jak zadziała to podłączysz przekaźnik albo optotriaka i dalej do triaka żeby nie było powtórki z rozrywki ;)

to juz jest pomysl. ale skoro ten bufor wzmocni mi sygnal to moze bezposrednio zasili tego triaka?

Akurat to przykładowy bufor z wyjściem typu otwarty dren, ale już ULN2003 może bezpośrednio sterować przekaźnikiem (mniej kombinacji niż z wymienionym buforem).

Z przekaźnikiem to dobry pomysł ale nie wiem czy port da te min kilkadziesiąt uA do wysterowania bazy trana .
jak to zmierzyc? miliamperomierz i czym obciazyc?

Mogę Ci wysłać ten FET z głośnikami to obadasz czy zadziała z LED-em , jak zadziała to podłączysz przekaźnik albo optotriaka i dalej do triaka żeby nie było powtórki z rozrywki
sprawdz czy jest w http://mikrokoszalin.pl/
jak nie bedzie to wysylaj

matka jest bez pralki od miesiaca :(

Akurat to przykładowy bufor z wyjściem typu otwarty dren, ale już ULN2003 może bezpośrednio sterować przekaźnikiem (mniej kombinacji niż z wymienionym buforem).
no dobra, ale czy wysteruje mi triaka?
po podaniu samego napiecia prosto z zasilania przeciez nic sie nie stalo :(

Powrót