• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wytłumienie rogów pokojów (pułapki basowe)

A jak by zamiast tej welny zastosowac filc ? Pociety np, na jakies kawaleczki i wsypany, dognieciony i obciagniety materialem ?

Filc generalnie jest bardzo dobry w tłumieniu niskich częstotliwości, ale niestety lubią go mole i trzeba by nafaszerować ustrój środkami przeciw molom, które też nie są obojętne dla zdrowia.

Aha no tak dawno tego nie robiłem że zapomniałem: unoszący się pyłek to też może być kurz, a jeśli wata to włókna. Natomiast jeśli tego pyłku jest Baaardzo dużo to wtedy to też jest pył z waty... Ciężko trochę to wszystko dobrać w słowa dlatego liczę że choć trochę, zrozumiale to napisałem...
No i w ten sposób dajesz tyle warstw zabezpieczających żeby się nie pyliło, jak bardzo sobie watę zabezpieczysz, tak będziesz mieć zabezpieczone... ;) (masło maślane... ;) )

Agro włóknina powinna dać radę. Dwie warstwy i będzie git.
W wolnej chwili porównam zwykłą wełnę z wełną tzw. "białą".
W przyszłym miesiącu będę w domu w Łodzi to pofatyguję się do Filtexu, wezmę noty katalogowe
(filce techniczne, włókniny). Może uda się wyhaczyć jakiś haj-endowy materiał za normalne pieniądze :)

ps. Filc wełniany jest fajny ale bardzo drogi.

A co do tego ma kąt ? Przecież coś co fruwa w powietrzu cały czas się przemieszcza i obraca :)

Patrzylem dzisiaj pod światlo... I nestety dosc mocno pyli;/ Przydałby się mikroskop, zeby zobaczyć co to jest dokładnie, ale prawdopodobnie wełna, bo wystarczy ze pukne w to palcem i pełno pyłu unosi sie w powietrze. Chyba ze agrowłóknina tak pyli:D Obawiam się jednak, że trzeba bedzie poszukać skuteczniejszych metod, np folia malarska albo zwykła nawet. Tyle że bedzie odbijać wysokie tony. A jakby dołożyć tą folię i dodatkowo jeszcze warstwę agrowłókniny lub jakiegos innego materiału?

ps.
ewentualnie to kurz, bo dawno nie sprzatalem w pokoju:D

chodzą mi jeszcze po głowie takie panele. Podobno są skuteczniejsze i wełna jest szczelnie zamknięta, ale do tego potrzeba by było więcej płyt wiórowych i sklejka

http://www.eis.com.pl/virtual/modules/Sections/images/2002-10/adaptacja3.jpg

Praktyczny przykład basstrapu na zakres głębokiego basu.
1. Istniejąca ściana.
2. Pustka powietrzna (50mm i 25mm).
3. Sztywna płyta z wełny mineralnej
(25-30mm).
4. Membrana (sklejka o grubości 4mm).
5. Deska lub lepiej płyta (szer. 10-12cm, grubość 20-25mm).
6. Kantówka 50×50mm.

Ostatnia edycja:
Patrzylem dzisiaj pod światlo... I nestety dosc mocno pyli

Hmmmm tylko teraz zastanawiam się co masz na myśli mówiąc mocno :/
Może za mocno klepłeś :/ (nie można tego traktować jak worek boxerski przecież nikt nie będzie na tym trenował :)) chodzi tylko o siłę ciut większą niż ta która zachodzi podczas cyrkulacji powietrza w pomieszczeniu itp...(chodzenie po pokoju, otwieranie i zamykanie drzwi, wietrzenie pokoju (przeciąg)...)
Dla porównania siły zapylenia możesz sprawdzić jak rozchodzi się kurz w pomieszczeniu "czochrając" nad strumieniem światła jakiś kawałek materiału (np.bluza,sweter (również proponuje poczochrać sam kawałek agrowłókniny dla sprawdzenia/porównania...)
Jak widać to trochę pogmatwany temat... ;)

