• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wzmacniacz+głosniki jakie?

to kupiłem ten wzmacniacz waży 2,1kg

a co do głośników to zrobiłem obrazowy projekt na kartce nie wyszedł mi za bardzo i wygląda jakby rysowało go dziecko z podstawówki ale nie umiałem(brakowało mi czasu na lepszy)

proszę o komentarz, co o tym myślicie ma ok.13l(dla jednego są dwa w jednej obudowie przedzielone komorą)

a tu link do fotki(mam nie zainstalowany skaner i zdjęcie z komórki)

http://img142.imageshack.us/img142/9978/goniktrapezay6.jpglink

aha te głośniki(2xARZ 6604) co mi podałeś paweł są spoko tylko że sprzedają je tylko na sztuki i są ciężko dostępne

poradziłbyś mi jakiś inne głośniki z allegro lub z firmy [/quote]voice kraft(ponieważ u mnie w sklepie elektronicznym mają z tej firmy), które są tak jak powiedziałeś
glosnika o duzej efektywnosci, lekkiej membranie (latwiej napedzic) oraz dobrym brzmieniu..

[ Dodano: 2008-04-08, 22:12 ]
aha, powie mi ktoś jak w prosty sposób podpiąć ten wzmacniacz pod 220V(akurat brakuje mi wzmaka do suba)?

kamil4772 napisał:
poradziłbyś mi jakiś inne głośniki z allegro lub z firmy voice kraft
NIE
http://astronik.home.pl/cgibin/shop?info=A1B1AS5440141&sid=176cd631

skrzynka jest OK ale wywal przegrode i ja bym raczej zrobil wyzsza - zawsze poreczniejsze jak przenosisz

kamil4772 napisał:
aha, powie mi ktoś jak w prosty sposób podpiąć ten wzmacniacz pod 220V(akurat brakuje mi wzmaka do suba)?
latwego sposobu niema i tanio tego niezrobisz. jezeli chcesz sobie posluchac muzyki to wystarczy zasilacz komputerowy (najwygodniej AT) ale jak chcesz na suba to zasilacz wyjdzie prawie tyle co ten wzmacniacz

Pawel S. napisał:
skrzynka jest OK ale wywal przegrode i ja bym raczej zrobil wyzsza - zawsze poreczniejsze jak przenosisz
dlaczego nie dawać przegrody?(sorki za takie durne pytania)

jaka powinna być odległość głośnika od bocznej ściany?(chodzi mi o to co u mnie jest 4cm)

myślę jeszcze nad wbudowaniem wzmacniacza do środka

z czego polecasz wykonanie obudowy żeby była jak najlżejsza płyta wiórowa ; MDF?

aha jakie kable musze jeszcze dokupić do tego wzmacniacza??(jescze go nie mam dopiero dzisiaj zamówiłem)

kamil4772 napisał:
dlaczego nie dawać przegrody?(sorki za takie durne pytania)
bo jest zbedna. mozesz tam co najwyzej wzmocnienie dac
kamil4772 napisał:
jaka powinna być odległość głośnika od bocznej ściany?(chodzi mi o to co u mnie jest 4cm)
teoretycznie jak najmniejsza
kamil4772 napisał:
myślę jeszcze nad wbudowaniem wzmacniacza do środka
tylko ze i tak bys musial wyprowadzic potencjometry itp :P lepiej go gdzies na zewnatrz zamontowac
kamil4772 napisał:
z czego polecasz wykonanie obudowy żeby była jak najlżejsza płyta wiórowa ; MDF?
naestradzie wykozystuje sie cienka sklejke, jednak bedzie ina dosc droga. wystarczy 16mm plyta wiorowa
kamil4772 napisał:
aha jakie kable musze jeszcze dokupić do tego wzmacniacza??(
zasilajace (w samochodzi min 6-8mm2) i sygnalowy (z radia) wraz z zyla sterujaca wlaczaniem wzmacniacza

kamil4772 napisał:
aha jakie kable musze jeszcze dokupić do tego wzmacniacza??(
zasilajace (w samochodzi min 6-8mm2) i sygnalowy (z radia) wraz z zyla sterujaca wlaczaniem wzmacniacza
ja i tak bede robił zasilanie z osobnego akumulatora wiec 2m kabla mi wystarczy, a muzyke mam zamiar puszczać z mp3(samsungZ5).
przydalby mi się do tego jakiś korektor(jakieś gałki do regulacji basu i wysokich tonów ile takowa kosztuje)

podsumowując

jakim kablem połączyć akumulator z głośnikami?

i czym połączyć wzmacniacz z pleyerem mp3?

co jescze bedzie potrzebne?

prosiłbym najlepiej o linki do allegro.

ok przepraszam masz racje pytania nie na miejscu

[ Dodano: 2008-04-12, 23:29 ]
wzmacniacz przyszedł, na razie podłączyłem go do kolumn które mam w pokoju gra dobrze nawet z kolumnami 8ohm daje sobie rade

teraz chce kupić płyty wiórowe(16mm) na kolumny poprawiłem/zrobiłem nowy projekt moich głośników

kolumna izobaryczna będzie w kształcie trapezu jak widać na rysunku w załączniku
głośniki na przeciwko siebie
robił może ktoś takie właśnie tandemy bo szukałem w Internecie i niestety nic nie znalazłem?
proszę o jej ocenę

aha, jak włożę do środka akumulator bardzo zaszkodzi to konstrukcji?
zależy mi na tym ze względu na cenny rozmiar

[ Dodano: 2008-04-12, 23:35 ]
nie wiem czemu załącznik sie nie dodał dlatego daje jeszcze raz:

http://img518.imageshack.us/my.php?image=gonikizobarycznynj3.jpg

kamil4772 napisał:
kolumna izobaryczna będzie
ale takie rozwiazanie stosuje sie w subwooferach - w przypadku ARZta nic to chyba nieda. tutaj niemuszisz miec zbyt duzej skrzynki bo i tak basu z tego za wiele niebedzie

Pawel S. napisał:
no bez przegrody ale z 2 klasycznie umieszczonymi glosnikami.
tak, ale z tego co przeczytalem to jest to własnie konstrukcja izobaryczna PATRZ

ale to chyba jest nie ważne

mi chodzi żeby to dobrze gralo
skrzynia jest dobra?
może większa;mniejsza?

bo w piątek bede ja robił i chce żeby jak najlepiej wyszło :)
P.S dzieki za wszystkie odpowiedzi i cierpliwoś, bez was bym nic nie zrobił,pomysł zamieniliście w realność:)

w tym linku jest zly opis. wez to na logike - przesun ten glosnik na jedna wspolna scianke i co uzyskasz? 2 glosniki w jednej obudowie :]
uklad izobaryczny to taki gdzie 2 glosniki dodatkowo sa polaczone mala komora ktora moze byc osobnym przedzialem skrzyni lub np przestrzenia miedzy membranami - poczytaj lepsze strony niz tamto

skrzynia moze byc. tutaj jej pojemnosc niejest az tak wazna bo i tak zbyt wiele basu z tego glosnika nie uzyskasz. a akurat kompaktowe wymiary sa toutaj dosc istotne

Powrót