Witam,
Moim zdaniem, nie ma sensu stosowania indukcyjności o dużej rezystancji dla stworzenia wzrostu Qts ze zwiększonej rezystancji szeregowej. Zapoznaj się może też, z metodą uproszczoną według Firmy Visaton, a załączonej też w wątku (wyżej) na temat Group Delay (przez MarkaW). Tak prymitywnie, według tej metody i nie tylko, potencjalny wzrost Qts, przy równoczesnym wzroście częstotliwości rezonansowej po wbudowaniu głośnika do obudowy, zawsze następuje zwężenie pasma przenoszonych częstotliwości od strony niskich częstotliwości. Jeśli, planujesz obudowę rzędu 85 litrów, to według tej (prymitywnej) metody fb powinno być nie większe niz 17,5[Hz]. Oczywiście, to tak raczej teoretycznie. Poza tym, z mojej strony, zwróć uwagę na charakterystykę tego XLS`a (tę producenta), która jest wykonana w płaszczyźnie 2[pi] i przed wbudowaniem głośnika do jakiejkolwiek obudowy. Myślę, że uzyskanie wyniku f(-3) dla 22[Hz], to raczej Twoje lub Twojej symulacji, pobożne życzenie. Aczkolwiek, tego do końca nie jestem pewien, bo takiego rozwiązania nie wykonałem. Dopóki więc sam, nie przeprowadzisz tego projektu, nie przekonasz się. Zrobisz, jak uważasz. Obyś Ty był zadowolony z końcowego efektu, a efekt był pozytywny.
Pozdrawiam, Piotr01