A jak chcesz/możesz jeszcze troszkę w to przedsięwzięcie zainwestować to po prost zamknij szczelnie watę jeszcze w cienkiej gąbce... np. http://allegro.pl/pianka-gabka-akustyczna-2000x1200x10-okazja-i1417491167.html (można zrobić kanapkę z agrowłóknem...)
Tak już miał byś chyba spokój i nie musiał inwestować w folie (które nie mają właściwości dźwiękochłonnych) i inne...
Słyszałem jeszcze o takim materiale z dziurkami co daje się pod dachy... (nie pamiętam nazwy)

Tyle że bedzie odbijać wysokie tony.

Akurat w rogach kumuluje się bass.. a wysokie tony "dobrze" jest rozpraszać zamiast tłumić...
Tak wg to trzeba też uważać by nie stłumić sobie nadmiernie pomieszczenia... ;)

Słyszałem jeszcze o takim materiale z dziurkami co daje się pod dachy... (nie pamiętam nazwy)

Folia paroprzepuszczalna.... daje się ją między wełnę a poszycie dachu (czarna lub szara taka perforowana) która bardzo dobrze izoluje od pylenia wełny stwierdzono organoleptycznie :) mimo że ma za zadanie regulować wilgotność między regipsem a dachem ;] ;) natomiast miedzy wełnę a regips daje się teoretycznie zwykła folia taka żółta :) fachowo chyba paroizolacyjna.

ploter jest i folia i membrana, w budownictwie spełniają tą samą funkcje tyle że folia jest tańsza, jest ona zbrojona i ma mikroskopijne otwory, a membrana to są sprasowane włókna, wygląda jak szmata i ta jest odpowiednia.

Właśnie zacząłem interesować się tematem i planuję zastosować pułapki basowe w swoim pokoju. Interesują mnie walce, bo są proste, eleganckie i można je przestawiać. Niestety cena takiego ustroju mnie przeraża (minimum 100zł za metrowy walec o promieniu 100), a ponieważ wysokość mojego pokoju to 2,5m więc musiałbym kupić 8 walców po 100zł. Są też walczyki o większym promieniu, ale cena jest zabójcza. Powiedzcie mi proszę z jakiego materiału są one wykonane? wygląda to na jakąś piankę. Wyliczone rezonanse mojego pokoju wynoszą 47, 58 i 68hz. Muszę to jakoś zniwelować bo dudni okrutnie. Pomieszczenie jest małe ok 10m2. Pomożecie mi z doborem odpowiedniego materiału? Wełna mineralna mnie nie przekonuje ze względu na pylenie

Niestety cena takiego ustroju mnie przeraża (minimum 100zł za metrowy walec o promieniu 100), a ponieważ wysokość mojego pokoju to 2,5m więc musiałbym kupić 8 walców po 100zł.

Daj link bo nie wiem o którym teraz mówisz... "8 walców" a dlaczego ? to jedno-metrowe są ?

Powiedzcie mi proszę z jakiego materiału są one wykonane? wygląda to na jakąś piankę.
Nie widzę o czym mówisz...

Wyliczone rezonanse mojego pokoju wynoszą 47, 58 i 68hz. Muszę to jakoś zniwelować bo dudni okrutnie. Pomieszczenie jest małe ok 10m2.
Skoro pomieszczenie ma 10m^2 a (jesteś pewien że) rezonanse są takie jak wymieniłeś to przypuszczam że 47Hz (a zakładając że harmoniczna 47 czyli ~94Hz nie jest już tak uciążliwa) to będzie to co rozchodzi się po kątach, więc bas trapy w narożniki... zacznij na razie od dwóch szt.
58Hz i 68Hz to może być od ścian (ale żeby się upewnić to podaj w miarę dokładne wymiary pomieszczenia) w takim przypadku nie bastrapy tylko ustroje na ściany....

i w ten sposób np. z 8 walców przechodzisz tylko do dwóch (ew. 4) szt.

