No to teraz wyraźnie widać trzy podstawowe rezonanse osiowe pomieszczenia: 3,9m - 47Hz / 2,9m - 59Hz / 2,5m - 68Hz
No dokładnie takie wychodzą z prościutkich wyliczeń. Sprawdzałem generatorem i zdecydowanie najbardziej słychać 70Hz. Później dokuczliwe potrafi być w okolicach 200Hz.
To na samym początku sprawdź częstotliwość 47Hz jak widzę bardzo prosto bo otwierając drzwi
No po otwarciu drzwi jest troszkę poprawa. Nie jakieś nie wiadomo co, ale słychać - już tak próbowałem. Trzeba koniecznie jakiś ustrój w tym miejscu postawić
Po lewej stronie to czarne pogrubione to domyślam się że to okno więc zalecam wyposażyć je w grube miękkie zasłony a za nimi dodatkowo schować np panele akustyczne (jak diy to później Ci napisze jakie np. można by zrobić)
Tak to jest okno i już wrzuciłem sobie tam zasłonkę w rogu pokoju, ale nie odczuwam, żeby przyniosło to jakiś efekt. Spróbuję tam koc powiesić, ale również jestem za tym, żeby wrzucić tam jakieś ustrojstwo. Obecnie najprzyjemniej się słucha stojąc przy oknie. Natomiast koło drzwi bas jest zdecydowanie dudniący. Jak jestem w innym pokoju słychać wyraźnie dudnienia i nie brzmi to najlepiej
Przy tym umeblowaniu w pokoju możesz wstawić jeden walec w rogu za lewą kolumną, drugi żeby było symetrycznie też by można umieścić za prawą kolumną (ale według rysunku nie wiem dokładnie jak to by się prezentowało :/ )
Nie ważne jak wygląda. Ma dobrze grać przede wszystkim. O estetykę będę się martwił później (co nie oznacza, że wytłoczki od jajek sobie powieszę na ścianie

Co to za kolumny grają ? monitory?, duże podłogówki ? - jak coś większego to staraj się w miarę możliwości jak najbardziej odsuwać od ściany...
MTMy na tonsilach 13/50/9. Wiem, że trochę duże jak na mój pokój, ale robiłem kolumny na dłużej, a mam zamiar do końca roku się wyprowadzić więc... Są odsunięte od ściany na pół metra. Trochę ciężko tutaj przestrzegać zasady, aby nie umieszczać kolumn w 1/4 i 1/2 pomieszczenia przy odległości 290cm
Zostają jeszcze ściany naprzeciwległe w odległości 2,9m pewnie są całe gołe ? Na nich możesz coś na razie pozawieszać np. jakieś obrazy, ramki, lampki, pułki wiszące, i inne pierdółki, co tylko uważasz... dobrym było by też coś na zasadzie grubego kilimu (ale to na końcu nie musisz robić wszystkiego naraz bo może się okazać że dobre postępy z zasłonami wpłynęły na lepsze znoszenie się fali podstawowych....)
Zawsze podobał mi się dyfuzor SKYLINE. Zastanawiam się, aby taki zrobić ale to ze względów estetycznych - zwyczajnie bardzo mi się to podoba. Sęk w tym, że na tą chwilę walczę z basem, a ten ustrój jeśli ma to przyzwoicie wyglądać to musiałby być liczony na jakieś 1100-4000hz (wtedy klocki miałyby max 15cm), bo aby rozpraszał wysoki bas (200hz) to te klocki musiałyby być mieć prawie metr długości co jest nieakceptowalne. Co dopiero niższe częstotliwości. Tak mi wychodzi z kalkulatora.
Najpierw planuję zająć się narożnikami bo z moich testów z poduszkami i kołdrami wychodzi, ze da to najlepszy efekt. Bardzo ci dziękuję ir0nhide za zainteresowanie i proszę jeszcze doradź mi co by się najlepiej sprawdziło w narożnikach. Estetycznie najlepiej by mi się podobały walce. Szczerze mówiąc nie mam za bardzo ochoty robić ustroju membranowego, gdyż mógłbym go wstawić tylko w jednym rogu. drzwi i okno są bardzo blisko rogów i nie mam miejsca na membranowy ustrój. Największym problemem dla mnie jest dobór materiałów.
Czy ktoś wie gdzie można kupić prasowane włókno szklane (fiberglass)???
Myślę że "raczkuje" to nawet na wyrost powiedziane... po prostu zainteresowanie tutaj tego typu tematem dotyczy chyba tylko b.małej ilości osób.
Może uda nam się rozkręcić temat? Zdobywam wiedzę w temacie, jeszcze trochę praktyki i może jakiś artykuł na ten temat się skrobnie?
A jakby stworzyć nowy dział na forum - akustyka pomieszczenia???
---------- Post dodany o 15:32 ---------- Poprzedni post o 08:08 ----------
Jak się dzisiaj okazało mam dostęp do dość sporej ilości owczej wełny (worek na ziemniaki - trochę ubita). Czy będzie ona przydatna przy budowaniu ustrojów? Możecie coś zaproponować z owieczki?
Ostatnia edycja: