• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz N-Mosfet by IREK

• Autor wątku Autor wątku esh0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam
Nie wiem czy w dobrym temacie ale w końcu dotyczy to N-MOSFETA.

Mam pytanie. Chciałbym zasilać N-mosfeta na dwóch parach tranzystorów i UniAmpa z jednego zasilacza. Wyskrobałem na szybko próbną wersję płytki. Możecie mi powiedzieć czy ma to szansę działać?

Zastanawia mnie sens stosowania osobnych bezpieczników.

36991ab34c94bc10med.png

Oczywiście mostek, kondensatory i dwie diody z płytki Uni zdemontuję i wepnę się z tego zasilacza.

Teoretycznie mozesz tak to podlaczyc a w praktyce bedziesz mial problemy z brumieniem wynikajacym z petli mas.
Uniamp ma swoje bezpieczniki.

Witam

Złożyłem wzmacniacz z zestawu AVT. Ustawiłem prąd spoczynkowy około 50mA, zasilany jest napieciem +/- 45V i jest na irf640, ale wzmacniacz słabo gra jak by miał z 10W. Potecjometr(nówka sztuka) na wejsciu daje na maksa, radiator sie ledwo grzeje, gdy się ściszy to strasznie zniekształca. Z czym może być problem?

Znieksztalcenia to brak pradu spoczynkowego a mala moc moze wynikac ze zbyt malego sygnalu dostarczonego do wejscia, mozliwe tez ze cos zle zmontowales.

Irek powiedz proszę jak trzeba zmodyfikować układ tego wzmacniacza co dodać i gdzie? by było wyjscie na 12V do podłączenia preampa

Trzeba zrobic stabilizator 12V ktory nie ma nic wspolnego z koncowka mocy.

Czy byłby ktoś w stanie wykonać dla mnie gotowy projekt (schemat + PCB) N-Mosfeta w jak najlepszym złożeniu elementów (myślę, że wiecie o co chodzi - wymiana IRF na te mocniejsze + inne elementy związane z wymiana IRF) ? Potrzebuję około MOCY 130-150 W dla 8 OHM. Sam niestety nie jestem aż tak dobry aby tego dokonać. Chciałbym coś ala MOSTEK TDA7294 - lecz słyszałem że N-MOSFET jest TAŃSZY a za razem LEPSZY od TDA.

Nie wiem czy się nudzi... Wysłałem 2 E-maile i nic :D Czekam już około tygodnia. Hmm muszę z nim pogadać...zakładając, że mam ograniczony budżet.

Witka.
Proszę o poradę.
Chciałbym zbudować wzmacniacz na N-Mosfet lub Holtonie około 300W przy 4Ohma do napędzenia Subwoofera na STX GDN 30-500-4 AP. Pierwszym elementem jaki muszę zgromadzić to jakiś transformatorek. Raczej będę polował na allegro na jakąś używkę bo mi się nie spieszy z budową. Co doradzacie najchętniej bo bym wykonał coś takiego jak kolega Bebok Tu jego wzmacniacz . Tylko ze na allegro ciężko upolować 2x40V ale łatwiej np.2x48 czy 50 tylko czy ten układ wytrzyma, wyprostowane 2x70V. Jakieś propozycje ? Dzięki za odpowiedzi.

Edit:
Tu schemat

witam
mogły ktoś podesłać schemat układu wzmacniacza, ponieważ link z 1 strony nie działa.
i pytanko kolumny 150W chce zasilić 120W RMS czyli zasilanie pasuje dać 35V AC i czy 300W transformatora wystawcy ?
mój mail ozon1409@o2.pl

Bez przesady, przy zastosowaniu odpowiednich tranzystorów możesz układ ten zasilić spokojnie napięciem +/- 60V. Wszystko wyjaśnione jest w pdfie który wrzucił kaman :)

Zależy czy przy 4 czy 8 omach impedancji.
Jak przy 4 to starczy jedna para, dla 8 om już musisz mieć 2 pary.
Należy pamiętać po prostu, aby nie próbować wyciągnąć więcej jak 200W z jednej pary.
Żeby nie było niedomówień, ja piszę o tranach irfp250n, dla słabszych tranów ta granica się przesuwa w dół.

Bebok napisał:
Zależy czy przy 4 czy 8 omach impedancji.
Jak przy 4 to starczy jedna para, dla 8 om już musisz mieć 2 pary.
Należy pamiętać po prostu, aby nie próbować wyciągnąć więcej jak 200W z jednej pary.
Żeby nie było niedomówień, ja piszę o tranach irfp250n, dla słabszych tranów ta granica się przesuwa w dół.

Bebok niedawno pisałem z Irkiem w sprawie n-mosfeta i odpisał mi że przy napięciu +-60V za mostkiem na dwóch tranach IRFP240 i zmianach opisanych w PDF od AVTpowinienem osiągnąć około 150W przy 8R.. To tak dla jasności.. Pozdrawiam..

Witam,

przeczytałem sporo na temat tego wzmacniacza ale nigdzie nie znalazłem informacji odnośnie tego jakiej mocy należy zastosować rezystory. Płytka, którą zrobił mi kolega z forum w/g dokumentacji jest przerażliwie mała i wątpię aby zmieściły się na niej rezystory o mocy większej niż 0,25W. Proszę o informację ludzi, którzy go uruchomili.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Powrót