• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz do subwoofera na RSS265HF-4

Też by moze "skrót" wchodzil w grę ale nie koniecznie w tym wydaniu... wolałbym juz konkretny monoblok a nie mostek, i coś co zgrabniej by wyglądało na panelu. Tu układ radiatora trochę do deklasuje, ale poczytam może coś o tym układzie jeszcze, bo TDA to to nie jest.

---------- Post dodany o 22:19 ---------- Poprzedni post o 21:50 ----------

Tak się temu przyjrzałem i max tego układu to albo 2x250W 4Ohm lub 500W dla 8 Ohm więc odpada, ale pogmeram, w sumie do basu Wzmak w klasie D też by podchodził , no i większa sprawność.

Radiator już mam u siebie, kawał bydlaka. Prawie 3 kilogramy masy.

Wysłałem też zapytanie do toroidy.pl w sprawie trafo

500VA 230V / 2x57V

w konfiguracji standardowej - 118,90 PLN netto + 23% VAT
w konfiguracji AUDIO - 208,50 PLN netto + 23% VAT

gdzie jak powszechnie wiadomo z ich strony :

Wykonanie "AUDIO" jest dedykowane dla zastosowania we wzmacniaczach mocy i innych urządzeniach audio wysokiej klasy.
Trafo takie posiada dodatkowo ekranowanie magnetyczne i elektryczne, posiada środek zalany żywicą,
wykonane jest w oparciu o najwyższej klasy, mierzone laboratoryjne, elementy.
Transformator jest impregnowany i kontrolowany w poszczególnych fazach produkcji.
Gwarantujemy cichą prace i najwyższe parametry elektryczne.

pytanie tylko oczy warto dołożyć prawie drugie tyle za wersję audio ? Podobno trafo z toroidy.pl (i nie tylko) w wersji standartowej trochę buczą.

Termin realizacji 21-30 dni dla wersji audio.
W wersji standard około 3-5 dni.

Ostatnia edycja:
Napisz lub lepiej zadzwoń jeszcze tutaj:
Rudnik Jarosław
Cyfrotex
Bochnia 32-700 ul. Floris 31
email : : cyfrotex@vp.pl
Telefon (+48) 600-145-381

Gość robi na prawdę porządne trafa, imo - nie warto dopłacać do wersji audio w toroidy gdy budujesz piecyk generujący 500W sin.

A to sprawdzony producent ? Bo wpisuje w google i za bardzo opinii o nim nie ma, na forum tez sie specjalnie tym transformatorem nikt nie "chwali".

Gość robi na prawdę porządne trafa, imo - nie warto dopłacać do wersji audio w toroidy gdy budujesz piecyk generujący 500W sin.

A co z buczeniem ? Na stanie mam trafo 300VA 2x33V (niepamiętam dokładnie jakiej firmy, w każdym razie raczej porządnej, jak sprawdzę to podam) i lekko buczy.

Ostatnia edycja:
To ten gość właśnie bierze od Cyfrotexu trafa :P Czyli opinia napisała się sama :D Tak - telto bdb firma.

Dzięki za info ; na stronie telto byłem faktycznie nieco drogo ; na aukcjach Audio-Design tez juz byłem ale nie brałem go pod uwagę jeśli chodzi o trafo. Przed chwilą wysłałem zapytanie do Audio-Designu , zakładam że jako stąły odbiorca z cyfrotexu jest preferencyjnie traktowany, i cena będzie atrakcyjna , z proporcji wychodzi mi, że może to kosztować zdecydowanie mniej niż w toroidy.pl.

P.S. Ten trafo 300VA o którym wspominałem jest z firmy TRAFBER.

Gość z cyfrotexu na giełdzie (właściciel - podał mi cenę za 300W 2x32V - bo potrzebowałem do syma, 130zł brutto więc mniej niż audio-design. Wiadomo - marża :) Więc spróbuj jeszcze osobiście do cyfrotexu przedzwonić.

Gość z cyfrotexu na giełdzie (właściciel - podał mi cenę za 300W 2x32V - bo potrzebowałem do syma, 130zł brutto więc mniej niż audio-design. Wiadomo - marża :) Więc spróbuj jeszcze osobiście do cyfrotexu przedzwonić.

