• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz czy amplituner ?

Reakcji
0
Od jakiegoś czasu mam zamiar kupić coś co ma napędzać głośniki w pokoju gdzie jest telewizor. I nie mogę podjąc decyzji czy szukać amplitunera na 4ohm czy kupić wzmacniacz stereo 4ohm bo go łatwiej dostać . W zasadzie to bym chciał amplituner 5.1 ale takich nagrń z muzyką raczej nie słyszałem . a filmy tez zazwyczaj chyba w stereo. Napisałem ten temat bo chciałbym wysłuchac waszych propozycji zanim cos kupię . Zbyt wiele kasy nie mam na ten wydatek

Jakościowo powinien być lepszy zwykły wzmacniacz stereo. Jak na siłę nie chcesz 5.1 i wystarczy Ci dobre stereo do muzyki i filmów to ja bym się w ogóle nie oglądał za amplitunerami. Dodatkowo mając skromne środki lepiej kupić po prostu dobry, używany wzmacniacz stereo.

Najlepiej by było do wszystkiego , Moze jakis zewnętrzny dekoder do kina z wyjściem 5.1 audio i wzmacniacz szesciokanałowy ? co myslicie o tym ? Kiedyś był podajże techniks SH-AC500
technics-sh-ac500d.jpg

lub cos takiego tylko jakoś zeby tanio było
AMP_SONY-TA-E9000ES+TA-N9000ES.jpg

Niema złotego środka, ale chyba jeśli nie będziesz korzystał ze wszystkich kanałów to raczej wzmak stereo.

Najlepiej by było do wszystkiego , Moze jakis zewnętrzny dekoder do kina z wyjściem 5.1 audio i wzmacniacz szesciokanałowy ? co myslicie o tym ? Kiedyś był podajże techniks SH-AC500

szukalem czegos takiego dlugi czas... ale znajdowalem tylko hi-endowy drogi sprzet
a to wydaje sie "nie drogie" i ciekawe ;)
chociaz ja bym wolal kupic starszy ampli z wyzszej polki

Jeżeli masz możliwość oglądać filmy ze ścieżką dts to jednak amplituner, a jeśli tylko z satki i muzyczka to wzmacniacz - chociaż przydałby się z dacem .
Jeżeli przełkniesz używany sprzęt to tak jak Paweł polecam ampli ,ale taki z wysokiej półki.

Chciałbym by ktoś jeszcze podal jakieś propozycje . Jakieś nazwy zeby było z czego wybrać . Ja znałem tylko tego techniksa i Sony

Powtórzę, jaki zestaw głośnikowy kolego posiadasz?
P.s.
Nie ma szansy aby Amplituner Cambridge Audio 650 zaprezentował jakość brzmienia osiemset czterdziestki tegoż samego producenta.

Za 5000 to masz już nowy wypasiony amplituner. Jeżeli chcesz słuchać muzyki to tylko wzmacniacz stereo. Jeżeli chciałbyś amplituner do muzyki i filmów to polecam coś z Marantza. Dobrze radzi sobie z muzyką i w kinie wypada znakomicie. Pracuje w sklepie wiec dla kolegi z forum mogę zaproponować dobry rabat na urządzenia.

Za 5000 to masz już nowy wypasiony amplituner. Jeżeli chcesz słuchać muzyki to tylko wzmacniacz stereo. Jeżeli chciałbyś amplituner do muzyki i filmów to polecam coś z Marantza. Dobrze radzi sobie z muzyką i w kinie wypada znakomicie. Pracuje w sklepie wiec dla kolegi z forum mogę zaproponować dobry rabat na urządzenia.

Może i jest nowy wypasiony , tylko ze nie 4ohm :(.

Powrót