Cewki najlepiej by było nawijać licą, u dystrybutora rdzeni jest takowa. Niestety jak ja robiłem ten filtr (to juz chyba z 5 lat temu) to nie było jej w ofercie więc nawijałem czym miałem pod ręką. W sumie kłopotliwe jest nawiniecie tylko tych mniejszych cewek, duża ma spore odstępy między zwojami.
Różnice w indukcyjności mogą wynikać z zastosowania innego rdzenia niż był w oryginale. Tamte rdzenie zostały wycofane ze sprzedaży i zastąpione zamiennikami ale wiadomo, nie zawsze wszystko jest w 100% takie same. Druga sprawa pomiar takiej indukcyjności może być obarczony błędem jak i sam rdzeń może wykazywać inne indukcyjności zależnie od częstotliwości.
Taki filtr to nie zwrotnica do głośnika, pewne odchyłki nie są aż tak istotne. To nie jest być a nie być, będzie działać dobrze i na 14mH. Może lepiej , może gorzej tego nikt nie wie jeżeli się ponownie nie sprawdzi. W tego typu układach gdzie operuje się na częstotliwościach rzędu MHz istotniejsze są często nie wartości a wykonanie elementów składowych np sposób nawinięcia, odległości miedzy elementami, wzajemne położenie, rodzaj kondensatora, długość jego wyprowadzeń itp rzeczy które to mają wpływ na zjawiska sprzęgania bądź na zmianę parametrów rezonansowych danego elementu.
Jeżeli przy mniejszych cewkach jest kłopot z nawinięciem bądź jest za duża indukcyjność to spokojnie można dać jeden zwój mniej i będzie lepiej niż nawijać zwój na zwoju byleby weszło.