A możesz powiedzieć, w którym miejscu na giełdzie ten gość handluje, bo jakoś ostatnio nie przyuważyłem, żeby ktoś miał trafa? :)

Bywam ostatnio co weekend (akurat w ten nie będę - wyjazd wakacyjny, chociaż może w sobotę zawitam:P), gość jest raczej co 2tydz. Przeważnie jest patrząc od wejścia od strony ulicy, ostatnia alejka po prawej, zaraz na początku po lewej stronie - sprzedaje z jakiegoś Vana typu biały Peugeot Partner. Nawija wszystko co się chce - wykonanie bdb, macałem trafa, nie ma lipy, z toroidy wygląda przy nim trochę mizernie.

wykonanie bdb, macałem trafa, nie ma lipy, z toroidy wygląda przy nim trochę mizernie

dobrze wiedzieć, że można taniej i lepiej :)

---------- Post dodany o 11:50 ---------- Poprzedni post o 23:13 ----------

Właśnie otrzymałem informację od Audio-Design:

Koszt tranasformatora T.A.T.L500W EKRAN/ŻYWICA zastosowanie do audio =192,00zł
SEC1 2X57V 2X4,4A
Czas oczekiwania to max 14 dni.

Audio-Design nie bierze traf z Cyfrotexu (taką przynajmniej otrzymałem informację od Audio-Designu)

No to pozostaje telefon do Pana Jarosława z Cyfrotexu i będziemy mieć prawie pełne rozeznanie w cenach (prawie bo podaruję sobie kontakt z firmą Telto i Trafbar).

Abonent czasowo niedostępny, proszę spóbować później ... więc wysłałem maila.
Wysłałem maila i

[NOTE]reason: 550 5.1.1 <cyfrotex@vp.pl>: Recipient address rejected: User unknown[/NOTE]

Czy Cyfrotex jeszcze istnieje ??

Ostatnia edycja:
Audio-Design nie bierze traf z Cyfrotexu (taką przynajmniej otrzymałem informację od Audio-Designu)

To albo są dwa wyjścia - bo trafa wyglądają na identyczne - tyle że audiodesign ma swój napis na tabliczce znamionowej.
Więc albo Audio design i Cyfrotex nawijają gdzieś po taniości za pewne w okolicach Krakowa, i szukam teraz gdzie by mogli, albo nie przyznają się do współpracy ;P

---------- Post dodany o 12:17 ---------- Poprzedni post o 12:16 ----------

Abonent czasowo niedostępny, proszę spóbować później ... więc wysłałem maila.

A spróbuj na nr. 501042264 - ten numer mi ostatnio podał Pan Jarosław. Tamten skopiowałem ze strony, która nie jest aktualna.

Tak ten telefon jest okej. Dodzwoniłem się a cena za trafo 500VA z takimi napięciami to 220PLN za trafo z ekranem 210PLN za trafo bez ekranu. Obie wersje impregnowane żywicą. Czas realizacji 3 tygodnie, bo sporo zamówień.

Teraz pytanie czyj produkt wybrać ?
  • Audio-Design z cena 192pln i czasem realizacji 2 tygodnie
  • Cyfrotex z ceną 220pln i czasem realizacji 3 tygodnie
I takie pytanko czy posiadacie pod ręką jakieś fotki trafek z Cyfrotexu i Audio-Designu?

Byłbym wdzięczny za udostępnienie.

Audio-Design z cena 192pln i czasem realizacji 2 tygodnie

Tak jak pisałem wyglądają identycznie - tylko audiodesign ma na etykietce swoje logo. Więc wybrał bym tańsze i szybsze :) csbiczek może zamieści z audiodesign - zresztą zdjęcia są w pdfach. A z cyfrotex jak bd w sobotę na giełdzie to mogę Ci zrobić o ile p. Jarek będzie, ale skoro mówi że ma sporo pracy, to może go nie być.

UWAGI MODERATORA
Proszę nie przekręcać mojego nicku:P Csbiczek

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Acha, teraz mi na aukcji pojawiła się fotografia, wcześniej miałem tam krzyżyk :| ... Tą karteluszkę z danymi znamionowymi mogli dać troszkę mniejszą :P. Wiadomo z tego się nie strzela ale wygląda jak w wydaniu dla ślepego :P

e56e8fec6e7b59c3.png

Tak bym wstępnie widział płytkę wzmacniacza Zbiga w wersji V2 na 4 pary mosfetów.

Płytka obsługuje mechanizm zabezpieczeń by Zbig.

Wydaje mi się trochę sporawa ale niemam zabardzo pomyslu jak ją bardziej scisnąć. Orginalna na 2 pary (w części sterujacej) wydaje się być dużo mniejsza.

Powrót