• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz diy do subwoofera logitech z 5500

Reakcji
0
Witam posiadam subwoofer logitech z 5500 w którym padł wzmacniacz, chciałem do niego zbudować swój wzmacniacz ponieważ podobało mi się jak on gra i chce go użyć jako aktywny do amplitunera Pioneer 1015 thx, myślę że mi pomożecie pozdrawiam

Chcesz sam polutować wzmacniacz i filtry oraz zasilacz czy chcesz gotowe moduły do podłączenia w całość?
Znasz impedancję głośnika?
Jaki masz budżet na to?

Chce wydać nie duże pieniądze w zależności od tego jaki będzie koszt tak zrobię, mogę lutowac to sam, głośnik ma wg producenta 188 Watt rms i 8 Ohm, chce spróbować swoich sił podejrzewam że mnie wciągnie po pierwszym złożeniu wzmacniacza;)

Wszyzstko zalezy od tego czy masz już coś w swoich zapasach.
Można też wykorzystać trochę części z tego modułu logitecha np. Kondensatory do zasilacza.
Transformator można wykorzystać jeśli da się odwinąć kilka zwoi z uzwojenia wtórnego aby uzyskać 2x24V.
Radiator również możesz wykorzystać.
Reszta to drobnica myślę że max 100zł.
Jak dobrze wszystko pozbierasz i zrobisz sam to w 200zł powinieneś się wyrobić.
Możesz też poszukać gotowych modułów końcówki mocy, filtra oraz zasilacza.
Lub kupić gotowy panel np. taki kolegi z forum https://allegro.pl/oferta/panel-200w-rms-4ohm-wzmacniacz-do-subwoofera-7965620983
Możesz również zapytać go o mocniejsze wersje.

Ostatnia edycja:
Myślę że pozbieram jakos to wszystko nie będę musiał wszystkiego kupywac, znam kilku elektronikow którzy mi pomogą, będę robił wzmacniacz taki jak doradziles, dam znać jaki efekt to dało :)

Ładnie to jest u niego zrobione ale chce to zrobić małym kosztem, będę zadowolony jak to zagra chociaż mocnym basem

Jak chcesz żeby zagrało mocnym basem to musisz zrobić mocny wzmacniacz.
Pamiętaj że lepiej mocniejszy wzmacniaz niż słabszy. Słabym wzmacniaczem szybciej uszkodzisz głośnik i basu nie będzie mocnego.
Ten głośnik spokojnie łyknie 150-200W przy 8 ohm.

Z-5500 jest na TDA7293(4) wiec jak cos tam sie popsulo (najczesciej pilot) to uzyj czesci z tego suba ;)
90% najdrozszych czesci tam juz masz
reszta jakies 50zl wyjdzie ;) (wiekszosc to wysylki)

Z-5500 jest na TDA7293(4) wiec jak cos tam sie popsulo (najczesciej pilot) to uzyj czesci z tego suba ;)

Te chińskie też ciekawie wyglądają, a powiedzcie mi jak to później wychodzi z odcięciem wysokich tonów i regulacja

- - - - - aktualizacja - - - - -

a co dokladnie padlo?
wspomniany pilot?
czy cos jeszcze?

Prawdo podobnie pilot, sub był kupiony danwo i pilot też dawno padł, myślę że wszystko można jakoś sprawdzić

Pamiętam że jak był rozkręcany to nic tam nie wyglądało na uszkodzone

W sumie zasilanie bym już też miał gotowe

a powiedzcie mi jak to później wychodzi z odcięciem wysokich tonów i regulacja
pomiedzy wzmacnaicz a sygnal wpina sie filtr aktywny dolnoprzepustowy. tam regulujesz glosnosc, odciecie (filtr Low Pass Filter) i czasami faze

Pamiętam że jak był rozkręcany to nic tam nie wyglądało na uszkodzone
czyli wystarczy pominac sterowanie i w zasadzie wzmacniacz masz juz gotowy! ;)

niestety potrzeba doswiadczonego elektronika zeby tam sygnal wpiac :/

Powrót