Daj link bo nie wiem o którym teraz mówisz... "8 walców" a dlaczego ? to jedno-metrowe są ?

http://www.paneleakustyczne.pl/panele/index.php?p=productsList&iCategory=9&sName=Walce
http://www.apama.pl/pulapki-basowe

Bardzo podobało by mi się coś takiego w rogu - mam pewną wizję, ale wolałbym zrobić coś takiego sam po pierwsze bo wolę DIY a po drugie koszty...

58Hz i 68Hz to może być od ścian (ale żeby się upewnić to podaj w miarę dokładne wymiary pomieszczenia) w takim przypadku nie bastrapy tylko ustroje na ściany....

Mój pokoik wygląda tak:

Wymiary (w cm)
360x290x250(wysokość)
Mogę porobić zdjęcia.

Jeśli chodzi o ustroje na ściany - rozumiem, że mają to być pochłaniające? Na próbę koce, kotary jakieś mogą być tak?

Później pobawię się jeszcze generatorem bo teraz nie mogę, ale pamiętam że rezonanse pokrywają się mniej więcej z tymi wyliczonymi. Dopiero teraz zacząłem się wgłębiać i interesować tymi zjawiskami

No to teraz wyraźnie widać trzy podstawowe rezonanse osiowe pomieszczenia: 3,9m - 47Hz / 2,9m - 59Hz / 2,5m - 68Hz teraz jak to już wiesz to możesz z tym zacząć walczyć... Czyli na razie daruj sobie te "puchacze" na narożniki ;)

Rozumiem że łóżko jest miejscem osłuchu. To na samym początku sprawdź częstotliwość 47Hz jak widzę bardzo prosto bo otwierając drzwi ;) Po lewej stronie to czarne pogrubione to domyślam się że to okno więc zalecam wyposażyć je w grube miękkie zasłony a za nimi dodatkowo schować np panele akustyczne (jak diy to później Ci napisze jakie np. można by zrobić)

Przy tym umeblowaniu w pokoju możesz wstawić jeden walec w rogu za lewą kolumną, drugi żeby było symetrycznie też by można umieścić za prawą kolumną (ale według rysunku nie wiem dokładnie jak to by się prezentowało :/ )

Co to za kolumny grają ? monitory?, duże podłogówki ? - jak coś większego to staraj się w miarę możliwości jak najbardziej odsuwać od ściany...

Zostają jeszcze ściany naprzeciwległe w odległości 2,9m pewnie są całe gołe ? Na nich możesz coś na razie pozawieszać np. jakieś obrazy, ramki, lampki, pułki wiszące, i inne pierdółki, co tylko uważasz... dobrym było by też coś na zasadzie grubego kilimu (ale to na końcu nie musisz robić wszystkiego naraz bo może się okazać że dobre postępy z zasłonami wpłynęły na lepsze znoszenie się fali podstawowych....)

Ostatnia edycja:
Buszując po necie natknąłem się na ciekawą stronkę.
Jest tam ogrom informacji nt. ustrojów akustycznych włącznie z gotowymi konstrukcjami.
Jako, że nasze forum dopiero raczkuje na tym polu, pozwalam sobie wkleić link
http://www.gearslutz.com/board/bass-traps-acoustic-panels-foam-etc/
Będąc już po lekturze kilkudziesięciu konstrukcji zauważyłem, że w większości występuje wełna mineralna :(.
W kilku konstrukcjach jednak, zastosowano cotton batt insulation.
Po naszemu wygląda to jak sprasowane bawełniane szmaty.
Niestety nie znalazlem nic podobnego w polskim internecie.
Znalazlem za to ekofiber a z niego po pewnej modyfikacji można uzyskać coś podobnego:
http://www.acoustimac.com/index.php/ecoinsul422.html
W głowie mam już pomysł jak z luźnego ekofibru uzyskać płyty, ale narazie nie mam czasu na eksperymenty :/

Powrót